Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/12., márc. 21.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Könyvelhagyó nap, 2012
KKDSZ: maradjon állami kézben a megyei kulturális intézményrendszer
Az olvasó több, a normatíva kevesebb -- Halis, mozgókönyvtár
Az ismeretterjesztő irodalom jobban tanít olvasni (olvasóink szavazatára)
Könyvtárportál -- a használók is bedolgoznak
A közkönyvtárak fenntartására fordított közösségi fogyasztási ráfordítások...
Mit tehetnek a könyvtárak a szegényekért -- olcsótüzifa-adatbázis?
Megéri kommunikálni a könyvtári dokumentumok elavulását!
Több e-könyvre kérnek ISBN-t itthon, mint Nagy-Britanniában
Befejezték a Bolyai Teleki Könyvtárban a leltárt -- interneten az ellopott könyvek
Helyismeret 2.0 -- átveszi a funkciót a Facebook?
Iskolások tanítják az időseket számítógépezni
A kérdéseket is megválaszolja a jövőben a Google keresője
Kommunikáció, konfliktus, stressz - Potenciális munkahelyi Bermuda-háromszög II.
Rossz a bérkompenzációs rendszer: tízezrek járnak rosszul
Megszűnt a nyomtatott Encyclopaedia Britannica
A könyvkiadók is pénzt látnak a filmbizniszben
Több erotikus könyvet olvasnak a nők -- a táblagépek segítenek
Szadomazo szex az új bestseller

Analógiák

Mi a baj a magyar szakemberekkel? -- Hol is van a versenyképesség?
Mi is az a reklámszöveg? -- nem szükségképpen feldicsérő

Praktikus

Könyvek újrahasznosítása -- porosodáscsökkentés kreativitással (ppt)
Kiszól a szoftver: állj fel, és mozogj!

Kisszínes

Ültessünk kis szobanövényeket kifúrt könyvtári könyvekbe! (képekkel)
Megkésett könyv: 84 év után került vissza a könyvtárba
Szennyvízzel hűtik a Google szervereit
Gyerekek a Facebookon -- hiába is tiltják (infografika)
Az egészségügyi appok csökkentik az orvosi vizitek számát

Információforrások

Új angol-magyar online szótár indult
Megújult a HáziPatika.com


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvelhagyó nap, 2012FEL

Kedves Mindenki, március végén lesz négy éves a Veszíts el egy könyvet! (link s mi hűen a hagyományokhoz a születésnap apropójából ismét meghirdetjük a nagy könyvelhagyó napot. Mivel március 25-e, a szülinap vasárnapra esik, ezért a könyvelhagyó napot március 23-ra, péntekre hoztuk előre.
Kezdjük azzal, hogy a tavalyi év tapasztalatai alapján idén is létrehoztunk egy eseményt a Facebookon, hiszen tavaly is sokan csak onnan értesültek először a játékról. Szóval ha van kedved könyvet veszíteni 23-án, és jelen vagy a Facebookon, itt jelezheted a részvételedet: link


KKDSZ: maradjon állami kézben a megyei kulturális intézményrendszerFEL

A január óta állami fenntartású megyei múzeumi és könyvtári hálózat települési önkormányzati kézbe adásától óv a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).
A korábban megyei önkormányzati fenntartású múzeumok, könyvtárak, levéltárak és művelődési központok 2012. január 1-jén kerültek a megyei intézményfenntartó központok irányítása alá, ezt az állapotot azonban a kormány is ideiglenesnek tekinti - mondta el az MTI-nek hétfőn a KKDSZ elnöke. Földiák András hozzátette: tudomásuk szerint a kormány már három alkalommal tárgyalta a kérdést, anélkül hogy döntést hozott volna. Úgy tudják, hogy a legfrissebb tervezetben a megyei múzeumi és könyvtári hálózat a települési önkormányzatokhoz kerülne, állami fenntartásban csak a megyei levéltárak és művelődési központok maradnának.
A KKDSZ március 14-én saját honlapján a vidéki múzeumok megmentéséért online petíciót is indított, amelyet hétfő délutánig több mint 1100-an írtak alá.


Az olvasó több, a normatíva kevesebb -- Halis, mozgókönyvtárFEL

Három kistérség, 43 kistelepülésén vehető már igénybe a nagykanizsai Halis István Könyvtár mozgókönyvtári szolgáltatása. A tapasztalatok pozitívak, hiszen a kiadványokat helybe hozza a könyvtár, ráadásul a közel 200 ezer darabos állományból bármi kérhető, akár a neten keresztül is.
A környező kistelepüléseken közel ezer fős a könyvtári tagság, ami azért is pozitív, mert korábban a falusi kiskönyvtárakat alig látogatták az emberek. Ami viszont aggodalomra adhat okot, az a szolgáltatásért járó normatíva folyamatos és drasztikus csökkenése, hiszen míg korábban 1.3 millió forintot kaptak a könyvtárak egy-egy település ellátására, addig ma mindösszesen 800 ezer forintból kell ugyanazt megvalósítani.


Az ismeretterjesztő irodalom jobban tanít olvasni (olvasóink szavazatára)FEL

New Yorkban 3 éve tartó vizsgálat végén vonták le a következtetést: azoknak a másodikos gyerekeknek jobb a szövegértése, társadalom- és természettudományi ismeretei, akik a Core Knowledge tanmenet szerint tanultak. E nagyobb az ismeretterjesztő irodalom aránya (a fikciósban nincs meg a fenti eredményekhez szükséges szókincs és gondolkodási séma). Az oktatási szakemberek mindemellett nem mondják, hogy a korábban megszokott 'balanced literacy' elvetendő lenne. E módszernek is jellegzetessége, hogy a gyerekek hangsúlyosan a nekik tetsző irodalmakat olvassák (ez alapvető feltétel az olvasással kapcsolatos motiváció megteremtésében). A projektben részt vevő oktatók és vezetők 72%-a volt nagyon, vagy többnyire elégedett a tantervvel. (ref.: MG)


Könyvtárportál -- a használók is bedolgoznakFEL

A Stockholmi Városi Könyvtár 2005-ben hozta létre The Library elnevezésű weboldalát. A weboldal nem csak a könyvtár gyűjteményét mutatta be, hanem -- a később Web 2.0-snak elnevezett módszerekkel -- egy olyan találkozóhelyet kívántak létrehozni, ahol mindig történik valami. Ezt a kezdeményezést követte később az Open Library program, amely a hagyományos szolgáltatásoknál többet kínál, és könnyebben elérhetően. A szolgáltatások igénybe vehetők bárhonnan, ahol internetkapcsolat van, napi 24 órában, a hét minden napján. Az Open Library keretében a könyvtárosok könyvismertetéseket tesznek közzé, és a használókat is buzdítják ismertetések írására. Nemcsak könyvtári, hanem más információkat is nyújtanak. A szolgáltatás közel ötezer könyvismertetést tartalmaz, mellette nagy mennyiségű értékelést és ismertetést használók tollából. A használók és a könyvtárosok itt egyenrangúan oszthatják meg egymással ismereteiket, címkézhetik a könyveket saját kulcsszavakkal és kategóriáikkal stb. Az Open Library közös adatbázisában szereplő digitális információk más digitális könyvtárakban is megjelennek. (ref.: Hegyközi I.)


A közkönyvtárak fenntartására fordított közösségi fogyasztási ráfordítások...FEL

Paul Samuelson Nobel-díjas közgazdász -- William Nordhausszal közösen írt, Közgazdaságtan című alapművében -- állítja: 'A középületekre fordított kiadásoknak ugyanaz a makrogazdasági hatása, mint a magánépületekre fordított kiadásoknak, és a közkönyvtárak fenntartására fordított közösségi fogyasztási ráfordítások ugyanolyan hatást gyakorolnak a munkalehetőségekre, mint a filmekre vagy a könyvekre fordított magánráfordítások.' Helytelen tehát csupán a jóléti kiadásnak tekinteni a humán erőforrások megóvását és fejlesztését... (HVG 2012/11., p. 80-81)


Mit tehetnek a könyvtárak a szegényekért -- olcsótüzifa-adatbázis?FEL

A mutatók átlaga alapján Magyarországon a népesség 30 százalékát fenyegeti az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztés. Ennél csak Bulgáriában (42%), Romániában (41%), Lettországban (38%), Litvániában (33%), vagyis mindössze négy uniós tagállamban rosszabb a helyzet. Érdekesség, hogy ugyancsak egy új tagállamban, Csehországban a legkedvezőbb a szegénységi statisztika, ahol a lakosságnak mindössze 14 százaléka kényszerül szembenézni ilyen perspektívával. (Pénzcentrum)
-- Ha a könyvtár teljesítményének mutatója az ellátandók jóléte -- ahogyan azt az ALA javasolja -- akkor a szegények ellátásában is erre érdemes összpontosítani. Lehet, hogy pl. az olcsótűzifa-adatbázis kinyomtatott, táblázatos formája nem klasszikus könyvtári szolgáltatás, ám ha a minőség tényleg a használó kifejezett és ki nem fejezett igényeinek szolgáltatás jelenti, akkor nincs sok választás. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): A felsőoktatási könyvtárak értéke -- pl.: javítják-e a diplomaszerzési arányt? link Hiánycikk a szegényeknek szóló információ -- mennyire jeleskednek a könyvtárak ebben? link

Megéri kommunikálni a könyvtári dokumentumok elavulását!FEL

Ön szerint veszélyes-e kommunikálni a könyvtári dokumentumok avulását? -- hangzott a KIT múlt heti kérdése. A nem reprezentatív eredmények:
29 - Nem, ha más módon mutatjuk be fontosságunkat.
16 - Teljesen mindegy, úgyis visszafejlesztik a könyvtárakat.
3 - Igen, mert a fenntartó visszavághatja a költségvetést.
1 - Igen, mert a társadalom nagy állományokat vár el tőlünk.
-- A válaszadók több mint felének szavazata örvendetes, mert arra utal: vállaljuk a valós helyzetet és van lehetőség a könyvállomány nagyságán kívüli értékmérésre. 16 válaszadó szerint a könyvtárosi erőfeszítések eleve reménytelenek. mely ugyanakkor súlyos tünet. (MG)


Több e-könyvre kérnek ISBN-t itthon, mint Nagy-BritanniábanFEL

Több e-könyvre kérnek ISBN-számot Magyarországon, mint Nagy-Britanniában, ami az iparág aktivitását biztosabban jelzi, mint a tényleges, fizetőképes keresletet. Az e-könyvet egész Európában sújtó magas áfa elleni lobbizás is nemzetközi méreteket öltött.
Sajtótájékoztatót tartott a nemrég alakult Publio Kiadó abból az alkalomból, hogy beindítja szamizdattevékenységét. A szovjet időkből származóan inkább pejoratív hangulatú kifejezés angol tükörfordítása, a 'self-publishing' lényegesen trendibb a magyar 'szerzői kiadás' száraz szakmaiságánál is. Kerekes Pál, a kiadó igazgatója a tájékoztatón ismertette, hogy tavaly az Amazon 100 legsikeresebb kiadványa közül 18 szerzői kiadású volt, ami a self-publishing népszerűségét, ebből következően a nem is olyan szűk réspiacként értékelhető életrevalóságát bizonyítja.
A nyomtatott könyvek értékesített darabszáma csökken, a (pénzért megvásárolt) e-könyveké meg nő, ami akkor is jelzi az irányzatot, ha az előbbieken elért árbevétel Magyarországon sok nagyságrenddel magasabb, mint az e-könyveké. Nem meglepő, mert a legtöbb klasszikus mű Magyarországon ingyenesen elérhető. A MEK statisztikája szerint a leggyakrabban letöltött mű a 'Magyar helyesírási szabályok', amelyet Gárdonyi Géza 'Egri csillagok' című regényének különféle kiadásai követnek.
A Publio Kiadó ugyanúgy 30 százalékot von le a bevételből, mint az Amazon Kindle Direct Publishing nevű szamizdatszolgáltatása. Kívánságra, megfelelő térítésért ki is nyomtatják a művet, a HVG Press nyújtja a 'print-on-demand' szolgáltatást.
Bár hivatalos magyar statisztikák nincsenek, érzékszervi megfigyeléssel azt tapasztaltuk, hogy az idén többen olvasnak e-könyvet a tömegközlekedési eszközökön, mint tavaly. Közülük több az okostelefont, mint az e-könyv olvasót használó -- ami egyébként megfelel az amerikai felmérések eredményének.


Befejezték a Bolyai Teleki Könyvtárban a leltárt -- interneten az ellopott könyvekFEL

Befejezték a Bolyai Teleki Könyvtárban a leltárt. Erről számolt be sajtótájékoztatóján a Maros megyei könyvtár igazgatója, Monica Avram és Lázok Klára osztályvezető, akik elmondták, hogy az egyedik, a ritka, pótolhatatlan kiadványok közül egy se hiányzik.
Az eredmény alapján összesen 538 hiányzó kiadvány van, amely nem csak könyvet jelent, hanem apró nyomtatványt, és egyéb nyomtatott anyagot.
A hiányzó kötetek listája hamarosan az interneten is megtekinthető lesz a megyei könyvtár honlapján, a Kulturális Minisztérium adatbázisának oldalán illetve más hasonló nemzetközi intézmények honlapjára is, mert ez segíthet egyes könyvek visszaszerzésében.

Régebbi hírforrás(ok): Még csak gyanúsítottak vannak a lopott könyvek ügyében link

Helyismeret 2.0 -- átveszi a funkciót a Facebook?FEL

'Élet a régi Kecskeméten' vagy 'Bajaiak a Facebook-on' -- ilyen és ehhez hasonló csoportok alatt gyűjtenek régi fényképeket, emlékeket a helyismeret iránt érdeklődő lelkes 'civilek'. Nem nehéz belátni, hogy a könyvtárak helyismereti gyűjteményei hosszabb távon nem lesznek képesek felvenni velük a versenyt a dokumentumok gazdagságában. Ezért inkább azon érdemes gondolkodni, hogyan lehet a könyvtár motorja, alakítója e virtuális közösségnek, miközben saját értékeire, szolgáltatásaira is felhívja a figyelmet. A fentebb jelzett két város könyvtárainak ebbéli igyekezetét egyelőre nem látom, de lehet, hogy éppen most vesznek lendületet :-) (MG)Iskolások tanítják az időseket számítógépezniFEL

Általános iskolások és gimnazisták kapták a feladatot Olaszországban, hogy megtanítsák számítógépezni a hatvanöt év felettieket. A digitális oktatásban háromezer diák vesz részt.
Több mint négyezer hatvanöt év feletti kapcsolódott be a Nonni su Internet (Nagyszülők interneten) elnevezésű oktatási programba. Összesen százötven iskolában indította el a számítógép használatát tanító tanfolyamot a Mondo Digitale (Digitális világ) alapítvány, amelynek szervezésében az utóbbi tíz évben tizenkétezernél is több idős diák sajátította el a webes ismereteket. A harmincórás kurzus a számítógép bekapcsolásával indul és a Skype használatával ér véget.


A kérdéseket is megválaszolja a jövőben a Google keresőjeFEL

Az első szemantikus keresőfunkciókat már a következő hónapokban integrálhatják a szolgáltatásba. Amennyiben valaki a Balatonra fog rákeresni, akkor megtudhatja a tó földrajzi helyzetét, mélységét, átlaghőmérsékletét és más jellemzőit. De ha valaki Kalifornia tíz legnagyobb tavára lesz kíváncsi, akkor szintén nem csupán linkeket fog kapni, hanem teljes és részletes válaszokat. Egy íróra való keresés esetén megjelenik majd az összes általa készített mű címe. Amit Singhal, a Google keresőért felelős vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy címszavas keresésről a szemantikus keresésre való teljes átállás több évig fog tartani. A változások a keresések 10-20 százalékát érinthetik majd, ez több millió lekérdezést jelent naponta.


Kommunikáció, konfliktus, stressz - Potenciális munkahelyi Bermuda-háromszög II. FEL

Konfliktusaink fő forrása a helytelen kommunikáció. Minden innen indul, és sok esetben súlyos betegségek kiváltója lehet. A témát, az ok okozati összefüggéseket, Hámori Péter klinikai szakpszichológussal beszéljük tovább.
A munkahellyel kapcsolatos stresszt különböző okokra vezethetjük vissza. Jellemző szervezeti okok lehetnek a munkatársakkal, főnökkel való konfliktusok, az elismerés hiánya, a szoros és állandó határidőhöz kötött munka, a túlzott felelősségvállalás mások helyett is. Egy másik igen jellemző problémaforrás a munkahelyi szerepkonfliktusok, és az abból adódó bizonytalanság, állandó nyomás, ami jelentős stressz forrás. Ilyenek lehetnek az új szerep, a szerepvesztés vagy éppenséggel halmozás mely túlterheltséghez vezet, a képességeket meghaladó elvárások, mely döntésképtelenséghez vezethet. De gyakran a bioritmusunkat felborító többműszakos munkavégzés vagy munkakörnyezeti, ergonómiai problémák is stresszessé tehetik a mindennapjainkat. Itt kell megjegyeznem, hogy a szélsőségesen alacsony stressz, a teljes ingerszegénység ugyancsak káros. Pl. a környezeti ingerek messzemenő korlátozása (zaj, fény), az unalom, monotónia kevéssé strukturált automatikus munkavégzés.


Rossz a bérkompenzációs rendszer: tízezrek járnak rosszulFEL

Több tízezer közszférában dolgozónál a bérkompenzáció ellenére nem teljesült az a kormányzati ígéret, hogy senki nem jár rosszabbul az adótörvény-változásokkal. Március 15-ig kell kérniük a bérkompenzációt a közszférában dolgozóknak ahhoz, hogy január 1-ig visszamenőlegesen megkaphassák a jövedelempótlékot.


Megszűnt a nyomtatott Encyclopaedia BritannicaFEL

Az Encyclopaedia Britannica az írott és nyomtatott világ egyik legbiztosabb monolitja volt az elmúlt 224 évben. Tegnap azonban a kiadó bejelentette, hogy megszűnik a nyomtatott kiadás és mostantól kizárólag az online verzió bővül, frissül. A döntés igazi mérföldkő az online világ életében.
A 224 év alatt a Brittanicába olyan szerzők is publikáltak, mint Marie Curie, Albert Einstein vagy épp Henry Ford. 1990-ben még évente 120 ezer példányt adtak el belőle, de az internet terjedése teljesen megváltoztatta a tudás megszerzésének és reprezentációjának módját is. A hatás 2010-re teljesen begyűrűzött, ami a nyomtatott enciklopédia eladásait mélybe taszította. A 32 részes, sorozatonként 1500 dollárba kerülő könyvekből 2010-ben már csupán 12 ezer csomag kelt el, sőt, 3500 eladatlan példány is maradt.


A könyvkiadók is pénzt látnak a filmbizniszbenFEL

Érthetetlen, miért csak mostanában jöttek rá a könyvkiadók arra, hogy ha már náluk van egy író könyve, és ők azok, akik a kiadását intézik, miért ne szállnának be a mű megfilmesítésébe is. Az idei Sundance fesztiválon a Random House Films egy Bruce Willis-vígjáték gyártójaként jelent meg, de nemcsak a Random House, a többi nagy könyvkiadó is egyre agresszívebben nyomul a filmpiacon.
Persze logikus lépés az új utak keresése, hiszen a bestsellerlistákat vezető Harry Potter- és Twilight-regények után a Scholastic (JK Rowling műveinek kiadója) és a Little Brown (ők adják ki a Twilight-szériát) csak a könyveladások után részesedik, miközben a két franchise dollármilliárdokat termel a mozipénztárakban. A Random House és a Macmillan fejesei az e-könyvek térnyerése és az olyan alternatív kiadási módszerek, mint az Amazon.com 'add ki saját e-könyvedet' akciója láttán úgy döntöttek, ideje komolyan venni a filmbizniszt is, írja a Hollywood Reporter. Épp ideje volt: az idei Oscar-díjra jelölt kilenc film közül hat eredetileg könyv formájában jelent meg.


Több erotikus könyvet olvasnak a nők -- a táblagépek segítenekFEL

A DailyMail beszámolója szerint a táblagép sokat segített az erotikus irodalom elterjedésében: a hölgyek diszkréten élvezhetik ezeket a műveket, könnyen hozzájutnak (nem kell a boltban megvenni a könyvet, ami esetleg 'ciki'), ráadásul a táblagépnek megvan az az előnye, hogy nem derül ki mit olvasunk, (hiszen nem látszik a kacér rajzokkal díszített könyvborító) így akár munkába menet, vagy otthon is élvezhetjük a pikáns regényeket.


Szadomazo szex az új bestsellerFEL

Amanda Hayward az e-könyvkiadás arca lett, miután megtalálta az online publikált erotikus szépirodalmi regény műfajában írt Fifty Shades of Grey (A szürke ötven árnyalata) című könyvet, ami azóta a New York Times bestseller lista élére tört.
A könyv El James-ként ismert szerzője januárig televíziós gyártásvezetőként dolgozott. A könyvet először egy ingyenes oldalra posztolta ki, amit Hayward és partnere amatőr szerelmesregény íróknak hoztak létre.
Miután az online erotikus regény számos olvasó és blogger tetszését elnyerte, piacra dobták e-könyv formátumban is, ami mára 250 ezer példányban kelt el. Később hagyományosan is megjelentették az amerikai piacon.
A könyvet a Twilight felnőtt verziójának tartják. Egy főiskolás, ártatlan diáklány, Anastasia Steele és egy gazdag fiatal vállalkozó, Christian Grey szerelme bonyolódik benne szadomazo szexjelenetekkel dúsítva. Azóta az első rész trilógiává bővült.
A közösségi oldalak hatására a könyv felkerült a New York Times bestseller-lista élére, jelenleg az első helyen áll az e-könyv eladási adatok alapján. Hét további könyvre szóló szerződést kötött El James-szel a Vintage Books kiadó.
Analógiák

Mi a baj a magyar szakemberekkel? -- Hol is van a versenyképesség?FEL

-- Mi a baj a magyar szakemberekkel?
Körtis Sándor: -- A magyar egyetemek nem készítenek fel a csapatmunkára, erre pedig még az egyéni szakmákban is szükség lenne, nemhogy az informatikában. Az is gond, hogy a csalás és a puskázás diákcsínynek számít, míg egy komoly külföldi intézetben ezt bűnként tartják számon. Persze vannak tehetségek Magyarországon is, együttműködünk egyetemekkel, figyelünk a fiatalokra, és igyekszünk levadászni a legjobbakat. De általánosságban nem várható javulás, mert hiába akad néhány sikeres tanszék és kutatócsoport, az egyetemek túlnyomó többsége már a saját működésével sem mutat példát: nyelik el a milliárdokat, és semmiféle versenyképességi mutatónak nem felelnek meg.


Mi is az a reklámszöveg? -- nem szükségképpen feldicsérőFEL

Mi is az a reklámszöveg? A reklámszöveg az az üzenet, amelyet szeretnénk eljuttatni a potenciális fogyasztó (a célcsoport) agyáig. A reklámszöveg -- bár a köznyelvben ezt sokszor pejoratív értelemben emlegetik -- nem okvetlenül túlzó és nem szükségképpen feldicsérő.
Praktikus

Könyvek újrahasznosítása -- porosodáscsökkentés kreativitással (ppt)FEL

A könyvtáraknak gyakran gondot jelent, hogy mit tegyenek az állományukból kivont könyvekkel. A puszta kidobás sértheti a könyvtár imázsát, így célszerű egyéb módokat találni arra, hogyan szabaduljunk meg a 'feleslegtől'. Hasznos, ha például különböző könyvtári rendezvényekkel kötjük össze a selejtezett dokumentumok kreatív újrahasznosítását, így könnyebben elfogadtathatjuk a könyvtárhasználókkal (s talán kollégákkal is...) az állományapasztás szükségességét. A prezentáció 21 módot mutat a könyvek újrahasznosítására. (WG)


Kiszól a szoftver: állj fel, és mozogj!FEL

'Tartsa fejét egy kényelmes, egyenes pozícióban. Lassan hajtsa fejét a jobb vállára, hogy enyhén megfeszüljenek bal vállának izmai. Tartsa ezt a helyzetet 5 másodpercig. Ezután hajtsa fejét balra a másik oldal nyújtásához. Mindkét oldalra kétszer végezze el a gyakorlatot.' vagy: 'Távolítsa el egymástól és nyújtsa ki ujjait amíg nem érzi, hogy megfeszülnek. Tartsa ezt az állapotot 10 másodpercig. Lazítson, majd hajlítsa be ujjait az ízületeknél és tartsa ezt a helyzetet is 10 másodpercig. Ismételje meg a gyakorlatot.' -- ilyen és hasonló szövegekkel áll elő a Workraye alkalmazás. A pihenő idejére le is állítja a géphez vasló hozzáférést (hacsak nem kapcsoljuk ki ideiglenesen az alkalmazást). Azt is méri, hogy aznap mennyit használtuk a gépet, mikor kell abbahagynunk a gép előtti munkát. (MG)
Kisszínes

Ültessünk kis szobanövényeket kifúrt könyvtári könyvekbe! (képekkel)FELMegkésett könyv: 84 év után került vissza a könyvtárbaFEL

A kölcsönzési jegy szerint 1928. május 11-én kellett volna a berlini Staatsbibliothek könyvtárba visszavinni Johann Gottlob Benjamin Pfeil című könyvét, amelyet egy tavaly elhunyt házaspár egyik tagja kölcsönzött ki évtizedekkel ezelőtt. Az 1788-ból származó mű mégis kissé megkésve jutott vissza az eredeti tulajdonosához: csak most akadt rá a házaspár nyugdíjaskorú menye.
Az asszony épp a hagyatékban található holmikat rendezgette, amikor a könyvet kinyitva rájött: ez nem a személyes gyűjtemény része. Mivel korábban maga is könyvtárban dolgozott, jól tudta, hol kell kezdenie a keresgélést, ami ugyan több hónapjába telt így is, de végül sikerült kiderítenie, hogy a könyv a mai napig szerepel a könyvtár katalógusában, igaz, mellette az 'elveszett' megjegyzés olvasható.
A berlini könyvtár a szerencsés megkerülés után újra a kölcsönözhető könyvek közé tette az alkotást, a becsületes megtalálónak pedig kedves köszönőkártyával fejezték ki hálájukat.


Szennyvízzel hűtik a Google szervereitFEL

A keresőcég egyik amerikai óriás szerverparkjának hűtéséhez a helyi szennyvíztisztító szolgáltatja a vizet: ehhez a feladathoz nincs szükséges ivóvíz minőségre, de bizonyos mértékű előzetes tisztításra azért igen.
A Google 2007-ben létesített adatközpontot az amerikai Georgiában. Az ebben működő számítógépek hűtéséhez korábban ivóvizet használtak, a keresőcég azonban csütörtökön bejelentette, hogy ehelyett már újrahasznosított szennyvizet használnak a feladatra -- adta hírül a cég hivatalos blogján
'Amikor az otthonokban zuhanyoznak, vagy lehúzzák a vécét, tulajdonképpen hozzájárulnak a Google adatközpontjának hűtéséhez' -- nyilatkozta a blogbejegyzésben Joe Kava, a georgiai adatközpont vezetője. A Google adatközpontjához közel lévő Douglas megyei szennyvíztisztító telepen a keresőcég finanszírozta egy második vízkezelő üzem létrehozását, amely a szennyvizet a hűtéshez szükséges mértékben megtisztítja. A szerverpark a település szennyvízkészletének nagyjából harminc százalékát használja fel hűtési célokra.


Gyerekek a Facebookon -- hiába is tiltják (infografika)FEL

Az Egyesült Államokban törvény rögzíti, hogy csak 13 éven felüliek facebookozhatnak, s hasonló a korhatár az Egyesült Királyságban, illetve Magyarországon is. No persze nem ülhet ellenőr minden gyerek mellett, aki regisztrál a legnagyobb közösségi oldalra, s elég megadni egy hamis születési dátumot, s máris a Facebook-társadalom tagja lehet a gyerek.
A Soda head kutatása azt vizsgálta, vajon vannak-e fenn gyerekek a Facebookon (igen, vannak, nem is kevesen, sőt a hétévesek közül is jó páran regisztrálnak), milyen korúnak hazudják magukat, s hogyan vélekednek minderről a felnőttek, illetve a szülők. Ami valahol érthető: a gyerektelenek sokkal engedékenyebbek, mint azok, akik tudják, milyen felelősség gyereket neveleni; ez utóbbiak harmada a betöltött 18 évhez kötné a facebookozást.
A SodaHead egy látványos infografikában foglalta össze felmérése eredményeit.


Az egészségügyi appok csökkentik az orvosi vizitek számátFEL

Ha olyan alkalmazásokat használnak az emberek, amellyel nyomon követhetik erőnlétüket, étkezési szokásaikat, csökken az orvosi vizitek száma. Az orvosok 88 százaléka támogatja, hogy pácienseik így monitorozzák egészségügyi állapotukat. Különösen azt támogatják, ha ez a nyomon követés súlyra, vércukorszintre vonatkozik.
Információforrások

Új angol-magyar online szótár indultFEL

Új szótár jelent meg a hazai internetes palettán márciusban. A link az eddigi online megoldások hátrányait orvosolja, és az első hallásra furcsán hangzó 'szórakozva szótárazni' fogalmat is megvalósítja.


Megújult a HáziPatika.comFEL

Kétszer annyi aktuális információ kerül fel naponta az oldalra, ráadásul könnyebben böngészhető formában. A felfrissült tartalom mellett színvilágában és elrendezésében is modernebb dizájn fogadja a HáziPatika.com látogatóit.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról