Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/1., jan. 4.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

90 munkatársat bocsát el az OSZK
Ózd -- nem kell máshol digitalizálni; megvalósíthatóságról és fenntarthatóságról még nem esik szó
Rosszabb magyar könyvtárjövőre számítunk
Megvan-e a könyvtárainkban a mérés és visszajelzés kultúrája?
Stagnálás vagy recesszió -- újabb vagdalkozások 2012-ben, könyvtárakban is?
A legjobb magyar kutatók keresése WoS-szal és Scopus-szal
Bonyhádon a könyvtár gyűjtött ajándékcsomagot -- a vártnál nagyobb sikerrel
Megszépült a lepsényi könyvtár
Államilag újraoszott többletforrások a Kulturális Alapnak -- miniszteri központosítás is
Nem választottak vezetőt a szabadidőközpont és könyvtár élére Tolnán
Az Egyetemi Könyvtár lett a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon
A II. világháború óta nem volt Vilniusban zsidó könyvtár
Új könyvtárnév Móron: Lamberg-kastély Kulturális Központ
Olcsóbbak lehetnek az e-könyvek -- nálunk viszont marad a 15%-os áfa
Stuttgart -- új könyvtárépület (kép)
Miskolc, Sajószentpéter -- megint regionális fejlesztés
Gyerekprogramokat szerveznek a pénzból
Könyvadomány a Maglódi Könyvtárnak
Akkor erősödik a pletyka, ha gátolják a hivatalos információáramlást
A könyvtári könyvbe rejtette fizetését, de más találta meg
Ungváry Tamás könyvtárról, információszerzésről (videó)

Analógiák

Melyik lesz az első hazai LEED-könyvtár?

Kisszínes

Faragjunk poros könyveket! -- közösségi élmény
Álláskereső dilemmája: Mennyire vagyok karrierképes?

Információforrások

Új, online oktatási portál indul Apáczai Tudástár néven
Szerkesszen saját útikönyvet, és töltse le a mobiljára
Téli nagytakarítás: rakja rendbe a PC-jét!
42 ezer dokumentumot dolgozott fel az SZFE könyvtár
Így szedheti ráncba Facebook-fiókját


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

90 munkatársat bocsát el az OSZKFEL

A Széchényi Könyvtár érintett munkatársai dec. 21-én kapták kézhez felmondó levelüket. Hivatalos közlemény az elbocsátásról nem ismert.


Ózd -- nem kell máshol digitalizálni; megvalósíthatóságról és fenntarthatóságról még nem esik szóFEL

Bár a Matolcsy-minisztérium növekedési tervében megdicsért ózdi fejlesztési stratégiában a digitalizációs központ létrehozása eredetileg nem volt benne, most mégis ez az első beruházás, amire lehet, hogy uniós forrást tudnak lehívni. Így régi könyvek, szobrok, festmények, köztéri alkotások digitális megőrzése élesztheti újjá a vasgyárat, ahol egykor a Siemens-Martin-kemencék képviselték a legmodernebb technológiát. Már ha a kormány programja megvalósítható. (A kérdéseinkre adott válaszokat a minisztérium megkésve küldte el -- így azokat a cikk után közöljük.)
A 'MaNDA Kultúrgyár' az elképzelések szerint attól lesz versenyképes, hogy jelentős megtakarítást tesz lehetővé az állami szektor számára az elaprózódott digitalizációs szolgáltatások integrációjával (kb évi 55 milliárd), és bevételeket remél a tevékenységéből. Igaz,ezek többsége az önkormányzati és az állami szektorból érkezne, a hazai és a külföldi magángyűjtemények megbízásaiból származó bevételeket a hvg.hu által megismert információs anyag nem is merte megsaccolni. Ahogy nem tudunk megvalósíthatósági és fenntarthatósági tanulmányról sem.


Rosszabb magyar könyvtárjövőre számítunkFEL

Címkék: identitás | felmérés |

Jobb lesz-e 2012 a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint 2011 volt? -- hangzott a KIT legutóbbi szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok:
5 - határozottan
2 - talán
6 - ugyanolyan
7 - kicsit rosszabb
22 - sokkal rosszabb. (MG)
-- Vélemény a KIT-szavazásokról: link


Megvan-e a könyvtárainkban a mérés és visszajelzés kultúrája?FEL

Egy mérési módszer bevezetése nem egyszerű, legyen szó tesztekről, értékelő/fejlesztő központokról, vagy 360 fokos felmérésekről. A HR-eseknek egyrészt meg kell győzniük a vezetőt az adott módszer hatékonyságáról, előnyeiről, másfelől a dolgozókban felmerülő félelmet és kétséget is el kell oszlatniuk. Cikkünkben azokat a csapdákat foglaljuk össze, amelyek elkerülésével sikeresebb lehet a mérési folyamat. -- Nyolc problémakör:
1. A mérés célja nincs pontosan meghatározva
2. Felülről erőltetjük az érdekeltekre
3. Az eljárást előzetes kipróbálás nélkül alkalmazzuk
4. A mérések és visszajelzések kultúrájának felsővezetői támogatása
5. Mennyire áll készen a szervezet a mérés és visszajelzés bevezetésére?
6. Nincs elég tudás az eszköz kifejlesztéséhez és használatához
7. Nem kommunikáljuk megfelelően az eszköz vagy eljárás mibenlétét
8. Összekeverjük a mérést a fejlesztéssel.


Stagnálás vagy recesszió -- újabb vagdalkozások 2012-ben, könyvtárakban is?FEL

Jövőre stagnálással számol a kormány, a Pénzügykutató azonban recessziót vár. Amennyiben igazuk van, az további költségvetési kiigazítást jelent. Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa:
-- Az elfogadott költségvetést senki nem látja át, nem lehet tudni, hogy abban mi van. Beadtak egy költségvetést, amelyet még az ÁSZ sem tudott értékelni. Hiányoztak azok az információk ugyanis, amelyek alapján rá lehetett volna bólintani. Aztán ezt a költségvetési alappályát úgymond módosították, nem másfél, hanem csak fél százalék lesz a GDP-növekedés, de a jövedelemcsökkenés hatását nem vezették át, akárcsak a bankszövetséggel kötött megállapodásból adódó kormányzati bevételelmaradást.
Ha a GDP üteme átmegy negatívba, akkor biztosan további kiigazítás kell. Permanens költségvetési kiigazítással kell számolni jövőre, ami a lehető legrosszabb, mivel további vagdalkozást jelent -- azaz marad a gazdaságban a kiszámíthatatlanság. Nem lehet tudni, hogy kikre vagy mikre vetnek ki újabb adókat, hol fagyasztanak be kiadási tételeket. Amikor gyorsan kell intézkedni, nem lehet koncepcionális javaslatokkal előállni, amelyeknek évek múlva lesz csak meg a hatása. A költségvetést eleve hihetetlenül hányaveti módon készítette el a Nemzetgazdasági Minisztérium. Amit bemutattak a kormánynak, az nem tartalmazott számokat, csak néhány oldalas leírás volt. Szétesett a büdzsé készítése, miközben a volt Pénzügyminisztérium szakgárdáját szélnek eresztették. A meghozott intézkedések pedig alapvetően növekedésellenesek.


A legjobb magyar kutatók keresése WoS-szal és Scopus-szalFEL

Sarkadi Balázs akadémikus, őssejtkutató magánszorgalomból megpróbálta a nemzetközi listákból 'leválogatni' a magyar kutatók idézettségi rangsorát.
S.B.: Jómagam a Thomson Reuters Web of Science és a Scopus adatbankok idézettségi listáit böngésztem át, ezek könnyen elérhetők és bárki által továbbelemezhetők. A legtöbb kutatási ágban a sok ezer hivatkozás és a 30-40 fölötti h-index nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményre utal. Nehezebb egyértelműen eldöntetni, kit tekintsünk magyar kutatónak. Magyar származású, sőt a Magyar Tudományos Akadémia tagságát is elnyert világhírű kutatók tekintetében jogos lehet a büszkeségünk, de ők gyakorlatilag egyáltalán nem dolgoztak Magyarországon, még ha ápolják is itthoni kapcsolataikat vagy többen részt is vesznek a hazai tudományos életben. Közéjük tartozik például több tízezer hivatkozással Oláh György Nobel-díjas kémikus (68-as h-index), Somorjai A. Gábor, Pulay Péter és Pretsch Ernő kémikus (101, 58 és 54), Barabási Albert László hálózatkutató (68), Szalay Sándor matematikus (81), Somogyi Péter és Buzsáki György idegkutató (76 és 74) vagy Gyulassy Miklós fizikus (57).

Régebbi hírforrás(ok): Mi is az a h-index? -- hogyan méri a hivatkozásokat? link

Bonyhádon a könyvtár gyűjtött ajándékcsomagot -- a vártnál nagyobb sikerrelFEL

Helyiek gyűjtöttek a helyieknek. A bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtár felhívására összejött a Völgységből 340-350 ajándékcsomag, amelyeket csütörtökön adtak át a rászorulóknak. Kult Imréné könyvtárigazgató elmondta, hogy hagyományteremtő szándékkal szervezték az ajándékozási programot. A vártnál sokkal nagyobb volt az adakozó kedv. Várhatóan jövőre megismétlik az akciót.


Megszépült a lepsényi könyvtár FEL

2011. augusztus 22-én indult meg az a projekt, amely a nagyközség könyvtárának külső felújítását célozta meg. A pályázat már korábban beadásra került, de egy ideig elhalasztották az eredményhirdetést.
A kedvezményezett a Lepsény Nagyközség Önkormányzata volt. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési program keretében nyújtott támogatást, amelynek mértéke közel 17 millió forint volt.
A pályázat eredményeként megvalósult az épület tetőcseréje, külső hőszigetelés és színezés, teljes külső nyílászárók cseréje, mozgáskorlátozott feljáró építése, parkosítás.


Államilag újraoszott többletforrások a Kulturális Alapnak -- miniszteri központosítás isFEL

Négy milliárd forinttal növekedhet idén az NKA forrása a várakozások szerint -- véli L. Simon László, az Alap elnöke. A játékadó, kulturális adó, költségvetési támogatás és a központi költségvetési előirányzatok biztosítják a teljes Alap forrását.
A törvény módosítása értelmében az Alap bevételei tovább bővültek, így 2012. január 1-jétől az ötöslottó szerencsejáték játékadójának 90 százalékából, a kulturális adó teljes összegéből, költségvetési támogatásból, a központi költségvetési előirányzatokból átvett pénzeszközökből, a jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok és természetes személyek befizetéseiből, valamint a szerzői jogról szóló törvény módosítása alapján a közös jogkezelő szervezetektől származó befizetésekből származnak. (Napi)
-- Az ötöslottó játékadójából befolyt bevétel legfeljebb 25 százalékát a nemzeti erőforrás miniszter közvetlenül felhasználhatja. A tárgyévi miniszteri keret pontos mértékét a miniszter a tárgyévet megelőző év december 15-éig állapítja meg. (Gazdasági Rádió)


Nem választottak vezetőt a szabadidőközpont és könyvtár élére TolnánFEL

Nem választott vezetőt a tolnai Bezerédj Pál Szabadidőközpont és Könyvtár (BPSZK) élére a tolnai képviselő-testület. Az ősszel meghirdetett pályázatra hárman jelentkeztek. Az egyik dokumentum formai okok miatt nem felelt meg, így a két fennmaradó jelöltet hallgatta meg a véleményező bizottság: az intézmény jelenlegi vezetőjét, illetve egyik munkatársát. Később kiderült: utóbbi pályázata sem felelt meg a feltételeknek, formai okok miatt az ő ajánlata is érvénytelen. Varga Zoltán jelenlegi igazgató érvényes pályázatát azonban a testület nem támogatta.


Az Egyetemi Könyvtár lett a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonFEL

Sarkalatos törvény védi a nemzeti vagyont. A jogszabályra a január 1-jén hatályba lépő alaptörvény miatt volt szükség. Az alaptörvény szerint a nemzeti vagyon megőrzésének, védelmének és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodásnak a követelményeit sarkalatos törvénynek kell meghatároznia. A következő kategóriába a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyont sorolták, ezek között (részben vagy egészben) állami tulajdonban álló társaságok, továbbá vagyonelemek, műemlékek vannak. A felsorolásban ezek között szerepel a Sándor-palota, a Királyi Palota, a Rudas fürdő, az Egyetemi Könyvtár, a Pesti Vigadó, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Citadella, a Műegyetem épületei, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok.


A II. világháború óta nem volt Vilniusban zsidó könyvtárFEL

A II. világháború óta az első zsidó könyvtár nyílt meg a litván fővárosban. A vilniusi könyvtár állományához könyveken kívül audio- és videotartalmak, valamint zsidó alkotók művei tartoznak.
A második világháború előtt Vilniust 40 százalékban zsidók lakták, 'Észak Jeruzsálemeként' a litván főváros a zsidó kultúra és nyelv fellegvárának számított Észak-Európában.
A náci megszállás idején a Litvániában élő zsidók 90 százalékát legyilkolták, a vilniusi zsidó közösségnek napjainkban mintegy 3 ezer tagja van.


Új könyvtárnév Móron: Lamberg-kastély Kulturális KözpontFEL

Mór - Több mint tizenegymillió forintot nyert a közelmúltban egy uniós pályázaton a Radó Antal Könyvtár és Művelődési Központ. A most lezárult projekt részeként a többi közt megújult az intézmény honlapja, az Olvass a hangok között című rendezvénysorozat révén pedig olyan föllépőkkel találkozhatott a közönség, mint például Lackfi János vagy Lovasi András. Az intézmény januártól egyébként nevet változtat. Az igazgató kérésére rábólintott az önkormányzat, így az új elnevezés Lamberg-kastély Kulturális Központ lesz. Ezen belül a könyvtár továbbra is Radó Antal nevét viseli -- tudtuk meg Dornyi Sándor jegyzőtől.


Olcsóbbak lehetnek az e-könyvek -- nálunk viszont marad a 15%-os áfaFEL

Három százalékra csökkentették Luxemburgban az e-könyvek áfáját. A döntés jelentősen olcsóbbá teheti a digitális könyveket az EU más országaiban lakók számára is.
A Kindle olvasót gyártó Amazon kereskedőház európai főhadiszállásának számító Luxemburgban csökkentették először kedvezményes szintre az e-könyvek áfáját. Az eddigi 15 százalékos adókulcs helyett három százalékos kulcsot nem csak a luxemburgiak élvezhetik. Az Európai Unió jelenlegi törvényei szerint a nemzetközi vásárlásoknál az eladó országa szerint kell megfizetni az áfát. Azaz, ha egy magyar felhasználó vásárol az Amazontól e-könyvet, neki is csupán a háromszázalékos luxemburgi forgalmi adóval lesz drágább a könyve.


Stuttgart -- új könyvtárépület (kép)FELMiskolc, Sajószentpéter -- megint regionális fejlesztésFEL

Zömmel uniós forrásból három miskolci és egy sajószentpéteri könyvtár összehangolt szolgáltatásfejlesztése fejeződött be a napokban; az élethosszig tartó tanulás könyvtári támogatásának érdekében megvalósult projekt csaknem 50 millió forintba került.
Az elmúlt évben 49 841 millió forintos támogatásból a konzorcium tagjai összehangolt könyvtári szolgáltatásfejlesztést valósítottak meg.
A konzorcium valamennyi könyvtára fejlesztette integrált könyvtári rendszerét, felgyorsította a dokumentumok retrospektív konverzióját és elektronikus kölcsönzésre tért át. A könyvtárak új, interaktív honlapokat hoztak létre, melyek az alapinformációkon túl alkalmasak a kulturális hírek, közhasznú tartalmak megjelenítésére. Az olvasáskultúra fejlesztése olvasásnépszerűsítő kampány, író-olvasó találkozók, előadások, vetélkedők, koncertek és egyéb programok révén valósult meg - tette hozzá. A 'digitális írástudatlanság' csökkentése érdekében valamennyi konzorciumi tagnál számítógép- és internethasználói tanfolyamon vehettek részt az érdeklődők.


Gyerekprogramokat szerveznek a pénzbólFEL

A gönci könyvtárban egész évben (négy évszak) különleges manuális készségeket fejlesztő kézműves foglalkozásokat, könyvtári foglalkozásokat, a gönci iskolában mesedélutánokat, napi problémákra reagáló matematikai foglalkozásokat szerveznek, a gyermekek a gyakorlatban is megismerik és végigcsinálják a szüreti népszokásokat, megtanulják a különböző korok táncait, gyűjtik, feldolgozzák és megismerik a gönci, kékedi, telkibányai népdalokat. Kétszer is egészséghetet szerveznek, rendszeresen túráznak a környékbeli hegyekben, valamint kerékpárral és autóbusszal várlátogató túrákat szerveznek (Füzér, Sárospatak, Boldogkőváralja, Regéc). Mindezeket az egészségtudatos életmód megismerése és megszerettetése céljából. Különféle művészeti projekteket szerveznek (Kmetty, Szék, Temetők) a vizuális nevelés területén. Télen sítáborban, nyáron kézműves táborban, a Balatonon és a Bodrogon pedig vízi táborban vehetnek részt az érdeklődő gyermekek.


Könyvadomány a Maglódi KönyvtárnakFEL

A Duna International Könyvkiadó a Maglódi Művelődési Ház karácsonyi rendezvénysorozatának részeként jelentős könyvadománnyal járult hozzá a Maglódi Városi Könyvtár fejlesztéséhez. A csaknem félmillió forint értékű adományt Baráz Miklós, a Dunakiadó tulajdonosa és ügyvezető igazgatója adta át a könyvtárnak, Tabányi Pál, Maglód polgármestere jelenlétében.


Akkor erősödik a pletyka, ha gátolják a hivatalos információáramlástFEL

Más a testtartása a pletykálóknak. Ők egy kicsit közelebb hajolnak egymáshoz és előre is dőlnek, míg a normál beszélgetés közben kimértebb a testtartás.
A pletykában mindig megjelenik a csoportérdek. Abból lesz hír, ami mindenkinek fontos és amiben mindenki egyet is ért. Például, a fizetésemeléssel kapcsolatban mindenki szívesen pletykál. Ennek a pletykának pedig lehet az is a tartalma, hogy például a konkurenciánál minden hónapban emelik a béreket.
Ha a vezető jól kezeli ezt a pletykát, akkor sztorizgatással, tehát a viszont-pletyka eszközével élve magyarázza el a dolgozóknak az iparági és a céges nemzetközi és hazai helyzetet. Sokkal többet ér ez a "storytelling" ebben az esetben, mint a puszta retorika. Sok esetben ezek a történések szemben állnak a vezetés érdekeivel, ettől válik a pletyka demokratikussá.
- A pletyka akkor válik intenzívvé, ha a hivatalos információáramlást valami gátolja. Ha a vertikális úton nem jelenik meg az információ, akkor a dolgozók elkezdik maguknak legyártani azt horizontálisan.
- A másik, pletykálkodásra okot adó szituáció az, amikor - szintén téves tény-észlelés miatt - hiedelmek alakulnak ki.
- Ha konkrét, időben bejelentett, jól kezelt csoportos leépítés mellett dönt a cég, akkor mindenki inkább túlteljesít, ha azonban lebegtetve van 4-5 hónapig a leépítés, akkor az kiválthat egy nagyfokú ellenállást.
- A klasszikus, employer brandingen kívül a kríziskommunikáció során van korlátlan ereje a pletykának. Azokban az iparágakban, ahol előírás a kríziskommunikációs terv készítése és gyakorlatok végzése, jobban tudják a pletykát is uralni.


A könyvtári könyvbe rejtette fizetését, de más találta megFEL

A marcali könyvtárban időnként kiállítást rendeznek be az ott hagyott tárgyakból. Aki ráismer a sajátjára: elviheti. Újabb rendhagyó tárlatot rendezett a marcali Berzsenyi Dániel könyvtár. A cél az volt, hogy elfogyjanak a kiállított darabok, mivel egytől-egyik talált tárgyakról van szó.
-- Leginkább könyvekből, de az olvasóteremből, ruhatárból maradtak nálunk tárgyak, de még a számítógépekben is hagytak adathordozókat -- mondta Monostori Szilveszter, a könyvtár igazgatója.


Ungváry Tamás könyvtárról, információszerzésről (videó)FEL

A tét -- Ungvári szerint a társadalom már nem politizál; 8. perc, 9. perc. (OSZK, FSZEK)
Analógiák

Melyik lesz az első hazai LEED-könyvtár?FEL

A bútoroktól a hűtési-fűtési rendszerekig minden a környezettudatosságot szolgálja a legújabb irodaépítészeti trendben, amelyhez most egy bankszékház is igazodik.
Puritánnak, visszafogottnak tűnik a Művészetek Palotája masszív tömbjének és a -- köznyelvben Duna-parti varródoboznak is nevezett -- Nemzeti Színháznak a szomszédságában nemrég átadott bankszékház. Az egy nyolc- és egy hétszintes épületből álló, a folyópartot a Soroksári útról is láttatni engedő, nyitott passzázsú, üvegfallal keretezett átriumú irodakomplexum a külső formavilágában is igen egyszerű. 'Befelé forduló, felhasználóbarát és környezettudatos építészeti koncepcióra törekedtünk' -- mondja a terveket jegyző Szabó Tamás János, a Finta és Társai Építész Stúdió vezető tervezője. A két épületből az egyiket birtokló, a másikat a kivitelező TriGránittól bérlő K&H bankcsoport menedzsmentje azt is kikötötte, hogy a kész együttes feleljen meg a fenntartható építészet, azon belül is a trenddiktáló amerikai LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), a környezettudatos építészet egyik legismertebb minősítési rendszere követelményeinek.

Régebbi hírforrás(ok): Mitől lesz 'zöld' egy könyvtár? linkKisszínes

Faragjunk poros könyveket! -- közösségi élményFEL

A KIT rendszeresen ad tippet link arra, hogy mit tegyünk a végletesen poros állománnyal. A könyvek újrahasznosítására olyan lehetőségek kínálkoznak, amelyre nem kell keresni az alapanyagot és -- ami egyre fontosabb -- közösségi élményt is teremt a használókkal való együttmunkálkodás. Akár versenyt is rendezhetünk, mely használónk tudja ötletesebben újrahasznosítani a használhatatlan könyveinket. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvek újrahasznosítása link

Álláskereső dilemmája: Mennyire vagyok karrierképes?FEL

'Megrekedtem. Nem elégít ki a munkám. Hónapok óta vagyok munka nélkül.' Valamit mindenképp tennie kell az álláskeresőnek, ha ilyen vagy ehhez hasonló gondolatok cikáznak a fejében. Tanácsok, hogyan derítse ki, mennyire 'karrierképes'.
Információforrások

Új, online oktatási portál indul Apáczai Tudástár névenFEL

Egységes felületen teszi lehetővé a tananyagok tárolását, módosítását, valamint a tanár és diák közötti interaktív kommunikációt az Apácai Tudástár nevű új, oktatási portál.


Szerkesszen saját útikönyvet, és töltse le a mobiljáraFEL

Egy külföldi utazás, városnézés elengedhetetlen kelléke az útikönyv. A hatalmas kínálatból nehéz megtalálni a számunkra legjobbat, így érdemes egy sajátot készíteni, amit könnyen meg is tehetünk a TouristEye [ link ] oldalon.
Első lépésként meg kell adni, hogy merre utazunk és hány napra szeretnénk programot tervezni. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a felkínált látványosságokból válogassunk. Mindenről láthatunk fotókat, és olvashatunk információkat, így már előre tájékozódhatunk az érdekességekről. Az ingyenes szolgáltatás megtervezi napi bontásban az optimális útvonalat, amit azután térképen is megnézhetünk.
A kész útitervet, ami egyben egy útikönyv is, megoszthatjuk ismerőseinkkel, és természetesen mások tervei közül is válogathatunk. A TouristEye-hoz tartozó ingyenes Android- és iPhone-alkalmazással magunkkal is vihetjük az útikalauzt, aminek minden része, a térképeket is beleértve, offline is használható, így a városnézések közben nem keletkezik adatroaming költség.


Téli nagytakarítás: rakja rendbe a PC-jét!FEL

Címkék: praktikus |

Egyszerűen fel lehet venni a harcot a merevlemezt megtöltő felesleges programokkal, sosem törölt ideiglenes fájlokkal. Pár órát kell csak a két ünnep közti üresjáratból a PC karbantartásának szentelni, hogy a számítógép 2012-ben is gyors és stabil legyen.
A két ünnep közti időszak jellemzően Fekete Macska- és Aknakereső-rekordok beállításáról szól, nem pedig a munkáról. A látványos semmittevéssel töltött irodai órák vagy a bejgli maradékának elpusztításával járó szabadnapok során egy-két órát érdemes rászánni arra, hogy kitakarítsuk a PC-t. Év közben úgysincs idő nagyobb karbantartásra, pedig sebességgel és stabilitással hálálja meg a gép, ha egy kicsit foglalkoznak vele.


42 ezer dokumentumot dolgozott fel az SZFE könyvtárFEL

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a 2011-es évre kapott 24 millió forintos könyvtárfejlesztési projektjét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.2.4-09/1/KMR Tudásdepó-Expressz pályázatán nyerte. Az egész éves munka eredményeként több mint 42 ezer dokumentumot dolgoztak és vittek fel az elektronikus rendszerbe a könyvtár munkatársai, amelyek a fővároson kívül eső könyvtárak, oktatási intézmények és színházak számára is jelentős segítséget jelenthetnek.


Így szedheti ráncba Facebook-fiókjátFEL

Az ünnepek alatt talán több ideje akad arra is, hogy ráncba szedje Facebook-fiókját, lásson hát neki az adatvédelemnek! Megmutatjuk azokat az egyszerű lépéseket, amelyekkel megvédheti magánszféráját.
Olvasóink többsége bizonyára nem szokta kiplakátolni a lépcsőházi faliújságra, hogy mikor nem lesz otthon, mi a véleménye a felette lakóról, vagy hogy miért tartja semmirekellőnek a közös képviselőt. Véleménye persze mindenkinek lehet, de vannak dolgok, amelyeket jobb nem megosztani az egész világgal: ezért kell beállítani biztonságosan a Facebookot is.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról