Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Woke, cancel culture - jobb- és baloldali politikai eszköz 2.

Előző rész: link .

Az, hogy bizonyos érzékenységek miatt könyveket írnak át, az amerikai jobboldal álomtémája lett: a fanatikus alt-right, de még a visszafogottabb republikánusok egy része is a szólásszabadság élharcosává vált, "az elnyomó woke-diktatúrával" szemben, mivel az szerintük eltörölné a szabad véleményt, megváltoztatná a múltat, s így a múlt megismeréséhez szükséges alapokat. És a könyvek átírása egyfajta cenzúra, a cancel culture néven elhíresült jelenség egyik ága.
Ez alapján aztán sokak orwelli világ kialakulását kezdték vizionálni, amelyben a gondolatrendőrség majd azt sem engedi meg, hogy idiótának tartsuk az idióta szomszédunkat. A könyvbetiltó és könyvátíró pc-terroristák képét annyira jól sikerült megfesteni, hogy még az amúgy kritikusan gondolkodók jó része is elhitte, hogy ez a "terror" a bal- és a liberális oldal műve az Egyesült Államokban és általában a nyugati világban.

Csakhogy ez nem igaz. Azon lehet persze vitázni, hogy érdemes-e klasszikusokat átírni érzékenyítő okok miatt, de minden létező adat azt mutatja, hogy éppen a szólásszabadság önjelölt bajnokai dolgoztak azért szívósan, hogy bizonyos tartalmakhoz ne lehessen csak úgy hozzáférni.
Ez már itthon is így van, és ez nem véletlen: a Fidesz e kultúrharcos attitűdöt is importálta Magyarországra.

Ha a Nyugat valóban hanyatlik, akkor nem úgy és nem amiatt, amire a jobboldalon hivatkozni szokás. A legtöbb problémát nem a gendersemleges névmások okozzák, hanem az, hogy az amerikai konzervatívok egészen riasztó tempóban kezdtek el könyveket betiltani egyes tagállamokban. Nem átírni vagy finomítani, hanem eltüntetni az iskolákból és az iskolák könyvtáraiból.

A szólásszabadság védelmével is foglalkozó PEN America - a Nemzet- közi PEN Club tagszervezete - legújabb adatai egészen rémisztő számokat tartalmaznak: a közpénzen fenntartott iskolákban csak a 2022/2023-as tanév első felében 874 címet érintően 1477 könyvbetiltási döntés született, ami 28 százalékos növekedés az előző hat hónaphoz képest.

A legtöbb könyvet Texasban, Floridában, Missouriban, Utah-ban és Dél-Karolinában vetették le a polcokról; ezekben az államokban republikánus a vezetés. A száműzött könyvek jórészt színes bőrű vagy LMBTQ-emberekről szólnak. A könyveket gyakran pornográf" vagy "illetlen" címkével látták el, és a tendencia azt mutatja, hogy már nem is annyira az ún. aggódó szülők tették ezt, hanem szervezett csoportok, választott vezetők és jogalkotók.
Utóbbiak kreálnak politikai ügyeket abból, ha egy-egy könyv tartalma úgymond sérti az ő konzervatív világnézetüket. (folyt. köv.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról