Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Viselkedési közgazdaságtan - mire használhatjuk a 'bökdösést' a könyvtárban?

Például azzal, hogy az adóbefizetésről szóló tájékoztatóba beleírták, hogy 10 emberből 9 már befizette az idei adóját 7,4 százalékkal növelték az adót időben befizetők arányát Angliában. Az adófelszólító levél viszont Szingapúrban nem működött, mert ott alapból mindenki azt gondolta, hogy a többség befizette az adót, ezért nem lepte meg őket az új információ. Dél-Amerikában viszont elég volt csak annyit írni, hogy a többség befizette az adót és már ennyivel is az angliaihoz hasonló hatást értek el.
Az angliai Behavioural Insight Team (BIT) célja, hogy felismerve az emberek kognitív torzításait segítsenek nekik könnyebben, jobb döntéseket hozni. Ehhez a viselkedési közgazdaságtanból nudge (lökés, nógatás) néven ismert módszertant használják, amelyet a 2017-es Nobel-díj nyertes Richard Thaler és Cass Sunstein ismertettek meg a világgal. Ennek a lényege, hogy úgy irányítja az embereket egyfajta viselkedés felé, hogy se nem korlátozza az addigi választási lehetőségeiket, se nem változtatja meg a preferenciáikat, tehát a döntés teljes egészében az egyéné marad. Mégis, így nagyon pici módosítással nagy eredményeket lehet elérni az emberek viselkedésében.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról