Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Willkommenskultur - befogadás nem csak menekültek, hanem mindenki számára (képgaléria)

Wikipédia: "A Willkommenskultur német kifejezés, melynek szó szerinti jelentése az "üdvözlés kultúrája", avagy az a hozzáállás, miszerint a bevándorlók befogadását elősegítő módon kell viselkedni. A szóösszetétellel elsősorban a német politika, illetve közélet migránsokkal szembeni konstruktív attitűdjét illetik meg, noha a Willkommenskultur fogalma valójában kiterjed a bevándorlókat érő hátrányos megkülönböztetés megelőzéséért tett valamennyi német intézkedésre. A kifejezés 2015-re igen népszerűvé vált; sőt, a Wilkommenskultur szófordulatban foglalt elvek olyannyira elnyerték az ausztriai "Év szava" nevű szódíj nyertesének kiválasztásáért felelős bizottság tetszését, hogy a többnyire osztrák akadémikusokból álló zsűri úgy ítélkezett, hogy eme kifejezés részesül a 2015. évi elismerésben."

2015 elmúlt, a befogadás megmaradt. A német társadalom befogadó maradt. Igaz, nem mindenki azonos szinten, és nem egyenletesen. A könyvtárnak emellett küldetése is, hogy minden embert megszólítson, különösen azokat, akik valamilyen hátrányt szenvednek, legyen az fizikai, anyagi, szellemi korlátozottság. (Érdekes, hogy mindez teljesen egybevág a kereszténység legalapvetőbb üzenetével is.) A link -n a képek a Hannoveri Városi Könyvtár link pályaudvar-közeli fiókkönyvtárában készültek, ahol a befogadás nem hivalkodó, hanem alapértelmezett. Nemcsak az akadálymentes bejárattal és a kisebbségek nyelvén kínált irodalommal link . Hanem - a képeken - a szemészeteken megszokott szemvizsgálattal, öregbetűs könyvekkel illetve külön a frissen betelepültek számára írt, egyszerűbb nyelvezetű, befogadás témájú könyvekkel. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról