Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Varga László: 'Mintha magántulajdonban lévő üzemet, gyárat vagy boltot vennének el'

HVG: A megyei levéltárak június 1-jétől beolvadtak a Nemzetivé lett Országos Levéltárba. Ön a módosítások beterjesztésekor azt írta, hogy ez a központosítás az 1950-es államosításnál is durvább. Nem túl merész összevetés ez?
V.L.: Már csak azért sem, mert az a rendszer később maga korrigálta az államosítást. A pártvezetés az 1968-as reform idején belátta, hogy a levéltárakat lényegében használhatatlanná tette, hiszen nem volt gazdájuk, és nem zajlott bennük folyamatos tudományos munka. A területi levéltárak visszakerültek a helyi tanácsokhoz. A rendszerváltás után az Alkotmánybíróság a levéltári kutatások összes korlátozó szabályozását alkotmányellenesnek nyilvánította, és kimondta, hogy tudományos kérdésekben kizárólag a tudomány képviselőit illeti meg a döntés joga. Az akkori kormány az MTA-t is bevonta az új szabályozás előkészítésébe. Ez, és hogy a levéltári anyagokhoz való hozzáférés állampolgári joggá vált, tiszta helyzetet teremtett. A mostani államosítás mindezt veszélyezteti, ráadásul a bírósági és más helyi állami iratanyagon kívül lényegében helyhatósági, önkormányzati, illetve magánlevéltárak kerültek az állam kezébe.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról