Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Zöldkönyvtárak szövetsége -- passzív házat is javasolnak

A zöldkönyvtár fogalma, ha nem is mindenki számára ismert, a könyvtári szakirodalomban már jó ideje használt, mégis újszerű terminológia. A cikk szerzője a következő képlettel indítja írását: üvegház + könyvtár = zöldkönyvtár. Ez az egyszerű képlet a jövőben valósággá válhat a könyvtári gyakorlatban.
Természetesen a könyvtárakat ennél könnyebben is zöldebbé lehet varázsolni, mégis jelentősége van annak, hogy ma már a világon létrejött a zöldkönyvtárak szövetsége, amely különösen Amerikában vált ismertté. E szövetség fő filozófiája, törekvése az, hogy a könyvtárak is vegyék ki a részüket az ún. 'zöld gondolat' elterjesztéséből, tekintve, hogy a PR-tevékenységükön keresztül lehetőségük nyílik a környezettudatos gondolkodás bemutatása.
Ami az új könyvtárak létesítését illeti, többféle megoldás is létezik. Lehet építeni például ún. passzívházat, amely a saját maga energiáját raktározza el és használja fel. Ezek a házak a célszerű fűtőberendezések segítségével jól hasznosítják az egyébként általában veszendőbe menő energiát, továbbá a nap- és földenergiát egyaránt kiaknázzák. (ref.: Kránicz Lné)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról