Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/5., febr. 1.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Nyolc vajdasági könyvtár jutott új kiadványokhoz a Márai-program keretében
Értelmetlen duplikátumot létrehozni -- hogyan is állunk a katalógosokkal és a digitalizálással?!
Melegedő -- igény a könyvtárra
A könyvtári hálózat nem területi, hanem teljesítmény-alapon a nyerő (KIT-felmérés)
Retró könyvtári asztalok a Halisban
Hatékonyabb és kényelmesebb könyvtáros munka -- webes eszközökkel
Törvényben a közös könyvtári katalógus -- egyelőre Szerbiában
Terjed az online könyvkölcsönzés -- Németországban egyre több kiadó támogatja
Önkéntes szakértő Nagykanizsán -- hatékonyságnövelésről egyeztet (videóval)
Szatmári könyvtár: több bevétel, több használó -- a könyvek 3,3-ad része helyben használható
Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár -- elégedettséget mértek
iPad kölcsönzés automatából -- könyvtári szolgáltatás
A brit könyvtárak egymás szolgáltatását kínálják -- közös internetes felületen
Barkácsolás a bélyegek birodalmában -- könyvtári program
Digitális helyismereti könyvtáron gondolkodnak -- együtt fognak-e múködni?
KSH és a kötelespéldány -- 1897-től
Az interneten is megtekinthető az udvarhelyi könyvtár kínálata

Analógiák

Walt Disney és pálmafás tengerpart helyett -- kreatív falfestés!
A Google követni szeretné a felhasználók szokásait -- a könyvtárak erre nem képesek
Hatalmas öngólt rúgott Twitteren a McDonalds -- a könyvtári pr kérdése is...

Praktikus

Gyorsabb lesz a gépe: szabadítsa meg az ideiglenes fájloktól -- TEMPCleaner

Kisszínes

Cenzúráz a Twitter
Zenék, filmek, szövegek mellett már tárgyak kalózmásolatait is letölthetjük
Magyarország is csatlakozott az online kalózkodás elleni megállapodáshoz
Álláskeresés 40 felett -- nem reménytelen
Hírszolgáltatást indít a Facebook? -- összeér a közösségi média a hírszolgáltatással?

Kiemelt Katalist-hír

A nyílt bibliográfiai adatokra vonatkozó elvek

Információforrások

Sikeres az Adatbank Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár
Hogy nézett ki a lakóhelyed 150 éve?
ODR-kereső -- egyszerre több forrásban


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Nyolc vajdasági könyvtár jutott új kiadványokhoz a Márai-program keretébenFEL

Hét vajdasági magyar település és az újvidéki Magyar Tanszék jutott új könyvekhez a Márai-programnak köszönhetően. A szabadkai Városi Könyvtár 800 ezer forint értékű könyvcsomaggal, illetve 317 magyar nyelvű könyvvel gazdagodott -- írja a vajdasági Magyar Szó című napilap.
Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese elmondta, hogy a szabadkai intézménybe egyaránt érkeztek tényirodalmi és szépirodalmi művek is, és a gyerekek és a felnőttek sem maradtak új könyvek nélkül.
-- A magyarországi fél megnehezítette a vajdasági könyvtárak dolgát azzal, hogy a könyvek Belgrádon keresztül jutottak a rendeltetési helyre. A könyvtáraknak megfelelőbb lett volna a korábban egyeztetett Szegedről való elszállítás módja. (KIT)


Értelmetlen duplikátumot létrehozni -- hogyan is állunk a katalógosokkal és a digitalizálással?!FEL

Ha valami a hálózat világában elérhető, értelmetlen duplikátumát létrehozni, s újra kínálni. Ilyesmit csinálni nem csupán célszerűtlen, gazdaságtalan, hanem a hálózat világában önleleplező tett is egyben. Mindezt úgy is fogalmazhatjuk, hogy az első könyvtár, amely felkínál egy adott virtuális szolgáltatást a teljes hálózati közösségnek, azonnal feleslegessé teszi a többiek hasonló törekvéseit. Ez a megállapításunk -- szerintünk -- nem mond ellent annak a kétségtelen igazságnak, hogy az eszközök és technológiák fejlődésével érdemes egyes elektronikus entitásokat újra létrehozni, mert azok új és új igényeket tudnak kielégíteni, illetve magasabb minőségi szinteket elérni. ...
Amit megkapunk a hálózaton, ugyanúgy, ugyanolyan paraméterekkel, botorság újra feltenni oda, s minderre pénzt is költeni. Úgyszintén ide tartozik a többszörös katalogizálás erőfeszítésének az értelme és érteke, de hamarosan ide sorolhatjuk -- néhány esetben biztosan -- a gyűjteménygyarapítás és -fejlesztés helyi szinten történő párhuzamosságait. A kiszervezés számos területen már ismert és talán itt-ott divatos is a szakmán belül, de a hálózat lehetővé teszi a további hatékonyságnövekedést és költségcsökkentést11. ...
A technikai lehetőségeket ma még sokszor felülírja, korlátozza a hagyomány tisztelete, a megszokott beidegződése, vagy éppen a nemzeti keretek megtartásának igénye és az intézményi imidzs megőrzésének vágya. (Sennyey P.--Kokas K.)
-- Lehet, hogy a bizalmi, az együttműködési és technológiai deficit, illetve a versenytől való félelem miatt állítunk elő mégis költséges duplikátumokat? (MG)


Melegedő -- igény a könyvtárraFEL

Dunaújváros -- Könyvtárszobát szeretne létrehozni a Papírgyári úti nappali melegedőn és éjjeli menedékhelyen a szállót működtető Magyar Mentőszolgálat Alapítvány. Oláh János, az alapítvány általános igazgatója elmondta: már több könyvtárral is felvették a kapcsolatot, hogy a selejtezésre váró kiadványokat megkaphassák. Az alapítványnál egyházak, gyülekezetek támogatásában is bíznak. Ezenkívül természetesen várják magánszemélyek felajánlásait is, hiszen jó könyvre, könyvekre mindenkinek szüksége van!


A könyvtári hálózat nem területi, hanem teljesítmény-alapon a nyerő (KIT-felmérés)FEL

Ön szerint mi a jó könyvtári hálózat szakmai alapelve? -- hangzott a KIT mólt heti kérdése a portálon. A válaszok megoszlása:
12 - Minőség-alapú (a legjobb szakmai teljesítményű könyvtár koordinálja a hálózatot)
6 - Területi alapú (a régió nagyobb könyvtára legyen a központ).
0 - Nem kell hálózat, mindenki álljon meg a saját lábán.
4 - Egyik válasz sem.
A nem reprezentatív válaszok tehát arra utalnak, hogy a szolgáltatói teljesítmény számít, nem az a modell, melyben a nagyobb (pl. megyei) könyvtár a környező települések könyvtárait befolyása alá vonja. Más a helyzet akkor, ha ezt megfelelő teljesítménymutatói, hatékonysága alapján teszi -- bármely könyvtár. (MG).


Retró könyvtári asztalok a HalisbanFEL

Az elaprózódó fejlesztési pénzek és tervezési anomáliák miatt gyakori, hogy gyakran stíluskavalkád alakul ki a könyvtárak belső tereiben: egymás mellett láthatók a leharcolt 80-as évekbeli és az elmúlt évek pályázati pénzein beszerzett székek, asztalok. Más a helyzet, ha a könyvtár kiállítást szervez e relikviákból. A Halis-könyvtár nosztalgiát idéző gyűjteménye látható az eheti KIT-galériában, link . A helyszínen az asztalok többnyire az olvasói térben, eredeti funkciójukban használhatók. (fotó: MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2012. február 01.  • Továbbküldöm a hírt

Hatékonyabb és kényelmesebb könyvtáros munka -- webes eszközökkelFEL

Zenefelismerés (SoundHound), közösen szerkeszthető dokumentumok (Google Docs), linkgyűjtemény készítése (Delicious), feed-olvasó (Google Reader), élő chat a tájékoztatásban (Meebo) -- volt a téma W. Kovács Ágnes (wildgica) múlt heti zentai tréningjének. A harminc vajdasági magyar könyvtáros iskolai könyvtárosok számára készített linkgyűjteményt, könyvtári hírek rss-feedjeit gyűjtötték össze, a Meebo chat widget kliens beépítését gyakorolták és közelgő rendezvényekkel kapcsolatos dokumentumokat osztottak meg. Az utóbbi alkalmazással jobban elkerülhető a szakmai programok egymásra szervezése. Az Apple-ID regisztráció pedig alkalmasnak bizonyult a zenefelismerő alkalmazás installálására. (MG)


Törvényben a közös könyvtári katalógus -- egyelőre SzerbiábanFEL

A Magyar Nemzeti Tanács által jegyzett Vajdasági magyar kulturális stratégia 2012-2018. című, a múlt év decemberében elfogadott dokumentum könyvtárakról szóló fejezete helyzetképet és stratégiát közöl a vajdasági magyar érdekeltségű közkönyvtárakról, amelyekben az itt élő magyarság kulturális önkormányzatának legfelsőbb testülete, az MNT társalapítói státushoz jutott. Ebben 'közös érdekű könyvtári rendszert, katalógust' irányoznak elő. A gyűjteményközpontú szemlélettel bíró anyag a jelen állapotban vegyes színvonalú könyvtárakról tesz említést, melyek látogatottsága stagnál, illetve csökken. (ref.: MG)

Hírforrás: Vajdasági magyar kulturális stratégia 2012-2018.
2012. február 01.  • Továbbküldöm a hírt

Terjed az online könyvkölcsönzés -- Németországban egyre több kiadó támogatjaFEL

Egyre több könyvtár jelenik meg a világhálón és vezeti be az online könyvkölcsönzési lehetőségeket. Ugyan a német Onleihe nevű rendszer már négy éve létezik, azonban csak most kezd elterjedni.
A frankfurti könyvtár egyike annak a 350 német bibliotékának, amelyek csatlakoztak az Onleihe rendszerhez. Az Onleihe lehetővé teszi az intézmények kínálatában lévő könyvek, zenei albumok, hangos és e-könyvek, továbbá újságok online kikölcsönzését. Vagyis gyakorlatilag minden hagyományos könyvtári szolgáltatás elérhető immár a világhálón is. Az Onleihe rendszert az EKZ-Bibliothekservice működteti, amit 1947-ben alapítottak és aminek a feladata 2006-ig a bibliotékák könyvtárakkal való ellátása volt. Az Onleihe projektet 2007-ben indította el az EKZ leányvállalata, a Divibib. Az áttörés azonban csak az idén következett be, az év végére a csatlakozott intézmények száma elérheti a hatszázat, ami az összes németországi könyvtár egynegyede.
Jörg Meyer, a Divibib ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az online kölcsönzés elterjedésében nagyon fontos katalizátor szerepe lehet az okostelefonoknak és a táblagépeknek. A kereslet folyamatosan nő. A tavalyi év közepe óta már léteznek iOS-ra, illetve Androidra írt Onleihe-alkalmazások is, amiket eddig tízezerszer töltöttek le a felhasználók. Az első pár év azonban nagyon nehéz volt, a könyvkiadókkal folytatott tárgyalások csak nehezen haladtak előre. Ennek oka részben az volt, hogy a tartalomszolgáltatóknak nem volt átlátható üzleti modelljük és egységes értékesítési koncepciójuk. Napjainkra viszont mindez megváltozott, az online kölcsönzést már szinte mindegyik újság- és könyvkiadó támogatja.


Önkéntes szakértő Nagykanizsán -- hatékonyságnövelésről egyeztet (videóval)FEL

A magyar könyvtárak közül az 1 négyzetméterre jutó innováció száma a Halisban a legmagasabb -- vélekedik Mikulás Gábor, az információs és könyvtári szakemberek által legolvasottabb sajtóorgánum tulajdonosa. Az információs tanácsadó 1 hónapot tölt városunkban -- vizsgálja az intézményben folyó munkát és hatékonyságot növelő javaslatokat tesz.
-- A szakember egy hónapot töltött a Halis-könyvtárban, napi négy órányi munkát végezve.


Szatmári könyvtár: több bevétel, több használó -- a könyvek 3,3-ad része helyben használhatóFEL

Nagy változáson ment át a Szatmár Megyei Könyvtár az elmúlt évben. Amellett, hogy újra megnyitotta kapuit az olvasóterem, számítástechnikai felszerelésekkel, internet-hozzáférési lehetőséggel gazdagodott az intézmény. Az intézmény bevétele szinte duplájára nőtt a 2010-es évhez képest, míg akkor a mérleg adatai 1.412.000 lejt mutattak, tavalyra 3.202.000-re nőtt ez az összeg.
Év végére több mint 430.000 darab dokumentumra nőtt a könyvtár állománya: ebből 130.000 alapgyűjtemény, amelyeket csak az intézményen belül vehet használatba az olvasó; 225.000 dokumentumot kikölcsönözhetnek.
Nőtt a könyvtár felhasználóinak száma is. 2010-ben összesen 29.793 felhasználót regisztráltak, míg a tavalyi évtől 30.408 olvasót tartanak nyilván - viszont ebből az aktív tag csupán 6060. A virtuális látogatók száma több mint 70 százalékra nőtt: 2010-ben 8.137-en, tavaly pedig már 22.514-en látogattak a link oldalra. A könyvtár weboldala másfél éve látogatható, amely a vonzó tartalomnak és a könnyű kezelhetőségnek köszönhetően egyre több érdeklődőt vonz.


Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár -- elégedettséget mértekFEL

A Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban végzett elégedettségi felmérés szerint az olvasók többsége hasznosnak ítélte az intézményben történt felhasználóbarát átalakításokat, szolgáltatási formákat, illetve elégedett az elmúlt év rendezvényeivel is. A könyvtárban tavaly a 'Közösség -- Tudás -- Könyvtár: összehangolt könyvtári szolgáltatásokkal a használókért' projekt részeként -- sok más mellett -- a földszinti ruhatár helyén új kölcsönzési részleget, információs pontot alakítottak ki, illetve nyártól megváltozott olvasói tér fogadja a látogatókat az első és a második emeleten is. A változásokról elégedettségi felmérést készített az intézmény, amelynek eredményéről Mennyeiné Várszegi Judit számolt be lapunknak.


iPad kölcsönzés automatából -- könyvtári szolgáltatásFEL

A könyvtárak -- annak érdekében, hogy lépést tartsanak az e-book fejlődéssel -- nem csak tartalmat, hanem egyre többször eszközt, e-könyv-olvasó gépezetet is kölcsönöznek. Teszik ezt azért, mert ezek a kütyük még viszonylag drágák, a könyvtárosok pedig úgy gondolják, nem lenne kulturálisan elfogadható, hogy csak azért maradjon le valaki irodalmi értékekről, mert nem tudja megfizetni a tartalom-hordozó költségeit. Eszköz kölcsönzésre itthon is van példa, az OSZK és a BME nagykönyvtárak már több publikációban is beszámoltak a tapasztalatokról.


A brit könyvtárak egymás szolgáltatását kínálják -- közös internetes felületenFEL

Az Inspire a tanulóknak és kutatóknak életük és pályájuk bármely szakaszában kínált szolgáltatás, mely a könyvtárak proaktív együttműködésével segíti elő, hogy bármely könyvtár információihoz és a gyűjteményekből a számukra leginkább megfelelőkhöz hozzájussanak. Az Inspire 2003-ban jött létre, és a British Library, a National Library of Wales, a National Library of Scotland, az észak-írországi Library and Information Services Council, a SCONUL (Society of College, National and University Libraries), a Society of Chief Librarians és a TCR (The Combined Regions) fémjelzik működését, mely tehát a tudásalapú társadalom létrejöttét, az élethosszig tartó tanulást hivatott támogatni. Regionális alapú működését az Inspire Management Board irányítja. A cél, hogy minél több intézmény csatlakozzon. A könyvtárak használóik számára kínálhatják a többi részt vevő könyvtár szolgáltatásait, de a könyvtárak maguk határozzák meg, milyen feltételekkel nyújtják őket. Az Inspire honlapján, mely az összes részt vevő könyvtár adatait tartalmazza, a könyvtárak és a használók erről is tájékozódhatnak.


Barkácsolás a bélyegek birodalmában -- könyvtári programFEL

Májusig tartanak a Székesfehérváron a Széna téri könyvtár játszóházai. Hagyományaihoz hűen idén is indít játszóház sorozatot a Városi Könyvtár Széna téri Tagkönyvtára január 28-tól. A foglalkozásokat vezető pedagógusok célja, hogy a könyvtárba járó gyerekekkel még inkább megszerettessék az intézményt és új látogatókat, olvasókat is megnyerjenek maguknak. Első alkalommal a bélyegekkel játszanak, majd jeles ünnepekhez kötik a foglalkozásokat.


Digitális helyismereti könyvtáron gondolkodnak -- együtt fognak-e múködni?FEL

A Rábaköz helytörténészeit fogja össze a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. Céljuk, hogy a téma iránt érdeklődőknek érdekes programokat kínáljanak, és ezáltal tárják fel a térség múltját. Számos rendezvény tervével és egy digitális könyvtár létrehozásának gondolatával kezdték az új évet a rábaközi helytörténészek. A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata tavaly novemberben alakult meg. Szerveztek azóta egy konferenciát és erre idén is készülnek.


KSH és a kötelespéldány -- 1897-tőlFEL

Jan 18-i lapszámunkban felhívtuk a figyelmet Géró Katalin Kit és mire kötelez a kötelespéldány? c. cikkére. Fülök Ágnes egy tévedésre hívja fel ezzel kapcsolatban a figyelmünket:
A cikkben sajnos tárgyi tévedés szerepel. Az egyetemi és szakkönyvtárak között nem 2, hanem 1 kötelespéldány-sort osztanak szét, ugyanis egy teljes kötelespédány-sorra a KSH Könyvtár jogosult.
Ez a jogosultság a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. tv. 6. § (1) bekezdésében szerepel, a 60/1998 (III. 27.) Kormányrendeletben annyi olvasható róla, hogy a 'megmaradó példányokat a KSH Könyvtár és Dokumentációs Szolgálat kötelespéldány jogosultságának figyelembevételét követően a tudományos és szakkönyvtári ellátást végző országos szakkönyvtárak és egyetemi könyvtárak között oszt el'. A KSH Könyvtár azonban ennél sokkal régebben, 1897 óta jogosult a kötelespéldányokra.
-- Köszönjük az észrevételt! (MG)


Az interneten is megtekinthető az udvarhelyi könyvtár kínálataFEL

Jövő hónaptól már az interneten is megnézhetjük, hogy milyen köteteket kínál olvasóinak a székelyudvarhelyi városi könyvtár, továbbá azt is otthonról ellenőrizhetjük, hogy az általunk kiszemelt könyv éppen kölcsönözhető-e.
Az újítás a székelyudvarhelyi városi önkormányzat finanszírozásával megvásárolt szervernek és igen drága programnak köszönhető, melyre egy sikeres pályázat révén kapott támogatást az intézmény, és amely a továbbiakban a könyvtár mindennapi tevékenységét is jelentősen megkönnyíti.
'A HunTéka könyvtárkezelő programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiírásán nyert pályázat révén sikerült megvásárolni, ennek értéke 1 millió 800 ezer forint' -- mondta el a Krónikának Szabó Károly, a könyvtár igazgatója.
Analógiák

Walt Disney és pálmafás tengerpart helyett -- kreatív falfestés!FEL

Azt gondolom, megfelelő alternatíva azoknak, akik nem festményekkel, vagy bútorokkal akarják falaikat takarni. A példákból az is kitűnik, hogy egyáltalán nem csupán egy iroda részére privatizált megoldás, hanem minden további nélkül alkalmas lehet lakások, és más enteriőrök falainak aktivizáló erejű öltöztetésére.


A Google követni szeretné a felhasználók szokásait -- a könyvtárak erre nem képesekFEL

A Google március elsejétől változtatni kíván különféle termékei (YouTube, Gmail, Google Search és 57 további szolgáltatás) felhasználási feltételein, ami a felhasználók szokások olyan mértékű követését jelenti, hogy az ennek nyomán kialakított felhasználói profilok átkerülhetnek a Google egyik szolgáltatásából a másikba, és ott ehhez a profilhoz igazított hirdetések vagy keresési eredmények jelenhetnek meg.


Hatalmas öngólt rúgott Twitteren a McDonalds -- a könyvtári pr kérdése is...FEL

A McDonalds a saját népszerűsítésére szeretett volna begyűjteni néhány élménybeszámolót Twitteren arról, hogy milyen jó az embereknek a gyorsétterem-lánc. A cég összesen kettőt posztolt, és kész is volt a katasztrófa. A felhasználók ahelyett, hogy mennyire szeretik a McDonalds-ot, arról kezdtek posztolni, hogy milyen műkörmöt találtak a szendvicsükben, és hogy mennyire rossz élményeik voltak. A kampányt gyorsan lezárták.
-- Nekünk bejössz, ha a könyvtárnak bejössz -- röhögtek a fiatalok néhány éve. OK, bemennek a könyvtárba, ha már... És mit találnak? Ha vonzó környezetet, számukra, akkor visszatérnek. Ám, ha a szolgáltatásokat nem sikerül olvasóbarát módon tálalni (függetlenül attól, amit arról a könyvtáros gondol), akkor az igyekezet -- és a ráfordított közpénz -- kárt okoz: többé nem teszik be a lábukat a használók. A fiatalok lemorzsolódása a statisztika szerint nem csökkent... (MG)
Praktikus

Gyorsabb lesz a gépe: szabadítsa meg az ideiglenes fájloktól -- TEMPCleanerFEL

Rengeteg ideiglenes fájl foglalja feleslegesen a helyet számítógépünkben. Ezek le is lassítják a komputert. Szerencsére jó pár alkalmazás található a neten, amelyekkel megszabadulhatunk ezektől az állományoktól.
Kisszínes

Cenzúráz a TwitterFEL

Finomította a Twitter a cenzúrázási lehetőségeket, így téve lehetővé, hogy egy adott országban ne jelenhessen meg egy tweet, ha az törvénybe ütközik. A jogvédők féltik a szólásszabadságot.

Hírforrás: Kreatív
2012. február 01.  • Továbbküldöm a hírt

Zenék, filmek, szövegek mellett már tárgyak kalózmásolatait is letölthetjükFEL

Kukába dobhatják a szerzőijog-védők azt a kampányt, amiben azzal érvelnek az illegális szoftverlopás ellen, hogy a júzer biztosan nem lopna el egy autót sem. Hamarosan ugyanis erre is lehetőség lesz, mert a Pirate Bay már fizikai tárgyak modelljét is letöltésre kínálja. Az internet legismertebb kalózoldala mostantól külön listán gyűjti össze azokat a tervrajzokat, amikből a 3D printerek kézzel fogható tárgyakat hoznak létre.


Magyarország is csatlakozott az online kalózkodás elleni megállapodáshozFEL

Magyarország aláírta a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (ACTA), amelynek célja a nemzetközi együttműködés megerősítése a világviszonylatban egyre nagyobb méreteket öltő hamisítás és kalózkodás elleni fellépés és a szellemitulajdon-jogokat érintő jogérvényesítés területén.


Álláskeresés 40 felett -- nem reménytelenFEL

Címkék: munkaügy | emberi minőség |

A jelen munkaerőpiaci helyzetben rengeteg értékes, lojális, nagy tudású negyven feletti vezető és munkatárs kénytelen új munkahelyet keresni, miközben a legismertebb multik még mindig inkább a fiatal korosztályt szeretnék a saját képükre formálni. Nem könnyű a seniorok helyzete, de -higgyék el nem reménytelen!
Az álláskeresők 21%-a töltötte be az 50. életévét. De már sajnos a 40-en felettiek is gyakrabban számolnak be hátrányos megkülönböztetésről az álláskeresés kapcsán mint a többi korosztály vagy veszélyeztetett csoport (pl. kismamák). Én magam tanácsadói munkám során is sokszor találkozom olyan jelöltekkel, akik után pár éve még kapkodtak a munkáltatók, most mégis méltánytalanul mellőzöttek. József egy nemzetközi cég 50 éves volt gazdasági igazgatója arról számolt be az ünnepek előtt, hogy hiába a briliáns önéletrajz, a jól hangzó tanulmányok és a kapcsolatrendszer, bizony másfél év alatt eddig egy olyan komoly lehetőségről esett szó, ami nem lenne számára visszalépés.


Hírszolgáltatást indít a Facebook? -- összeér a közösségi média a hírszolgáltatással?FEL

A hétvégén a Facebook csendben bejegyeztetett magának egy sor új doménnevet. Persze egy ilyen méretű, és ilyen szinten az érdeklődés középpontjában álló cégnél semmi sem maradhat sokáig titokban, így a címek bejegyzéseire is hamar rábukkantak szemfüles bloggerek, és rögtön megindult a találgatás, milyen új szolgáltatásokra utalhatnak ezek.
A legizgalmasabban a facebook-newsroom.com (és .net, és .org) cím lefoglalása hangzik. Newsroomnak a hírportálok és újságok hírszerkesztőségét nevezik, így ezek a címek arra utalhatnak, hogy a közösségi oldal saját hírszolgáltatás, vagy a Google Newshoz hasonló híraggregátor oldal, esetleg a Reddithez hasonló közösségi hírgyűjtő fejlesztésébe kezd. A Facebook egyik PR-ügynöksége ezt tagadta, a hivatalos álláspont szerint a cég sajtókapcsolati osztályának bővítése indokolja a domének lefoglalását.
Kiemelt Katalist-hír

A nyílt bibliográfiai adatokra vonatkozó elvekFEL

Információforrások

Sikeres az Adatbank Erdélyi Magyar Elektronikus KönyvtárFEL

Több mint egymillió látogatója volt tavaly a most megújult Adatbank Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtárnak. Az erdélyi Jakabffy Elemér Alapítvány és a Transindex hírportál 2001-ben indította el közös akadémiai portálját, amelynek célja, hogy lényegre törő és megbízható információkat nyújtson Erdélyről. Az adatbank.ro oldalnak több aloldala (szótár.ro, lexikon.ro, adatbankcafé.ro) is van.


Hogy nézett ki a lakóhelyed 150 éve?FEL

I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el a 'Zweite oder Franziszeische Landesaufnahme'-t -- azaz a második, illetve Ferenc-féle országfelmérést, amelyet ma a II. katonai felmérésnek hívunk. 1819-től 1869-ig készültek a földrajzilag pontos szemelvények, amelyek végül összefüggően ábrázolták a teljes Osztrák Birodalmat.
A papírokat a Magyar Országos Levéltár nagy felbontásban beszkennelte és feltette a netre, méghozzá ügyesen összekötve a Google Maps-szel, osztott képernyőn. Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai fotókat.
A Google képei természetesen sokkal részletesebbek, de a látvány még így is bizsergető, és biztos, hogy a nem-történészeket is leköti. Klikk ide és keresd meg a lakóhelyed!
link . Az archív térkép az Arcanumnál CD formájában is elérhető.


ODR-kereső -- egyszerre több forrásbanFEL

Az ODR keresővel a következő bibliográfiai adatbázisokat kereshetjük egyszerre: Corvinus Kutatások, DEA (Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma), EPA (Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis), HUMANUS (Humántudományi Tanulmányok és Cikkek Adatbázisa), MATARKA (Magyar folyóiratok tartalomjegyzéke). MOKKA, NDA.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról