Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Van-e kapcsolat a könyvtárhasználat és a hallgatói teljesítmény között?

A Huddersfield Egyetem évek óta vizsgálja a könyvtár és az általa nyújtott elektronikus információforrások használatát. Ennek során megállapították, hogy vannak jellemzően intenzívebb, illetve kevésbé intenzív könyvtárhasználó szakok, majd felmerült az a kérdés, hogy vajon a könyvtárhasználat mértéke és a hallgatók tanulmányi előmenetele, eredménye között van-e összefüggés. Ennek vizsgálata már a kutatás elején összefüggést mutatott az eredmények és mind a kölcsönzések, mind az elektronikus források használatának gyakorisága között. Noha ok-okozati összefüggés nem mutatható ki, hiszen a tanulmányi előmenetelt számos más ok és körülmény befolyásolja (a hallgató személyiségétől pillanatnyi élethelyzetén át az oktatás minőségéig), az eredmények az oktatókat arra késztették, hogy jobban ösztönözzék a hallgatókat a könyvtár használatára.
Összegezve megállapítható, hogy a kölcsönzések, illetve az elektronikus források használata és a tanulmányi előmenetel között statisztikailag szignifikáns összefüggés van (intézményenként, szakonként eltérő, de mindenhol megállapítható mértékben). (ref.: A Library Impact Data projekt: van-e kapcsolat a könyvtárhasználat és a hallgatói teljesítmény között?; Mohor J.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról