Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2009/46., dec. 23.


  E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

A KIT-et hírekkel, kritikával, javaslatokkal segítették 2009-ben:

Adománné Zolnai Dóra, Ambrus Attila József (PTE), Babosné Müller Rita, Bákai Magdolna (Gyergyószentmiklós, VK), Bánhegyi Zsolt (MTA Könyvtára), Beniczky Péterné (Kodolányi János Főiskola Könyvtára), Bíró Szabolcs (OSZK), Burmeister Erzsébet (Miskolci Egyetem KöML), Buzai Csaba (Justh Zigmond VK), Czupi Gyula (Halis István VK), Darvas Tóth Péter (Könyvtáros.com), Mark Deckers (OBD, Deventer), Drótos László (OSZK MEK), Feimer Ágnes (OSZK), Fritzné Tószeczki Mária (TMT), Füzessi Károly (ELTE), Grebot Ágnes (ADBS, Franciaország), Habók Lilla (ELTE), Hantosné Nyiri Gyöngyvér (OSZK), Hock Zsuzsanna (Fővárosi Pedagógiai Intézet), Horváth György (IQSys), Horváth Sándor Domonkos (Galgóczi E. VK), Horváth Militicsi Attila (Vajdaság), Hotoránné Fekete Gabriella (Justh Zigmond VK), Hubay Miklós (EKF), Káldi Emese (Imagine Budapest), Kardos András (Könyvtár.hu), Kaszás Angéla (VMMI, Zenta), Kelemen Katalin, Kerekes Pál Pál (Medi-Com Internet Kft.), Kiszl Péter (ELTE, IKI, Könyvtártud. Tanszék), Klein László (ELTE EK), Kóródy Judit (Infodok Kft.), Kovács Katalin (OSZK, Könyvtári Figyelő),  Legeza Ilona, Lőrincz Andrea (Budapesti Gazdasági Főiskola), Miláknov Anna, Moldován István (OSZK, MEK), Molnár Szilárd (ITTK), Nagy Erzsébet (Bácsfeketehegy, Kozma Lajos Könyvtár), Nagy Nikolett (Jászberény, VK), Németh Márton (OSZK), Pálmann Judit (Eötvös Károly MK), Pál Nikolett Ágnes (NymE-SEK), Papp Gábor (Süni) (rendszergazda), Paszternák Ádám (FIKSZ, OIK), Rab Árpád Szörény (ITTK), Reisz László (MTDA), Rónai Iván (OKM), Lea-Katharina Steller, Arjun Sabharwal, Süle Norbert (NymE-SEK), Szabó G. Tibor (BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézet Könyvtára), Szalkai Nóra, Szántó Péter (TMT), Szedlák Ádám (Origo), Szilágyi Loránd (Netlib Kft.), Tábori Zita (Halis István VK), Takács A nna (József Attila Megyei Könyvtár), Takács Dániel (Budapesti Ügyvédi Kamara Könyvtára), Tarnavölgyi Gábor (B2B Consulting Kft.), Terdik István, Tóth Balázs (NymE-SEK), Vajda Henrik (OSZK), Vajda Kornél (nyugalmazott szerkesztő, 3K), Vándor Katalin (Eladomakönyvem.hu), Vántsa Judit (Báró Wesselényi M. Kvt., Kézdivásárhely), Volenszky Paula, Zsoldos Marianna (Hangtárnok, Eger)
Szerkesztőnk volt: Kovács-Ördög Éva, Kelemen-Molitorisz Anikó

Köszönjük minden segítőnk támogatását,
W. Kovács Ágnes, Mikulás Gábor

 

Praktikus

Könyvtári eszközeink javítása internetes összefogással

Hírek

Nem szeretnének minden könyvtárba külön szervert -- közös könyvtármenedzsment
OSZK -- milyen lesz a stratégia? Szimbólum és / vagy szolgáltatás?
... egyetemi szakdolgozatnak tűnik /Monok István pályázata/
Szakdolgozati gondolatok 5. -- Legyen-e szigorúan könyvtári a szakdolgozat?
Paszternák Ádám Miskolcon folytatja
Hosszú sorok a könyvtár előtt -- a kutya nem neveti ki a hibázó olvasót
'Normalizálódtak' a beiratkozási díjak Veszprémben
Bezúzták a Selye-könyvtárat -- későn kalkuláltak a feldolgozással
Fizetősen is kelendőbb a hírportál -- a jó könyvtári szolgáltatásért is fizetnének...(?)
Über-tájékoztatás: ipl2 -- működő közös online tájékoztatás
Ha kevesebb a könyv a műtárgylistán, könnyebb lesz az ellenőrzés
Könyvtáram az iPodomon...
Vétó a Márai-programra? -- A miniszternél tett panaszt az egyesülés
Helyismereti kitüntetés Sárköziné Sárovits Hajnalkának
Az amerikai földtani intézet a Twitter segítségével gyűjt
60 millióból számítógépek, tudástár és helytörténeti adatbázis Tiszafüreden
Videójáték-gyűjtemény -- közkönyvtárakban
Bokrétaünnepség volt a pécsi Kaptárban (videó)
Felújították a szentkirályi könyvtárat -- könyvtárbirodalom épül Kecskemét körül
Mennyire vigyáz könyvtára az ön egészségére?
Nógrádiék 500-adszor -- könyvcsere akció és tenorária Kazincbarcikán
Milliárdokat költenek a franciák nemzeti kincseik digitalizálására -- gazdaságélénkítés
Könyvtári hatásfokot terveznek növelni 100 millióból
Januárban érkeznek számítógépek Jászfényszaruba
Nem lesz puding Prágában

Geek-szótár

Internetszleng -- gl, gn, cul8r

Analógiák

Vélemény a TESCO-termékekről nyílt fórumon -- és a könyvtári szolgáltatásokról?

Kisszínes

Franciaország: jogsértő a Google digitális könyvtára
Hogyan twitterezzen a nagymama?
Nagy-Britanniában megszűnik a teletext
Hamis bizánci kódex a Chicagói Egyetemi Könyvtárban -- megtartják és tanulnak belőle
A romániaiak többsége egyetlen könyvet sem vásárolt 2009-ben

Információforrások

Versenyképességi kézikönyv, 2009
Veledutaztam.hu
Anagramma-kereső
Interneten böngészhetők a magyar oklevelek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Praktikus

Könyvtári eszközeink javítása internetes összefogássalFEL

Évekig nem tudtuk a mikrofilmolvasónkat tartósan megjavítani, mert csak alkalmi szerelővel próbálkoztunk, aki szívességből javította, mert nincs benne pénz, nem érdemes rá berendezkedni. Közmunkás kollégánk addig kereste a hibát, hogy mára gyakorlatilag mindent meg tud javítani az alaptípuson, ez akkor derült ki, amikor szívességből másnak is sikerült megjavítani a mikrofilmolvasóját.
Csináljunk internetes 'javító' felületet, ahova mindenki beírhatná a javító tapasztalatát és azt is, mely eszközét szeretné megjavíttatni. Erre vállalkozó partnerek jelentkezését a info@nagykar.hu emailre várjuk.
Hírek

Nem szeretnének minden könyvtárba külön szervert -- közös könyvtármenedzsmentFEL

Könyvtári szervezetek arról tárgyalnak, hogy miképpen tudják kihasználni az amerikai nem profitérdekelt OCLC 'felhő-technológiáját' (az egyes könyvtárakban a kliens-gépek a távoli, közösen használt szerver szolgáltatásait veszik figyelembe). A könyvtári tanácsadó bizottsággal (Library Advisory Council) együttműködő szervezet és a nyitó projektben részvevő könyvtárak olyan webes menedzsment-szolgáltatást fejlesztenek ki, mely alkalmas a szolgáltatásmenedzsment, a metaadatok kezelése, szerzeményezés, kölcsönzés, licencelés és ügyvitel közös kezelésére.


OSZK -- milyen lesz a stratégia? Szimbólum és / vagy szolgáltatás?FEL

Egyelőre nem (köz)ismert Sajó Andrea nyertes pályázata. Így reménykedni lehet abban, hogy a magyar nemzeti könyvtár is felvállal -- vagy kiszervezve koordinál -- olyan, tőlünk nyugatabbra már rutinszerű projekteket, mint az internet-archiválás, üzleti információs szolgáltatások, nemzeti szintű sokfunkciós katalógus, 2.0-s stratégia. Nyilván sok múlik azon, hogy milyen nemzeti könytári modell dominál a pályázóban: nagy presztízsű, patinás intézmény, vagy használók és könyvtárak igényeit leső, szolgáltatásközpontú kulturális vállalkozás. 'A nemzeti könyvtár fogalomnak két szempontja van, egy funkcionális és egy szimbolikus. A funkcionális szempont pragmatikusabb, a nemzeti könyvtár reális társadalmi hatását tükrözi, míg a szimbolikus szempont azt jelenti, hogy bármely nemzeti könyvtár nemzetének és államának szimbóluma, és az állami intézmények között a helye.' A kettő persze más-más szervezeti kultúrát igényel.

Hírforrás: MG ; Manci
2009. december 23.  • Továbbküldöm a hírt

... egyetemi szakdolgozatnak tűnik /Monok István pályázata/FEL

Sonnevend Péter az OSZK főigazgatói kinevezéséről (részlet):
'Általam nagyrabecsült személyiségek fejezik ki rosszallásukat a miniszter mostani döntése okán. (Azt én sem értem, más, se, a minisztérium miért ne ad épkézláb tájékoztatást döntése hátteréről, de hát nem adott 10 éve sem.). Ők vajon mennyire ismerik protezsáltjukat, kérdem csendesen? Az emberi mivoltot, a könyvtári szaktudást? 1999-ben az ő pályázata hogy nyerhetett pozitív elbírálást? Mostani pályázata, ha az általam ismert nemzetközi sztenderdet veszem alapul, jó egyetemi szakdolgozatnak tűnik (néhány komoly hiányossággal), vagyis egyáltalán nem felelős vezetői dokumentumnak, hisz nincs benne semmi számonkérhető, nem vehető ki, milyen szintre juttatná az intézmény szolgáltatásait a következő öt évben.'


Szakdolgozati gondolatok 5. -- Legyen-e szigorúan könyvtári a szakdolgozat? FEL

Nem kell feltétlenül, sőt! Legjobb, ha interdiszciplináris, azaz témaközi. Így -- azon túl, hogy könyvtári világon kívül is megteremthető az egzisztencia -- a könyvtárakon belül feltehetően szokatlan, értékes, akár nélkülözhetetlen tudásra lehet szert tenni. Pl.: A közkönyvtárak piaci pozícióinak változása az utóbbi 10 évben, A könyvtári stratégiák narratív tartalomelemzése. Érvényesülési modellek a hazai és nemzetközi könyvtárügyben. Identitásproblémák könyvtári és könyvtárosi szinten. Az izgalmas témák kapcsán érdemes a készítésbe szokatlan tudással rendelkező konzulenseket vagy segítőket bevonni.


Paszternák Ádám Miskolcon folytatjaFEL

Paszternák Ádám -- Most már ofisöl, sőt, nyilvános: január 1-től a Miskolci Városi Könyvtárat erősítem webmester, online kommunikáció és digitalizálás vonalon.


Hosszú sorok a könyvtár előtt -- a kutya nem neveti ki a hibázó olvasót FEL

A kutya nem nevet a bizonytalankodó felolvasáson, nem csoda, hogy a kutyaközönség előtti olvasásgyakorlás nagy sikert aratott a kisiskolások körében, akik részt vettek egy amerikai kutyakiképző szervezet és egy kaliforniai könyvtár közös rendezvényén. A San José-i Willow Glen könyvtárban hosszú sorok kígyóztak a minap, még a jóval távolabb fekvő Los Angeles környékéről érkezett gyerekek is vártak a sorukra, hogy különleges vendégek, három labrador retriever kutya előtt olvashassanak fel -- számolt be a mercurynews.com.


'Normalizálódtak' a beiratkozási díjak VeszprémbenFEL

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2009. december 17-én hatályon kívül helyezte az Eötvös Károly Megyei Könyvtár beiratkozási díjairól szóló korábbi rendeletét, és a Kulturális, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság hatáskörébe adta a Könyvtárhasználati és szolgáltatási szabályzat jóváhagyását. Ez a szabályzat tartalmazza a mindenkori könyvtári díjakat is. A bizottság 2009. december 22-én tárgyalta a megyei könyvtár új díjait, és az alábbi összegeket fogadta el:
A kedvezmények nélküli beiratkozási díjak összege: 18 éven felüli, önálló jövedelemmel rendelkezők éves beiratkozási díja: 2400,-Ft
18 éven felüli, önálló jövedelemmel rendelkezők féléves beiratkozási díja: 1200,-Ft ... A kedvezményes beiratkozási díjak összege: családi olvasójegy (legalább három közös háztartásban élő családtag együttes beiratkozása esetén) 3000,- Ft ... (Schreiber Márta igh. közlése alapján)


Bezúzták a Selye-könyvtárat -- későn kalkuláltak a feldolgozássalFEL

Szentes - Szeretnék elfelejteni Szentesen, de kísért a Selye-hagyaték. A világhírű stresszkutató nevével összekötött 'bibliotéka' magyarországi sorsa példázza a rendszerváltozás utáni naivitást, de egy jobb sorsra érdemes ötlet halálának is modellje lehet. A Selye-könyvtárat bezúzták.


Fizetősen is kelendőbb a hírportál -- a jó könyvtári szolgáltatásért is fizetnének...(?)FEL

Az internetes hírportálok akkor is kedveltebb információforrások lennének, mint a napilapok, ha fizetni kellene értük -- legalábbis elméletben, és ha a havi díj nem haladná meg az ezer forintot.
Az régóta nem titok, hogy nem kis részben az internetes hírportálok tehetnek a nyomtatott közéleti napilapok példányszámának évek óta folytatódó csökkenéséről. A MASMI Hungary Piackutató Intézet novemberben elvégzett -- és most nyilvánosságra hozott -- vizsgálata ezt számszerűsíteni is igyekezett: arra kereste a választ, hogy miként és mennyiben befolyásolja a hírforrások -- jelenleg ingyenes -- online hozzáférhetősége a nyomtatott újságok iránti érdeklődést. A kutatás során 1000, az ország lakosságát reprezentáló, 18 és 64 év közötti embert kérdeztek meg.


Über-tájékoztatás: ipl2 -- működő közös online tájékoztatásFEL

Míg a LibInfo jó ideje nem tud gatyába rázódni itthon, addig az eddig is elég jó színvonalon működő Librarian's Internet Index és az Internet Public Library megkötötte a házasságot, a frigyből pedig megszületett az ipl2, az 'Information You Can Trust'.


Ha kevesebb a könyv a műtárgylistán, könnyebb lesz az ellenőrzésFEL

Magyarországon ma 8100 darab egyedileg védett könyv, levéltári dokumentum, irodalmi kézirat, és 65 gyűjtemény élvez műtárgyi védettséget. Számuk egyre csökken -- a szakember szerint ez pozitív tendencia. Nem dokumentumfogyásról van szó ugyanis, hanem a védetté nyilvánítás szempontrendszerének korszerűsítéséről. Ennek nyomán ráadásul könnyebbé válna a védelmet élvező dokumentumok ellenőrzése is.


Könyvtáram az iPodomon...FEL

képpel...


Vétó a Márai-programra? -- A miniszternél tett panaszt az egyesülésFEL

Éles konfliktus támadt a januártól bevezetendő könyves Márai-program körül. Olyan éles, hogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése azt kéri a szakminisztertől, állítsa le a programot, mert szerinte eltér az eredeti céloktól. -- Levélben fordult Hiller István oktatási és kulturális miniszterhez Zentai Péter László, az MKKE igazgatója. Kéri, a tárcavezető vétózza meg a Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) az évi egymilliárdos könyvtámogatást jelentő Márai-programmal kapcsolatos döntését, illetve állítsa le magát a programot, mert annak 'már nincs sok köze az eredeti célokhoz'. Már a múlt hónapban kifogásokat emelt a könyves egyesülés (amelynek képviselője három éve kezdeményezte a miniszternél a könyvtárak központiállomány-gyarapításán keresztül megvalósuló, skandináv mintájú könyvtámogatási program bevezetését). Az NKA-bizottság úgy határozott ugyanis, hogy a program megvalósítása során minden lényeges döntést a mecénás szervezet könyvtári kollégiuma hozhat meg -- a szerzők, kiadók képviselőit mellőzik.


Helyismereti kitüntetés Sárköziné Sárovits HajnalkánakFEL

Balatonfüred -- Az Országos Honismereti Szövetség emléklapját eddigi fáradhatatlan és kimagasló tevékenységéért Sárköziné Sárovits Hajnalka, a városi könyvtár és helytörténeti gyűjtemény igazgatója kapta.


Az amerikai földtani intézet a Twitter segítségével gyűjtFEL

Az amerikai földtani intézet (USGS) a népszerű Twitter mikroblog portált is igénybe veszi annak megállapítására, hol és milyen erősen rengett a föld.
'Sok ember használja a Twittert, hogy elmesélje másoknak, mi történik körülöttük. A földrengés után arról számolnak be, hogy rengett a föld, és mi történt körülöttük' -- mondta el Paul Earle, az USGS kutatója, az intézet honlapján közzétett közleményében. Míg a Twitter felhasználói már néhány másodperccel a földrengés kezdete után nekilátnak a blogolásnak, addig húsz percig is eltart, amíg az érzékelők elemzik az összegyűjtött adatokat -- magyarázta Michelle Guy, az USGS másik tudósa.
-- Egy, a könyvtári kölcsönzést szinkronban elemző rendszer logfájljai segítségével állománymenedzselési és tájékoztatási tanácsadást nyújthat(na). (MG)


60 millióból számítógépek, tudástár és helytörténeti adatbázis TiszafüredenFEL

A Tiszafüredi Városi Könyvtár és Információs Pontban nemrégiben mutatták be azokat a fejlesztéseket, amelyekre egy európai uniós pályázaton nyertek mintegy 60 millió forintot.
A Tisza-tó fővárosának bibliotékája a Törökszentmiklós vezette 8 tagú konzorcium tagjaként vett részt a Nagykun Tudásdepo Expressz elnevezésű projektben. -- A támogatás segítségével egy közös tudástárat, az interneten elérhető helytörténeti adatbázist építünk ki -- tájékoztatta lapunkat Orbánné dr. Szegő Ágnes igazgató.


Videójáték-gyűjtemény -- közkönyvtárakbanFEL

Colorado-szerte is nagyon izgalmas állományrészt jelentenek a videójáték-gyűjtemények. A Florence-i John C. Fremont Könyvtári Körzet mindenféle játékot kölcsönöz a Gamecube-től a Nintendo DS-ig. A könyvtárak többsége a legnépszerűbb játékkonzolokra koncentrál -- ilyen most a Wii, Xbox 360 és a PlayStation 2 (PS2).


Bokrétaünnepség volt a pécsi Kaptárban (videó)FEL

A 13.000 négyzetnézetes épületben kap majd helyet az egyetemi és a megyei könyvtár is.
Bokrétaünnepség a pécsi tudásközpontnál -- A kivitelezők szerint határidőn belül elkészül a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Pécsett. Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ ügyvezető igazgatója a jövő évi pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként számon tartott létesítmény pénteki bokrétaünnepségén azt mondta: szerkezetileg mind az öt szint kész, a készültség jelenleg mintegy negyven százalékos. Hozzátette, hogy a homlokzat kialakítása, a nyílászárók beépítése és a belső szerelési munkák jövő év elején kezdődnek.


Felújították a szentkirályi könyvtárat -- könyvtárbirodalom épül Kecskemét körülFEL

Új felújított könyvtárat adtak át szombaton Szentkirályon. Ebben az évben ez már a hatodik ilyen esemény, ami a Kecskeméti Katona József Könyvtár segítségével valósulhatott meg. Nem saját erőből, hanem pályázati pénz elnyerésével, összesen tizenöt millió forintból, három hónap alatt újították fel a könyvtárat. A régi könyvtár nem csak kibővült, de meg is szépült. Igazi találkozó helye lehet azoknak, akik szeretnek olvasni, kutatni vagy éppen internetezni.


Mennyire vigyáz könyvtára az ön egészségére?FEL

Japánban program indult, amely hosszú távon befolyásolja a munkaerő egészségi állapotát. Már az iskolás gyerekeknek különféle légzési és relaxációs gyakorlatokat tanítanak, és az oktatási struktúrába építve eleve úgy szocializálják őket, hogy mindez életük szerves részévé váljon, mint az evés, az ivás, a tisztálkodás. Így a stresszhelyzeteket többnyire saját maguk is képesek megoldani. ... Néhány nagyobb cégtől eltekintve ez a szemlélet hiányzik a magyarországi munkakultúrából. Az elterjedt vélemény szerint az a jó munkaerő, aki folyamatosan, hosszú időn keresztül, megállás nélkül dolgozik, az előbbi példákat pedig a cégvezetők többnyire szükségtelennek, sőt nevetségesnek tartják. A számítógép használata egyre kevésbé nélkülözhető a munkavégzéshez, és egészségügyi problémákat okoz. Ezt nem szükségszerű elfogadni. Csak éppen másképp kell gondolkodni, például elterjeszteni az eddig csak a betegség utáni rehabilitációban alkalmazott gyógytornát. Egy gyógytornász rendszeres beavatkozása -- könnyen megtanítható, sokszor a munkahelyen ülve is végezhető gyakorlatsor -- csodát művel, és megakadályozza az ilyen munkát végzők egészségromlását. A módszert a fiatalabbakra is ki kellene terjeszteni. Mindez már rövid távon is eredményes lenne, és jelentősen csökkentené az egészségügyre háruló kiadásokat.
-- Évekkel ezelőtt a Neumann-ház rendelt munkatársainak masszázst. A projekt újbóli felbukkanása nem ismert. Pénzek egyelőre nem pályázhatók a jövő ilyetén biztosítására. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Masszázs a Neumann-házban link

Nógrádiék 500-adszor -- könyvcsere akció és tenorária KazincbarcikánFEL

Az 500. író-olvasótalálkozójukat ünnepelték a napokban Kazincbarcikán a Gyermekkönyvtárban Nógrádi Gábor és Nógrádi Gergely írók, valamint a jelenlevő gyerekek. Ötszáz találkozón vett részt eddig a két író 2005, azaz a Petepite című regénynek a Nagy Könyv versenyében elért sikere óta. A találkozókon az olvasás képzelet- és kreativitásfejlesztő szerepéről, a tehetségmegőrzésről, és új könyveikről beszéltek a szerzők. A találkozók érdekessége a Könyvcsere akció, ahol használt könyveket új könyvekre cserél a Presskontakt Kiadó. Az így összegyűjtött antikvár példányokat gyermekotthonoknak és Idősek otthonának ajándékozza a találkozókat támogató Magyar Ifjúsági Talentumok Egyesület. Eddig a Tiszadobi Gyermekvárosba, a Zalaegerszegi Gyermekotthonba és a Mátészalkai Idősek Otthonába vitték el az írók a Könyvcserében összegyűlt régi könyveket. A találkozók különlegessége időnként, hogy Nógrádi Gergely, aki 'civilben' operaénekes, a program végén, ha a gyerekek kérik, elénekel egy-egy tenoráriát.


Milliárdokat költenek a franciák nemzeti kincseik digitalizálására -- gazdaságélénkítésFEL

A francia kormány 750 millió eurót, azaz közel 208 milliárd forintot különített el nemzeti értékeinek digitalizálására, miközben sokan fenntartással fogadják a Google hasonló törekvéseit.
Nicolas Sarkozy francia államfő összesen 4,5 milliárd eurót kíván fordítani az országos nagysebességű internetes hálózat kiépítésére és a kulturális javak megőrzésére. A 750 millió eurót a múzeumi és könyvtári anyagok, valamint a mozgóképállomány digitalizálására szánják. A francia gazdaságélénkítő csomag részét képező digitalizálási törekvés érzékeny témának számít a francia kulturális és történelmi javak védelméért aggódók körében.


Könyvtári hatásfokot terveznek növelni 100 millióbólFEL

Veszprém -- Több mint 100 millió forintot nyert a Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltára, a projektnyitót tegnap tartották.
Az országos dokumentumküldő rendszer koncepciójának kidolgozására, a szerzői jog által védett tartalmak elektronikus formában történő szolgáltatására, könyvtári szolgáltatások fejlesztésére 102 millió forint támogatást nyert a Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltára. A feladatra, melynek költségeit teljesen fedezi az uniós támogatás, november 1-jétől másfél év áll a veszprémi intézmény rendelkezésére, tájékoztatott dr. Egyházy Tiborné projektvezető. A Társadalmi Megújulás Opereatív Program (Támop) keretében megvalósuló projekt célja, hogy a könyvtári rendszer jobb hatásfokkal szolgálja a minőségi oktatást, a formális oktatáson kívüli képzést és tanulást, a könyvtári szolgáltatásokkal megvalósítandó olvasási és digitális dokumentumhasználati jogosultság fejlesztését, ugyanakkor a hozzáférés területi különbségeinek csökkentését.


Januárban érkeznek számítógépek JászfényszarubaFEL

Mint lapunknak Bujdosó Katalin helyi könyvtárvezető elmondta, a jászberényi gesztor könyvtárba már megérkeztek ugyan a számítógépek, de adminisztrációs okok miatt a jászfényszarui városi könyvtárba kiszállításuk csak januárban történik. A nyolc gép közül hatot az olvasók használnak majd, a fennmaradó két gépet pedig a könyvtárosok, egyebek mellett az állomány kezelésére.


Nem lesz puding PrágábanFEL

Jan Kaplicky túl soknak bizonyult. Az év elején elhunyt építész hiba nyerte meg a prágai Nemzeti Könyvtárra kiírt pályázatot: zöld, lyukacsos pudingra emlékeztető épülete kivívta számos politikus és civil haragját, valahai felépítése pedig egyre kevésbé valószínű. 2009-re azonban, a szó átvitt és szoros értelmében is 'fű alatt', elkészült Prágában egy másik könyvtár, amely megtévesztően szürke külseje ellenére méltán kerülhet be a cseh főváros építészeti nevezetességei közé.
Geek-szótár

Internetszleng -- gl, gn, cul8rFEL

Két klasszikus rövidítés:
gl (good luck) -- sok szerencsét
gn (good night),
A magyar és az angol szleng is szívesen használ számokat, pontosabban a leírt számok kiejtett hangalakját. Erre néhány példa:
jó8 (jó 'eight') -- jó éjt
Az egyes angol betűk kiejtését felhasználva:
cul8r (see you later) -- később találkozunk
Analógiák

Vélemény a TESCO-termékekről nyílt fórumon -- és a könyvtári szolgáltatásokról?FEL

Tesco Színes termékről mondhatnak véleményt a fogyasztók a Vélemény.com weboldalon, az áruház pedig ez alapján fejleszt. Elindult a Tesco és a Vélemény.com internetes portál együttműködése, amelynek keretében több mint 1500 Tesco Színes terméket töltöttek fel az oldalra, amelyek mindegyike szabadon véleményezhető, a vélemények pedig mindenki számára hozzáférhetőek. Az együttműködéssel a Tesco nem titkolt célja, hogy a Vélemény.com portálon hozzáférhető vásárlói véleményeket figyelembe véve alakítsa ki, bővítse a továbbiakban a Tesco Színes termékek palettáját, garantálva a jó minőséget a megszokottnál jóval alacsonyabb áron.
-- Kb. egy éve majdnem elindult egy könyvtári panaszblog. Aztán mégsem, mert a készítő attól tartott: még nem vagyunk érettek az esetlegesen akár durva panaszok kezelésére. Akár igen, akár nem, észrevételek, panaszok ettől függetlenül is vannak, legfeljebb nem tudjuk kinyerni belőlük az innovációhoz nélkülözhetetlen adatokat, ami a TESCO-nak pl. sikerül. Így (néhány országos skandalumot leszámítva) nyilvános panasz sincs -- és megoldások se nagyon. De talán az új év fordulatot hoz a könyvtárakban is. (MG)
Kisszínes

Franciaország: jogsértő a Google digitális könyvtáraFEL

A párizsi bíróság szerint jogsértő a Google nagy digitális könyvtárprojektje, és a keresőcéget 300 ezer euró (83 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte a francia La Martiniere könyvkiadó felé. ... Jelenleg tízmillió beszkennelt könyvnél tart a Google, ebből kétmilliónak a jogai összesen 30 ezer kiadónál vannak, ezek közül 9 ezer európai.


Hogyan twitterezzen a nagymama?FEL

Múltkor már mutattunk példákat arra, hogy a laptopkultúra szentsége igenis megtörhető. Most jöjjön egy másik példa arra, hogy hogyan tudjuk rávenni a nagymamát arra, hogy ő is aktívan twitterezzen. Mondjuk az RT-zés tuti, hogy körülményesebb egy kicsit. Na de lássuk...


Nagy-Britanniában megszűnik a teletextFEL

Leáll a teletext-szolgáltatás a szigetországban, az internet ölte meg. Megszűnik a teletextes hírszolgáltatás Nagy-Britanniában. A lépést azzal magyarázzák, hogy az internet világában már nem kifizetődő ez a fajta tartalomszolgáltatás. A rendszer dec. 16-án szerdán üzemelt utójára.


Hamis bizánci kódex a Chicagói Egyetemi Könyvtárban -- megtartják és tanulnak belőleFEL

A legmodernebb anyagvizsgálati módszerekkel és a kódexkutatók ismereteinek felhasználásával chicagói és baltimore-i specialisták kiderítették, hogy hamis az a kézzel írott kötet, ami Márk evangéliumát tartalmazza, és amit a Chicagói Egyetem könyvtárában őriznek.


A romániaiak többsége egyetlen könyvet sem vásárolt 2009-benFEL

A romániai lakosok több mint fele egyetlen könyvet sem vásárolt 2009-ben -- derült ki a Kultúrakutató Központ (Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii) tanulmányából, amelyet a Mediafax idéz. 2008-ban az egyetlen könyvet sem vásárlók aránya még 'csak' 46 százalék volt, idén elérte az 51 százalékot.
2009-ben a zenés és filmes adathordozók vásárlása is visszaesett. A romániaiak 71 százaléka nem vásárolt filmes CD-t, DVD-t, 2008-ban ez az arány 53 százalék volt. A romániaiak 63 százaléka idén pénzért zenét sem szerzett be, tavaly 30 százalék volt az arányuk.
Információforrások

Versenyképességi kézikönyv, 2009FEL

A GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Microsoft minap közösen jelentette meg a 2009-es Versenyképességi Évkönyvet. A tanulmánykötet már a versenyképesség fogalmára is egy kritikusan átértékelt, bővített értelmezést javasol, hiszen ami korábban nagy előnynek számított, most hirtelen hátránnyá, kockázattá, kitettséggé, sebezhetőséggé vált. Vajon az új koordináta rendszerben hol tart Magyarország?


Veledutaztam.huFEL

'Az utazás több mint közlekedés' -- hangzik a veledutaztam.hu szlogenje. Az oldal megalkotásával az volt a célunk, hogy az eddig 'holtidőnek' tekintett utazást kellemessé, hasznossá tegyük az utazók számára. A közösségi oldalt lehetőséget ad az utazóknak az egymás közötti interakcióra, új útitársak megismerésére, illetve ismerősök felkutatására. Ehhez egyedi keresőrendszert és az azt kiszolgáló járatadatbázist terveztünk. Az oldal számos friss, nélkülözhetetlen közlekedési információval is szolgál: közlekedési hírek, menetrendek, és a közösség által közreadott információk is segítik a felhasználókat. Az oldal az eFestival 2009 díjazottja.


Anagramma-keresőFEL

Az Anagram Lite egy anagramma-kereső, tetszőleges kifejezésre (például saját nevünkre) megkísérel anagrammákat találni. Hogy a talált anagrammák csak értelmes szavakat tartalmazzanak, a program egy szótárt (szógyűjteményt) használ a kereséshez.


Interneten böngészhetők a magyar oklevelekFEL

Különleges adatbázissal bővült a hazai digitális forrásközlések világa: a Magyar Országos Levéltár oldalán a középkori magyarországi oklevelek képekkel feltöltött adatbázisa vált elérhetővé. Mivel a magyar királyság központi szerveinek Budán őrzött iratanyagai (a királyi magánlevéltár a diplomáciai iratokkal, a kancellária, a központi bíróságok és a pénzügyi szervek iratai) a török időkben nagy részben megsemmisültek, a középkori iratokat a MOL 1874. évi újjászervezése után külön gyűjteményekbe szervezték (Diplomatikai Levéltár, Diplomatikai Fényképgyűjtemény).
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról