Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Visszafordítanák a korábbi eloroszosítást

Megosztja az ukrán könyvkereskedőket és olvasókat az a törvényjavaslat, amely szigorú korlátozásokat vezetne be az orosz könyvek kiadására és terjesztésére. Szerzőtől függetlenül tilos lesz az Oroszországban vagy Fehéroroszországban kiadott könyvek bevitele Ukrajnába. A másutt megjelent orosz nyelvű könyveket pedig csak akkor árusíthatják, ha a szerző anyanyelve orosz és nem tekinthető Ukrajnával szemben ellenségesnek.

"Kitalálták ezt a törvényt, de senki sem tudja, hogy lehet végrehajtani. Mégis, mit kellene tennünk? El kellene égetnünk mindent?" - háborog egy szinte kizárólag orosz nyelvű könyveket árusító boltos. - Sokkal jobb helyzetben vannak, ezért jóval megértőbbek is azok, akik főleg ukrán nyelvű könyveket tartanak. "Háború van. Ilyenkor keményebb intézkedésekre van szükség. Az a véleményem, hogy sok mindent meg kell szüntetni, ami a múltban zajlott eloroszosítással kapcsolatos" - mondja egy másik kijevi könyvesboltos.

A híres kijevi könyvipaicon, a Petrovkán is nehéz lesz betartani a törvényt, miután ratifikálják. "Nagyon súlyos következményei vannak az Oroszországgal vívott háborúnak, de egy ilyen jogszabályt akkor sem tartok helyénvalónak. Jelenleg ennél sokkal komolyabb problémáink vannak" - véli egy vásárló. "A háború kezdete óta jelentősen megnőtt az igény az ukrán irodalom, az ukrán írók iránt. Új szerzőket is forgalmazni fogunk" - mondja egy piaci könyvárus. A fiatal orosz íróknak esélyük sincs bekerülni az ukrán könyvpiacra, a tilalom ugyanis azokra vonatkozik, akik a Szovjetunió 1991-es összeomlása után orosz állampolgárságot kaptak. Viszont az orosz irodalom nagy klasszikusai, mint Tolsztoj, Puskin, vagy Csehov, megmenekülnek.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról