Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Vessünk véget a big datába vetett vakhitnek - ellenőrizzük elemzését a siker érdekében!

- Távolról sem fenyegeti a magyar könyvtárügyet, hogy az algoritmusok elveszik munkánkat, de a tisztán látás mindenkor hasznos :-) (MG)
Algoritmusok mindenhol vannak. Azok rendezik és különítik el a győzteseket a vesztesektől. A győztesek kapják az állásokat s a jó hitelkártya-ajánlatokat. Mindenki használ algoritmust, csak nem formalizálja leírt kód alakjában. Az algoritmusok kódba ágyazott vélemények. - [Az algoritmusokra alapuló döntéshozatal segíthet megmondani országos szinten is, hogy milyen dokumentumokat fognak a közeljövőben kölcsönözni - az egyes könyvtárakban, tehát mit érdemes beszerezni - és mit nem. Illetve: milyen rendezvény dobná meg a könyvtár forgalmát? - Ezekhez, ha a döntéshozói akarat nincs is meg, a technológia rendelkezésre áll. - MG] Ám előállítói gyakran titkolják működési mechanizmusát, akkor is, amikor az komoly, helytelennek bizonyuló döntések előkészítéséhez tárultak hozzá.
Mind elfogultak vagyunk, és elfogultságunkat azzal ojtjuk be az algoritmusokba, hogy megválasztjuk, milyen adatot gyűjtsünk, hogyan értékeljünk. De ha múltbéli gyakorlaton alapuló adatokban bízva határozzuk meg a sikert, hogyan remélhetjük, hogy megbízhatók lesznek az algoritmusok? Sehogy. Ellenőriznünk kell őket! Ellenőrizni, hogy pártatlanok-e. Ennek lépései:
1. Az adatintegritás vizsgálata. Hogy néz ki az elfogultság a szakmai területen, és mivel magyarázható?
2. Auditálni kell a siker meghatározását. (Példának ott van a vak zenekari meghallgatás: a zenészek függöny mögött játszanak. A lényeg, hogy akik hallgatják őket, már eldöntötték, mi fontos, s azt is eldöntötték, mi nem, s erről semmi nem vonja el a figyelmüket. Amikor megindult a vak zenekari meghallgatás, a zenekarban játszó nők száma ötszörösére nőtt.)
3. Minősíteni kell a precizitást. Milyen gyakoriak a hibák, és kinél sikertelen a modell? Mi a sikertelenség ára?
4. Meg kell fontolnunk az algoritmusok s a keletkező visszacsatolási hurkok hosszú távú kihatásait.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról