Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/1., 6. 6.

Kormányprogramban az információs társadalom
Az Európai Unió lakosságának kulturális aktivitása
Nem figyeltek a könyvtárosra (sem)
Nem egyformán emelik a bért a közszférában
Egyetemisták gondozzák a RomaPage-et
Az internet archív könyvtára
USA - közkönyvtárak - alkotmányellenes a tartalomszűrés
Online anyák
Az online újságok olvasói
7000 lakosra egy könyvtáros -- a romániai könyvtári törvény hatásáról
Az osztrák Információs Gazdaság Egyesülete (Verband für Informationswirtschaft - VIW)
"Óvjátok Amerika könyvtárait"
A városi könyvtáraknak kávét és süteményt kell kínálniuk
Családi programok a könyvtárakban
Könyvtár, mint múzeum, Disneyland és hirdetési felület
Kovács Kálmán Kecskeméten - informatikai programok
Felvételi felkészülés a világhálón
Tudásvállalati kontrolling - Amerre minden vállalat menedzsmentje tart - 2. rész (Boda György, Tomka János)
Több időt az interneten, mint a tv előtt?!
Céltudatos netezők
Zuhanó internettarifák - minden sávszélességen
Az adatbányászat eredményei és azok üzleti alkalmazása
Optimisták az európai online újságok
A BBC archívuma az interneten http://news.bbc.co.uk/onthisday/
Álláskeresés kapcsolatépítéssel
Munkaerőmegtartás és Karrier - elfeledett szempontok (Farkas Gáborné)
Hálózati MDF
Symantec: Jelentés az internetes veszélyekről
Informatikai Kontrolling: a vállalati információbiztonság ellenőrzésének új módszere
eTartalom -- A tartalomfejlesztés magyarországi programja 2003
Szervezeti felépítés a jobb együttműködésért
Internetes könyvtáros 2003 - konferencia
Könyvtárak a digitális korban
Falak nélküli könyvtárak
Könyvtárak és múzeumok a digitális világban
Online katalógusok


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Kormányprogramban az információs társadalomFEL

Közzétették a jelenleg még elfogadásra váró kormányprogramot, amelynek VII. fejezetében, a gazdaságról szóló rész 12. alfejezetében felfedezhetjük az információs társadalommal kapcsolatos cselekvési terveket is. A program elfogadásáról a T. Ház dönt.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online; link

Az Európai Unió lakosságának kulturális aktivitásaFEL

Az Európai Bizottság statisztikai hivatala (Eurostat) egyik legújabb vizsgálatának most - május 7-én - közzétett eredményei a kulturális tevékenységekre vonatkozó kérdéseket vizsgáltak (több mint 16 ezer személy válaszai alapján). Főbb megállapításaik:
- az észak-európaiak több könyvet olvasnak, mint a déliek,
- az európaiaknak csaknem fele naponta olvas újságot,
- a kulturális intézmények közül leggyakrabban a mozikat látogatják, ezt követik a könyvtárak, míg harmadik helyre a műemlékek kerültek,
- rock- vagy popkoncert iránt a lakosság fele, míg a klasszikus zene iránt negyede érdeklődik,
- a művészeti jellegű tevékenységek közül legnépszerűbb a fényképezés és a tánc, ezeket követi az éneklés, az írás illetve a képzőművészeti foglalatosság (szobrászkodás, festés, rajzolás),
- az európaiak fele nem használ számítógépet,
- csak minden harmadik európai szörfözik az interneten,
- csaknem mindenki néz tévét.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem figyeltek a könyvtárosra (sem)FEL

A CIA megrendelésére a Library of Congress kutatócsoportja(!) által 1999-ben készített szakértői tanulmány felvetette a lehetőséget, hogy öngyilkos terroristák vehetik célba a CIA székháza mellett a Pentagont vagy a Fehér Házat. (a HVG 21. számának cikke alapján, MG)


Nem egyformán emelik a bért a közszférábanFEL

Az új kormány az év utolsó három hónapjában eddig soha nem tapasztalt mértékű béremelést ad a közszférának, a pénz elosztása mindazonáltal számos feszültséggel járhat. Miközben a több mint 600 ezer közalkalmazott átlagosan 50 százalékos bértöbbletre számít, az emelést az intézmények differenciáltan osztják el, tehát lesz, aki többet kap és lesz, aki kevesebbet.

Régebbi hírforrás(ok): link 9#55199

Egyetemisták gondozzák a RomaPage-etFEL

A Kurt Lewin Alapítvány 1997 óta működteti a RomaPage honlapot, a magyarországi cigányság honlapját. Napjainkban már több mint 6000 hír, zene, tudományos írás, szépirodalmi szövegrészlet lelhető fel a roma weboldalon. Mostantól négy tehetséges roma egyetemista fiatal gondozza a RomaPage-et.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az internet archív könyvtáraFEL

Aki az internet hőskorába -- azaz négy-öt évvel ezelőttre vágyik vissza, érdemes ellátogatnia a link portálra, ahol az elmúlt internet-idő nyomába szegődhet. Szisztematikusan gyűjtött internet-archívumról nem beszélhetünk -- főleg a magyar vonatkozást tekintve, de szép számmal bukkanhatunk rég nem látott ismerős oldalakra is. Találhatunk rajta speciális gyűjteményt is; ilyen pl. a 2001. szeptember 11-i hírek, oldalak tára.

Régebbi hírforrás(ok): A BOSS májusi száma nyomán, MG

USA - közkönyvtárak - alkotmányellenes a tartalomszűrésFEL

Alkotmányos alapjogot sért az a törvény, amelynek alapján a közkönyvtárakban található internetes számítógépeken tartalomszűrő programokat kellene alkalmazni - így döntött a hét végén egy amerikai fellebbviteli bíróság.

Régebbi hírforrás(ok): link

Online anyákFEL

Az utóbbi hónapokban több kutatás témája is az anyukák internet- használata volt az Egyesült Államokban. Meglepetésre azt állapították meg a kutatók, hogy az anyukák átlagosan jóval több időt töltenek el online egy hét alatt, mint például a tizenévesek. Az okokat kutatva kiderült, hogy a vélt vagy valós gyes-neurózis gondjainak áthidalásában sokat segíthet az internet, ugyanis a médium kiválóan alkalmas arra, hogy a magányból kitörve kommunikáljanak és vásároljanak, szolgáltatásokat, információkat keressenek az anyukák.
-- A könyvtárak számára a célcsoportok szegmentálása egyre fontosabbá válik. Használói profilok kialakítása által könnyebb a szolgáltatás, kiváltképpen elektronikus -- vagy részben elektronikus -- környezetben.

Hírforrás:
2002. június 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Holbok Zoltán, Molnár Szilárd és Papp Mónika írása; Infinit Hírlevél, 2002. 05. 16.; link

Az online újságok olvasóiFEL

Azok, akik az interneten olvasnak újságokat, hajlamosak ún. "erős felhasználóvá" válni, olyanná, aki sokkal több időt tölt el, és több pénzt költ online, mint a többi, átlagos nethasználó - állítja az Amerikai Újságok Szövetsége (Newspaper Association of America; NAA) egy most megjelent felmérésében.(...) Az online újságolvasók általában sokkal műveltebbek és iskolázottabbak, mint az átlagos felhasználók, és jobban is keresnek. 25%-uknak az éves jövedelme meghaladja a 100 000 dollárt, míg az átlagos felhasználóknál ez az arány csak 17%. 51%-uk főiskolát vagy egyetemet végzett, míg az összes netezőnek csak 42%-a vett részt felsőoktatási képzésben.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, 2002. 05. 16.; link

7000 lakosra egy könyvtáros -- a romániai könyvtári törvény hatásárólFEL

A 2003 júniusától érvénybe lépett romániai könyvtári törvénynek feltehetően áldozatai is lesznek: úgy tűnik, hogy a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár Gyerekkönyvtára -- hasonlóan több más hasonló részleghez --szintén az lesz. A törvény ugyanis előírja, hogy minimálisan 7000 lakosra kell alkalmazni egy könyvtárost. A mintegy 20.000 lakosú járási székhely Gyergyószentmiklóson a polgármesteri hivatal -- gazdasági okokra hivatkozva -- a minimális létszámmal kívánja működtetni a könyvtárat, s 60%-os leépítést kezdeményezett a könyvtárban. Noha a törvény nem tiltja, hogy a jelenlegi létszámmal működjön tovább a könyvtár, a költségcsökkentés miatt sok tanácsos támogatja a leépítést. Az intézkedés maga után vonná a gyermekrészleg bezárását, mivel a jelenlegi 8 fő helyett megmaradó három könyvtáros képtelen lesz majd két különálló részlegen elvégezni a feladatokat. A helyi iskolai könyvtárak felszereltsége nem megfelelő, ezért nem tudja kielégíteni a tanulók igényeit, és a könyvek magas ára is sokak számára korlátozza a vásárlást. A könyvtár munkatársai a válság megoldása érdekében támogatókat keresnek. Gyergyószentmiklóson az 1960-as évektől működik a Városi Könyvtárban gyermekrészleg.

Régebbi hírforrás(ok): Bákai Magdolna, Gyergyószentmiklós, Városi Könyvtár

Az osztrák Információs Gazdaság Egyesülete (Verband für Informationswirtschaft - VIW)FEL

Ritkaságszámba megy, ha egy nem hazai oldal magyarul olvasható. Az osztrák Információs Gazdaság Egyesületének honlapja link akár nyelvi gyakorlatként is remekül használható, ha a magyar, német és angol verziók összevetésével akarunk egy kicsit játszadozni. Persze hamar feltűnhet, hogy a német verzió a legfrissebb és a magyar oldalon kevés új bejegyzés található. Az egyesület oldala a bemutatkozó anyagokon túl híreket, sajtóközleményeket, elemzéseket is közöl az információs gazdaság témájában, de állásajánlatokat szintén találhatunk itt. Rendszeresen megjelenő hírlevelükben pedig az ausztriai e-business eseményekről találhatunk információkat. A szakmai szervezet az egyik legfontosabb kapcsolódási pont Ausztriában, egyaránt részt vesz a kormányzati és az Európai Uniós információs gazdasági munkában is.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, 189. szám, 2003. február 13.

"Óvjátok Amerika könyvtárait"FEL

Az Amerikai Könyvtáros Egyesület kampányt hirdetett fenti néven a költségvetési megtakarításoktól mind jobban szenvedő könyvtárak támogatására. A Washington Post január 28-ai számának példái közül: Baltimore közművelődési könyvtára öt fiókkönyvtárat zárt be; a New York Public Library 85 fiókkönyvtára közül 67-ben öt napra csökkentették a nyitvatartást. A felhívást az ALA elnöke, Maurice J. Freedman tette közzé. A legújabb hírek közé tartozik, hogy az elnök öccse által irányított Florida államban az állami könyvtárat fel kívánja számolni a kormányzat. J. Bush kormányzó elgondolása szerint a Floridai Állami Egyetem vehetné át a milliós gyűjteményt. Az egyetem - melyre szintén juthat 18 millió dolláros állami támogatás-elvonás, nem lát módot arra, hogy ekkora gyűjtemény gondjait elvállalja. Így az intézmény sorsa eléggé bizonytalanná vált.

Régebbi hírforrás(ok): link link link

A városi könyvtáraknak kávét és süteményt kell kínálniukFEL

Az Egyesült Államokban lassan a városi könyvtárak is arra kényszerülnek, hogy hasonlóan a könyvesboltokhoz kényelmes karosszékeket állítsanak az olvasókba, és kávét, süteményt kínáljanak a betérőknek. Mindezt azért, hogy így emeljék a könyvtári látogatást társadalmi eseménnyé. Egy nemrégiben a Kulturális- Sport és Média Minisztérium által nyilvánosságra hozott, 10 éves dokumentum szerint nagy szükség lenne a könyvtárak esti és vasárnapi nyitva tartására, és arra is, hogy az alkönyvtári hálózatot újjászervezzék. A reformokra szükség van, még annak ellenére is, hogy a könyvtárak mindig is hatalmas támogatottságot élveztek. Az utóbbi években azonban népszerűségük jelentősen visszaesett. Pedig hivatalos források szerint több ember jár könyvtárakba, mint focimeccsekre vagy moziba. A csökkenő tendencia megfékezésére az új típusú fiókkönyvtárakban webszerkesztő és egyéb IT tanfolyamokat is szerveznének. Az effajta kezdeményezéseket persze a konzervatív könyvtár-pártiak ellenzik. Szerintük ugyanis a könyvtáraknak tanítás utáni leckeköröket és nyári olvasótáborokat kellene szervezniük. (KE)

Régebbi hírforrás(ok): The Independent, 2003. 02.10., link

Családi programok a könyvtárakbanFEL

Az USA-beli Lakelandban a nyilvános könyvtár a családi együttlét meghitt színhelye. Az olvasás mellett a hangos könyvek hallgatása vagy a különböző vitacsoportokba és felolvasásokba való bekapcsolódás egyre több család számára jelent színvonalas időtöltést. "A könyvtárakba a szülők bátran elhozhatják gyerekeiket anélkül, hogy pénzt kellene költeniük, s tartalmasan tölthetik el együtt az idejüket a TV-től távol - fejtette ki a lakelandi gyerekkönyvtár vezetője. Barbara Genco, az amerikai könyvtári szövetség gyerekrészlegének vezetője szerint országszerte megfigyelhető, hogy a szülők már nemcsak beadják gyerekeiket a könyvtárakba a különböző foglalkozásokra, hanem velük együtt ők is aktívan részt vesznek a programokon, vagy egyszerűen csak maguk ülnek le a gyerekekkel egy kicsit olvasni. És ezt a tendenciát a könyvtárak tudatosan kívánják előmozdítani. Ennek érdekében a hagyományos eseményeken kívül egyre több olyan rendezvény is megvalósul, amely kifejezetten a családok számára nyújt kikapcsolódási lehetőséget, egyúttal a gyerekeknek mutatva jó példát, hiszen így szüleiktől tanulják el a könyvtárhasználatot. A hajdanában a béke, a nyugalom és a csend szigeteként leírt könyvtár átalakulóban van, s ma már egyre inkább a társadalmi élet színhelye. A családokat összekapcsoló, hasonló kezdeményezés a bartow-i könyvtár részéről a fiatal szülők iskolájában tartott előadás, mely az ifjú anyákat igyekszik megtanítani arra, hogy hogyan olvassanak újszülöttjeiknek. Ezzel egyszersmind könyvtárlátogatásra is ösztönzik a párokat. Egy másik foglalkozás ugyancsak az újszülötteknek és anyukáiknak kínál együttlétet. Az órán ritmusos versikéket mondanak az anyukák, énekelnek, mesélnek gyerekeiknek. A kamaszkori szülő-gyerek ellentét feloldására született az anya-lánya óra, melynek során a szülőnek és a kamasznak ugyanazt az elolvasott könyvet kell megvitatnia, megbeszélnie. A könyvről való beszélgetés amellett, hogy közelebb hozza a szülőket és gyerekeket, elősegítheti a kamaszkor alatt felmerülő problémák megbeszélését is. (KE)

Régebbi hírforrás(ok): 2003.02.13., link

Könyvtár, mint múzeum, Disneyland és hirdetési felületFEL

"A múzeumok száma megkökkentő méretekben növekszik. (...) Az elmúlt években épült vagy rekonstruált múzeumépületek szerte a világon híresebbek és fontosabbak lettek, mint amit magukba rejtenek. (...) Vagy a beszédes könyvtárépületek. Az új alexandriai könyvtár, a Mitterand-könyvtár Párizsban: megannyi kulturális Disneyland. (...) Az olvasás formái azonban változnak, s a könyvtár, az archívum már nemcsak a gyakorlati élet színtere, hanem elsősorban hirdetési felület, amely a könyvkultúra múzeummá válását bizonyítja. Az internet ráadásul mindent megakönytárrá változtat:..."

Régebbi hírforrás(ok): A teljes szöveg megtalálható az 5. számunkban már ismertetett Memex (György Péter, Magvető, 2002.) 55-56. oldalán.

Kovács Kálmán Kecskeméten - informatikai programokFEL

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter avatta fel
csütörtökön Kecskeméten az Információs Társadalom (IT) Kht. első
irodáját, amely a szaktárca regionális szervezeteként is működik majd.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. febr. 14., link

Felvételi felkészülés a világhálónFEL

Elindult a link oldal, aminek segítségével bárki
elsajátíthatja a felvételi összes lexikális kérdésére a helyes választ.
A Felvételiző.hu egy stratégiával ötvözött internetes kvízjáték, amelyet
egyszerre három játékos játszhat, és a cél Magyarország elfoglalása.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. febr. 12., link

Tudásvállalati kontrolling - Amerre minden vállalat menedzsmentje tart - 2. rész (Boda György, Tomka János)FEL

Ne hidd, hogy a tudásvállalati gyakorlat Téged nem érint! Ami ott
kialakul, az fokozatosan számodra is példaértékű lesz. Előbb csak példa,
aztán kötelező gyakorlat. Miért? Mert ugyan tiszta tudásvállalatok
vannak, de tisztán nem tudásvállalatok már nincsenek.

Régebbi hírforrás(ok): Kontrolling Hírlevél 2003/7., Harvard Businessmanager, 2002/6.

Több időt az interneten, mint a tv előtt?!FEL

Egy kétezer háztartásra kiterjedő amerikai vizsgálatban kiderült, hogy
az internethasználók ma már több időt töltenek a világhálón, mint a tévé
előtt, és ugyanolyan, vagy még fontosabb hírforrásnak tartják az
internetet, mint a tévét, bár a hitelességét sokszor megkérdőjelezik.

Régebbi hírforrás(ok): Marketing Hírlevél, 2003/7., link

Céltudatos netezőkFEL

Egyre kevesebb felhasználó barangol a világhálón. Egy frissen publikált
felmérés szerint a felhasználók többsége vagy közvetlenül begépeli a
kívánt URL-t vagy bookmarkból hívja elő kedvenc oldalait.

Hírforrás:
2002. június 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business Hírlevél, Menedzsmentfórum, 3002/7., febr. 13., link

Zuhanó internettarifák - minden sávszélességenFEL

Nincs árverseny a távközlési piacon, ezért a kormány segít: pénzügyi
támogatással. A távközlési szolgáltatók árat csökkentenek mind a
dial-up, mind a szélessávú internetelérések piacán.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. febr. 18., link

Az adatbányászat eredményei és azok üzleti alkalmazásaFEL


Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, 2003. 01. 31., link

Optimisták az európai online újságokFEL

Európa vezető online kiadói a reklámpiac szűkülése ellenére is bizakodóak az ágazat jövőjét illetően. Véleményük szerint az internetes tartalomszolgáltatásban lévő lehetőségek és az ebből származó bevételek jelentős része még kiaknázásra vár.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. febr. 18., link

A BBC archívuma az interneten http://news.bbc.co.uk/onthisday/FEL

52 év híranyagát kínálja az internetezőknek a BBC. Az On This Day honlap a BBC-hírek archívumából összeállított válogatást ajánl, az eredeti adásból kiemelt hang- és videórészletekkel. A honlap 1500 riportot jelenít meg - naponta legalább hármat - történetekkel kiegészítve. Minden történet úgy jelenik meg, mintha napjainkban játszódna és mindegyiknek van egy "kontextus" része, amely a történetből adódó következtetéseket mutatja be. A honlap bemutatja a BBC 1950 óta sugárzott híranyagából a legemlékezetesebbeket és a legmeghökkentőbbeket. A honlap látogatói maguk is gazdagíthatják emlékeikkel a sok év alatt összegyűlt híranyagokat. Sőt, a BBC azt is felajánlja, hogy az On This Day történeteit a felhasználóknak közvetlenül a postafiókjába küldi e-mailen.

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ-Hírlevél, 2003. febr. 12.)

Álláskeresés kapcsolatépítésselFEL

"Ha önéletrajzunkkal bombázzuk a munkáltatókat, ha álláshirdetésre válaszolunk vagy ismerősünk beajánlását kérjük, annak a valószínűsége, hogy eljutunk a személyes bemutatkozásig, nagyon kicsi, mindössze 10-15 %. Kapcsolati hálónk hatékonysága ennél sokkal nagyobb: legalább 70-80 %."

-- Ha a könyvtáros szaktudásának piaci értékét szeretné megtapasztalni, hasznos ha tudatosan készül fel a váltásra. Ennek egyik módja a networking azaz a hálózatépítés. Ennek néhány fogását mutatja be a cikk.

Régebbi hírforrás(ok): HR Hírlevél, Menedzsmentfórum, 2003/7. febr. 1., link

Munkaerőmegtartás és Karrier - elfeledett szempontok (Farkas Gáborné)FEL

A munkaerőmegtartás nem éppen sikertéma - ám annál több szervezetnek okoz gondot azon munkatársai elvesztése, akik a legértékesebbek számára. A munkaerő-megtartásnak nincs intézményes rendszere - a vezető egy szemöldök összehúzása, egy elmaradt jutalom, a közlekedés megromlása, a szomszéd előrelépése, háttérben gyűlő, egyszer csak felmondáshoz vezető folyamatot alkotnak.

Régebbi hírforrás(ok): HR Hírlevél, Menedzsmentfórum, 2003. febr. 18., link

Hálózati MDFFEL

Kulcsszerepet szán a Magyar Demokrata Fórum vezetése az internetnek a soron következő Országos Gyűlés kommunikációjában. A hétvégén ülésező pártgrénium történéseit web-technikákkal teszik elérhetővé a több tízezres tagság, illetve a várhatóan még nagyobb számú érdeklődő számára.

Hírforrás:
2002. június 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. febr. 14., link

Symantec: Jelentés az internetes veszélyekrőlFEL

A Symantec "Jelentés az internetes veszélyekről" című tájékoztatója szabatos, átfogó összefoglaló a jelenlegi számítógépes veszélyek irányzatairól. A tendenciákat nagy mennyiségű, a veszélyekre vonatkozó adat elemzéséből vezették le.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. febr. 12., link

Informatikai Kontrolling: a vállalati információbiztonság ellenőrzésének új módszereFEL

A közelmúltban napvilágot látott felmérések alátámasztják azt a korábbi feltevést, hogy a magyar vállalatok a szükségesnél jóval kisebb jelentőséget tulajdonítanak a számítógépes információvédelemnek.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. febr. 10. link

eTartalom -- A tartalomfejlesztés magyarországi programja 2003FEL

2002. december 20-án az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatot hirdetett eTartalom címmel, amelynek kerete 300 millió forint. Három témában lehet pályázni. 1. Az információs közvagyon hasznosításának ösztönzése. A program értéknövelt termékek és szolgáltatások eloállításával ösztönzi a közhasznú adatok piaci alapon történo értékesítését, különösen akkor, ha ezek alkalmasak arra, hogy több országra kiterjedo szolgáltatások alapjául szolgáljanak. 2. A nyelvi és kulturális alkalmazkodás erosítése. A többnyelvuvé alakított tartalmak a nemzeti sajátosságok megtartása mellett más nemzetek számára saját nyelvükön, az általuk elfogadott kultúrkörnyezetben váljanak hozzáférhetové. Elvárás az adott kulturális környezethez történo adaptálás és a helyi tartalommal való kiegészítés. 3. Kíséro intézkedések a digitális tartalom piacának dinamizálására. A célfeladatban olyan rendezvények szervezésével és olyan segítoszolgálat muködtetésével lehet pályázni, amelyek a potenciális pályázókat segítik az eContent és más, az információs társadalommal kapcsolatos EU-projektben való aktív részvételben, a pályázati felkészülésben. Az 1. és a 2. pályázati cél esetében elonyt élveznek azok a pályázók, akik vállalják az eContent pályázaton való részvételt. Az eTartalom Fejlesztése pályázatban az 1. és a 2. pályázati cél esetében maximum 24 millió forint támogatás nyerheto, amelyet négy ütemben lehet elszámolni a pályázati feladatok egymásra épülése szerint: Az elnyert támogatás 30 százaléka - maximum 7,2 millió forint - igényelheto, ha a vállalás olyan többnyelvu tartalomtermék eloállítása, amely a támogatás megszunése után önfenntartó módon muködtetheto. Ha a pályázó azt is vállalja, hogy a pályázat tárgyát képezo többnyelvu tartalomtermék hasznosítását külföldi partnerek bevonásával több országban elokészíti, további 20 százalék - maximum 4,8 millió forint - számolható el az elnyert támogatásból. További 20 százalék - maximum 4,8 millió forint - számolható el az elnyert támogatásból, ha a pályázó az eContent programba benyújtja pályázatát. A fennmaradó 30 százalék akkor számolható el, ha a pályázat támogatást nyer az eContent pályázaton. A 3. pályázati cél esetében rendezvényszervezésre maximum 18 millió, segíto szolgálat muködtetésére maximum 6 millió forint támogatás áll rendelkezésre pályázatonként. Az eTartalom Fejlesztése pályázat célja a digitális tartalom eloállításának, felhasználásának és terjesztésének elosegítése, hogy olyan új tartalomtermékek kerüljenek eloállításra, amelyek piacképesek lesznek, és a támogatás megszunése után önfenntartóvá tudnak válni mind a hazai piacon, mind külföldi piacokon. Pályázati cél továbbá az is, hogy a pályázat segítse az eContent program harmadik felhívása, illetve a 2003 decemberében kiírásra kerülo következo felhívás keretében pályázni kívánókat az aktív részvételben. A projekteknek a legújabb muszaki-technikai megoldásokat kell alkalmazniuk, hozzá kell járulniuk az üzleti és a társadalmi-gazdasági innovációhoz. Pályázati díj: 30.000,- Ft. Saját forrás: 35 százalék Az eTartalom programban a pályázási határido: 2003. március 7. Részletes információ: link link

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ Hírlevél, 2003. febr. 18.

Szervezeti felépítés a jobb együttműködésértFEL

A vállalatirányítási elméletek körében egyre nagyobb teret hódít az az elképzelés, amely a hierarchikus szervezeti felépítés helyett a sejtszervezetet részesíti előnyben. A piramismodellt követő többszintű alá-fölérendeltség helyébe a vezető és a szakemberek közötti kölcsönös együttműködés lép. A problémák elemzése helyett az emberek menedzselése a feladat.

Régebbi hírforrás(ok): HR Hírlevél, Menedzsmentfórum, 2003. febr. 18., link

Internetes könyvtáros 2003 - konferenciaFEL

A nagy-britanniai Birminghamben rendezik az Internet Librarian International 2003 című konferenciát 2003. március 25. és 27. között. link

Régebbi hírforrás(ok): KULTÚRPONT - No.52 - 2003. február 10.

Könyvtárak a digitális korbanFEL

A LIDA (Libraries in the Digital Age - Könyvtárak a digitális korban) 2003 konferencia helyszíne két horvátországi város, Dubrovnik és Mljet lesz, 2003. május 26. és 30. között. (KultúrPont) link

Régebbi hírforrás(ok): KULTÚRPONT - No.52 - 2003. február 10.

Falak nélküli könyvtárakFEL

A könyvtári információs szolgáltatásokról rendezett ötödik nemzetközi konferencia helyszíne Lesbos szigete (Görögország) lesz 2003. szeptember 19. és 23. között. (KultúrPont) LWW5@mmu.ac.uk

Régebbi hírforrás(ok): KULTÚRPONT - No. 52 - 2003. február 10.

Könyvtárak és múzeumok a digitális világbanFEL

A Web-wise 2003. konferencia alcíme: Könyvtárak és múzeumok a digitális világban, helyszíne pedig Washington DC (USA) lesz, 2003. február 26. és 28. között. link

Régebbi hírforrás(ok): KUTLÚRPONT - No. 52 - 2003. február 10.

Online katalógusokFEL

Az Iowa State University (USA) munkatársa, Gerry McKiernan a nyilvános elérésű online katalógusokkal foglalkozik, saját fejlesztésű oldala az Onion Patch. Várja a témával foglalkozók kommentárjait, javaslatait, kritikáit. (el.pub 227) Inf.: Gerry McKiernan gerrymck@iastate.edu link

Hírforrás:
2002. június 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): KULTÚRPONT - No. 52 - 2003. február 10.legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról