Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Vírus, rezsikrízis és a használói aktivitás hullámzása - számokkal

A könyvtárak többsége (közel kétharmada) azt jelezte a Könyvtári Intézet kutatása során, hogy változatlan nyitvatartással működik, mindössze harmaduk jelentett rövidebb nyitvatartást, sőt 2,5%-uk a nyitvatartás időkeretének növelése mellett döntött.
- Könyvtártípusok szerint nézve a legnagyobb, átlagosan heti 21 órás nyitvatartási időcsökkenés a megyei hatókörű városi könyvtárak központi könyvtáraiban történt, illetve történik meg. Emellett a nemzeti könyvtár, illetve a megyei fiókkönyvtárak nyitvatartási ideje csökkent nagyobb mértékben (heti átlag 17, illetve 16 órával). A megyei könyvtárak esetében ez a heti nyitvatartási idejük 44%-os redukcióját jelenti átlagosan. A megyei fiókkönyvtáraknál ez az arány viszont már 52%-os, míg a nemzeti könyvtár esetében a heti nyitvatartási idő 28%-os rövidülésével lehet számolni - derül ki a kutatásból, amelyhez a Magyarországon fellelhető könyvtári szolgáltatási pontok mintegy 80 százalékától érkeztek be adatok. A könyvtárak zöme arról számolt be, hogy valamilyen szinten csökkentett üzemmódba kapcsolva működnek tovább - jellemzően a nyitvatartás, a szolgáltatások, illetve a fogyasztás terén. Például sokszor említették a hőfok általános csökkentését és maximalizálását, vagy a villamos áramot fogyasztó berendezések lekapcsolását, világításcsökkentést, illetve a kollégák vagy részlegek ideiglenes elköltöztetését.

De ha megnézzük a koronavírus-járvány előtti országos adatokat, 2006 és 2016 között ezerrel nőtt a magyarországi könyvtárak száma, 2574-ről 3574-re. Mára ez némileg visszaesett, a legfrissebb, 221-es KSH-adat 3335 szolgáltatóhelyet említ, de ebben alighanem benne van a járványhelyzet miatti lezárások utóhatása is. Ez egyébként jól látszik a beiratkozók számán is, míg az utolsó békeévben, 2019-ben 1 379 000 olvasó váltott könyvtárjegyet, addig a következő két évben csupán 1 037 000, illetve 1 054 000 fő.

Érdekesség, hogy az olvasók nem tűntek el, és koránt sem hagytak fel kedves szokásukkal, mindössze a lezárások hatására az online térben kerestek maguknak olvasnivalót. Az OSZK tájékoztatása szerint az OSZK MEK látogatottsága 2020-ban az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett, sőt a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága a koronavírus-járvány 2020-as, tavaszi hulláma idején 70-80 százalékkal kis megugrott.

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtárak és a színházak gyorsabban, a mozik és múzeumok lassabban szerzik vissza látogatóikat link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról