Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Zongcsaj - humor a tudománykommunikációban; a minisztériumok pontos válaszokat adnak a kérdésekre

A koronavírus elleni példamutató védekezést Tajvan nemcsak a korábbi járványkezelése tapasztalatára építette, hanem a lakosságot partnerként kezelő nyílt kormányzás koncepciójára is - magyarázta interjújában Audrey Tang digitalizációs miniszter.
AT: - ... És bevetettük a humort is. Most is tapasztaltunk némi pánikot, illetve a távolságtartással, valamint a maszkviseléssel kapcsolatos tanácstalanságot. Megalkottuk a siba inu kutyafajta Zongcsaj névre hallgató rajzolt figuráját, aminek segítségével közérthető, képes formába csomagoltuk a tudományos üzeneteket. Amikor például kültéren tartózkodsz, akkor kétkutyányi távolságot kell tartanod másoktól, beltéren pedig háromkutyányit. Maszkot pedig azért kell viselned, hogy mosatlan kézzel ne érj az arcodhoz, és ha ezt az üzenetet humorral, egy aranyos kutya segítségével juttatjuk el az emberekhez, akkor könnyebben megjegyzik, mert nem utasításokat adunk, hanem az észszerű önérdekre hivatkozunk. Minden területen rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, ami hasznunkra lehet, ha esetleg jön a SARS koronavírus harmadik változata jövőre vagy a következő évtizedben.
AT: - Tajvanon digitális miniszterként a közösségi innovációért és a közösségi vállalkozásért is felelős vagyok. A közösségi vállalkozás közösségi problémát old meg, az abban érdekeltek közreműködésével, vagyis olyan, mint egy szövetkezet. Az ön által említett közösségi média azonban nem a közösségi szektor része, és nem is szövetkezet. Inkább olyasmi, mintha az ön helyi könyvtárát vagy a helyi Hyde Parkját - ahol mindent elmondhat - olyan bár szponzorálná, amely függőséget okozó szeszes italt ad el. Tajvanon a Facebooknak húszmillió vagy még annál is több felhasználója van. De ennél fontosabb, hogy az e-petíciós portálnak tízmilliós tábora van, amelynek tagjai megértik, hogy a kormány munkájának befolyásolására vagy ahhoz, hogy a minisztériumok pontos válaszokat adjanak a kérdéseikre, ezt a nyilvános fórumot kell választaniuk. Másképp szólva, nem a bárokat kell betiltanunk, hanem az alapvető közösségi funkciókat a közösségnek kell betöltenie, ahogy Tajvanon tesszük, és nem átengedni magánszemélyeknek és a kapitalizmusnak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról