Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/18., 9. 25.

Az informetria és a bibliometria stratégiai kölcsönhatása
Inkább kávészünet, mint szöveg...
A T-Online fizetős tartalommal akarja növelni forgalmát
Hírkereső szolgáltatást indított a Google.com
Ügyfélpanasz-kezelés, mint marketingeszköz
Megnyílt az Egri Civil Kapu
Az európai kutatások gyűjtőhelye
Weblap Erdélyről
Ingyenes lesz a számítógépes végzettség megszerzése
Készül az információs stratégia (MTI)
Mit kezdjünk az email-áradattal?
NETÉRT: továbbra is aggasztó a helyzet
Kuncze: az információs társadalom fejlesztésében nem történt szinte semmi
Magyarország: megtriplázódott az internetező nők száma
Átlag alatti internethasználat Magyarországon
Magyar Internet Kamara alakul
Jövőre indul a Sulinet expressz
Valóságshow az interneten és az (információs?) társadalomban
Átalakulások a politikában, a kultúrában és a társadalomban
A Brassói Könyvtár projektjei
Európai Könyvtár


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Az informetria és a bibliometria stratégiai kölcsönhatásaFEL

...címmel Irene Wormell (a Térítéses információ szolgáltatás, a siker titka c. könyv szerzője) tart előadást 2002. szept. 26-án (csütörtökön) a Benedict School most folyó "Könyvtáros mint információbróker" c. képzésének vendégelőadójaként. Az előadás után van mód kötetlen beszélgetésre is. Az előadás nyílt, a hallgatókon és a Magyar Információbrókerek Egyesületének tagjain kívül a Benedict School korlátozott számban szívesen lát külső vendégeket is. A szervezők kérik, hogy részvételi szándékukat előre jelezzék az (1) 413-2877-es telefonszámon.


Inkább kávészünet, mint szöveg...FEL

Ilyenkor, ősszel, megsűrűsödnek a konferenciák, értekezletek. Az már más kérdés, hogy ezeknek milyen a hatékonysága; azaz az ott eltöltött idő befektetés-e, mely után a résztvevők újult erővel, felfrissült gondolatokkal távoznak, vagy pedig annak örülnek, hogy ezen is túl vannak. Sok résztvevő úgy érzi, a hosszadalmas konferenciákon a kávészünet a leghasznosabban eltöltött idő. Adott tehát a kérdés: miért ne lehetne az egészet kifordítani, és több napos kávészünetet szervezni?

Régebbi hírforrás(ok): link

A T-Online fizetős tartalommal akarja növelni forgalmátFEL

A német T-Online, Európa legnagyobb internetszolgáltatója díjköteles tartalomszolgáltatással két éven belül jelentősen növelni akarja forgalmát. - Az idén ki akarjuk fürkészni, mely területeken várható siker - mondta Thomas Holtrop, a T-Online elnöke a Handelsblatt hétfői számában.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hírkereső szolgáltatást indított a Google.comFEL

A Google.com elindította a világ talán legátfogóbb hírkeresőjét, a Google Newst. Az oldal megközelítőleg 4000 angol nyelvű portál híreit és cikkeit gyűjti ki az olvasó számára, folyamatosan frissülő működése pedig biztosítja, hogy mindenkor a legfrissebb linkekre kattinthasson. A források között egyaránt megtalálhatók a legnagyobb nemzetközi lapok és a kisvárosok helyi újságjai.

Régebbi hírforrás(ok): FigyeloNet, ZDnet, link

Ügyfélpanasz-kezelés, mint marketingeszközFEL

A könyvtárhasználó elégedettsége kimutathatóan jobban függ a könyvtáros kommunikációs készségén, mint a könyvtárban meglévő dokumentumoktól. Ebbe a körbe tartozik az ügyfélpanasz-kezelés. Az is tapasztalat, hogy a megfelelő módon "kezelt" ügyfél lojálisabb a szervezethez -- adott esetben a könyvtárhoz -- mint a panasszal láthatólag nem rendelkező.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megnyílt az Egri Civil KapuFEL

Ünnepélyes keretek között átadták a civil szervezetek számára az Egri Civil Kaput. A link domainnéven egri kezdeményezésre létrejött Heves megyei civil portál a maga nemében egyedülálló az országban. Jelenleg az Egri Civil Kapu az egyetlen hivatalos civil portál, amely regionális szinten képes összefogni a civil szervezeteket Magyarországon. A civil portál feladata, hogy felgyorsítsa az információáramlást, hatékony együttműködést és eszmecserét biztosítson a régió lakói és vezetői között, illetve eleget tegyen az európai uniós kihívásoknak.
-- A könyvtár számára kérdés, hogy az adott településen (vagy felsooktatási intézményben / vállalatban / szervezetben) mennyire tud "központi hellyé" válni az információszolgáltatásban illetve célcsoportjai közötti információ-katalizálásban. Lehet-e információs "központi helyet" készíteni a könyvtár kikerülésével? A statikus könyvtárak felfogása ("ha akarsz valamit, gyere ide hozzám") már rég nem tűnik elegendőnek; e felfogás használat-visszaesést eredményez hosszabb távon. Igaz, rövid távon még érezteti hatását a felsőoktatási "boom". (MG)

Hírforrás:
2002. szeptember 25.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Az európai kutatások gyűjtőhelyeFEL

Európáról szóló tanulmányok a neten, azaz egy új adatállománnyal rendelkező website indult a Birminghami Egyetem információs tanszékének, a European Research Institute-tal (ERI) és a Social Science Information Gateway-jel (SOSIG; Bristoli Egyetem) folytatott együttműködése eredményeként. A Birminghami Egyetem szerint a "The Eurostudies Gateway"-nek nevezett webhely kifejlesztését az indokolta, hogy az Európai Unió egyre nagyobb hangsúlyt fektet a bővítésre, és egyre nagyobb figyelmet összpontosít a korábban a keleti blokkhoz tartozó országok demokrácia fejlődésére. A website segítségével könnyebben megtalálhatók és értékelhetők azok a kutatások, amelyek nagy segítségére lehetnek ezeknek az országoknak. The Eurostudies Gateway: link

Régebbi hírforrás(ok): link link

Weblap ErdélyrőlFEL

A link címen új weblap indult azzal a célkitűzéssel, hogy minden eddiginél teljesebb és áttekinthetőbb pontja legyen az Erdéllyel kapcsolatos, a világhálón fellelhető információknak.

Hírforrás:
2002. szeptember 25.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes lesz a számítógépes végzettség megszerzéseFEL

Minden végzős középiskolásnak, aki sikeres számítógép-kezelői alapvizsgát tesz, kifizetjük a vizsgadíját - ígérte Medgyessy Péter miniszterelnök a kormány "Esélyt a jövőnek!" című programjának ismertetésekor.

Régebbi hírforrás(ok): link

Készül az információs stratégia (MTI)FEL

Még az idén elkészül a kormányzati informatikai intézkedéseket összefogó Információs Társadalom Stratégia alapváltozata, amely az elkövetkező években folyamatosan újabb feladatokkal bővül - mondta Bakonyi Péter, a stratégiát kidolgozó Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára kedden Budapesten. (...) A fogyatékos emberek internetezésének támogatása, az önkormányzatok és az állampolgárok közötti kommunikáció megteremtése, az elektronikus piacterek és az elektronikus közbeszerzés kialakítása, valamint a digitális könyvtárak létrehozása mind a www elnevezésű, népszerű internetes technológiát követeli meg. - 2002. szeptember 24.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Nemzet, link

Mit kezdjünk az email-áradattal?FEL

A hivatali e-mailezés már eddig is sok gondot okozott, mivel a dolgozók munkaidő alatt rengeteg viccet vagy pornóképet küldözgettek egymásnak, de most egy sokkalta nagyobb problémával kerültek szembe a cégvezetők: hogyan tárolják azt a töménytelen mennyiségű e-mailt, amelyek egyébként fontos üzleti információkat tartalmaznak. Az e-mail ma már egy tárolási rémálom, hiszen az összegyűjtött leveleket már annyi címszó alatt kell gyűjteni, hogy a rendszer lassan átláthatatlanná válik. (...) Peter Yarrington, az ausztráliai JB Were befektetési cég informatikai osztályának vezetője mondja: (...) Az elektronikus levelek egyre nagyobb csatolt file-okat tartalmaznak, és a vásárlókkal folytatott kommunikációnak is egyre nagyobb részét teszik ki. "Egy olyan vállalkozásnál, mint amilyen a miénk, egyre nagyobb email-forgalmat kell lebonyolítani, és egyre jobban rá kell hagyatkoznunk a kommunikációs és tárolási mechanizmusra. A tárolás a kulcsszó. Dolgozóink úgy használják mailboxukat, mint egy elektronikusan megtölthető szekrényt. Minden beérkező anyagot elraktároznak, megőriznek a jövő számára, mintegy dokumentálva az ügyféllel folytatott kommunikáció lépéseit. Ebben az a kihívás, hogy a lehető legbiztonságosabb módon kezelni tudjuk a felhalmozódó hatalmas mennyiséget: tároljuk, és megvédjük a különböző vírusoktól." - mondja Yarrington. Az elektronikus dokumentumok mintegy 30%-a sosem kerül kinyomtatásra, de adattárolási szakemberek véleménye szerint ezeket az "iratokat" is legalább 3 évig archiválni kell. "Szembenézünk azzal a kihívással, hogy nemcsak törvény nyújtotta kötelességünk lesz az e-mailek raktározása, de saját lelkiismeretünk miatt is megvédjük majd ügyfeleink adatait. Elérkezett az az idő, amikor a cégek kifejlesztik és alkalmazzák majd saját adattárolási politikájukat. Ráadásul Ausztráliában a pénzügyi szolgáltatások reformjáról szóló új törvény is hatással lesz erre a területre. Kimondja, hogy ha a cég tanácsot ad az ügyfélnek, azt rögzíteni és tárolni kell. Ha az e-mailt elfogadják majd, mint új információrögzítési formát, akkor valószínűleg évekig is tárolni kell majd őket.
Természetesen rengeteg új szoftvert fejlesztettek már ki, amelyek segítségével könnyebben lehet majd az e-maileket tárolni. De Yarrington szerint az a legegyszerűbb, ha a tárolásra szánt leveleket CD-re mentjük. A nyomtatás elkerülésével sok fa életét is megmenthetjük, és biztos, hogy nem vesznek el az adatok sem. Valószínűleg sokkal olcsóbb is disken tárolni a dokumentumokat, mint poros iratszekrényben halmozni őket.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, 170. szám, 2002. szeptember 19., link

NETÉRT: továbbra is aggasztó a helyzetFEL

A NETÉRT a saját felmérései és információi, valamint a Népszabadság szept. 19-i számában megjelent cikk ("Nem hódít a támogatott internet" címmel) alapján változatlanul rendkívül aggasztónak tartja az internetes telefontarifák jelentos emelése kapcsán kialakult helyzetet.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kuncze: az információs társadalom fejlesztésében nem történt szinte semmiFEL

Kuncze Gábor szerint az információs társadalom fejlesztésében, az utolsó esztendő kivételével, az elmúlt négy évben nem történt semmi, és ezzel Magyarország eljátszott egy lehetőséget az esélyegyenlőség megteremtésére. Az SZDSZ elnöke és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerdán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartott sajtótájékoztatót Úton Európába - Magyarország fejlődésének záloga az információs és tudás alapú társadalom megteremtése címmel.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyarország: megtriplázódott az internetező nők számaFEL

Magyarország: megtriplázódott az internetező nők száma

Régebbi hírforrás(ok): link angol nyelven

Átlag alatti internethasználat MagyarországonFEL

Ma Magyarországon minden ötödik lakos használja az internetet, de ez az arány még mindig a közép-európai átlag alatt marad - ismertette a legfrissebb kutatások eredményeit a Netsurvey Internetkutató Intézet ügyvezetoje. Bokker Sándor elmondta, a hálót használók száma hónapról hónapra nő, ahogy rendeződnek a piaci viszonyok - olvasható az InfoStart.hu oldalán.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar Internet Kamara alakulFEL

A MIME (Magyar Internetezok MagánEgylete) kezdeményezésére Magyar Internet Kamara alakul, melynek elsődleges feladata - többek között - a magyar Információs Társadalom elmozdítása a holtpontról, majd valamennyi, a szakmai szempontokat súlyosan sértő működési mechanizmus orvoslása, karbantartása. Törvénymódosítást igénylő előterjesztés készül, melynek benyújtására Molnár Gyula (MSZP) az Informatikai Bizottság alelnöke és Simon Gábor (MSZP) az MSZP OT alelnöke az előzetes egyeztetések alapján vállalkozott. Rogán Antal (Fidesz-MPP) támogatásáról biztosította az Egyletet és várja a tervezetet. Az addig hátralévő időben a MIME és a Szervező Bizottság az alapító tagok közvetlen felkérésével foglalkozik.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet

Jövőre indul a Sulinet expresszFEL

Magyar Bálint szerint itt az ideje, hogy elinduljon a Sulinet expressz, miután az 1998-as kormányváltás után az általuk elindított program lelassult, Sulinet vicinális lett belőle.

Régebbi hírforrás(ok): link

Valóságshow az interneten és az (információs?) társadalombanFEL

Kötetlen klubbeszélgetésre várja az érdeklődőket az ITTK szeptember 26-án. Az est témája: Valóságshow az interneten és az (információs?) társadalomban.

Régebbi hírforrás(ok): link

Átalakulások a politikában, a kultúrában és a társadalombanFEL

2002. december 6. és 8. között rendezik Brüsszelben (Belgium) az Átalakulások a politikában, a kultúrában és a társadalomban című konferenciát, melyre az eloadásvázlatokat 2002. november 15-ig várják. A konferenciára jelentkezés határideje 2002. szeptember 27. (KultúrPont) Bővebb információ: Learning Solutions; Priory House, 149B Wroslyn Road, Freeland, Oxfordshire OX29 8HR - Dr Rob Fisher E:

Régebbi hírforrás(ok): KultútPont, rf@inter-disciplinary.net, link

A Brassói Könyvtár projektjeiFEL

A Brassói Könyvtár két projekttel is szeretne a Kultúra 2000 pályázaton részt venni, melyekhez partnereket keres. A két cím: Interaktív múzeum, illetve Kulturális karaván. (KultúrPont) Bővebb információ: Brassói Könyvtár - Carmen Tanasescu bib@bjbv.ro

Régebbi hírforrás(ok): bib@bjbv.ro

Európai KönyvtárFEL

A 2002. áprilisában Frankfurtban tartott "Az európai könyvtár" című konferencia, illetve a hasonló című 30 hónapos európai uniós projekt anyaga, első eredményei mostantól az interneten is megtalálhatóak. (El.Pub 209) Bővebb információ: link link

Hírforrás:
2002. szeptember 25.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról