Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/21., máj. 23.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

HR marketinggel nő a lojalitás -- a képzetlenség és motiválatlanság együtt járnak
Tabukat gyűjtenek, hogy szent teheneket mészároljanak a vándorgyűlésen
Egybeosztott kölcsönözhető és nem kölcsönözhető könyvállományok (képekkel)
Pucoljon vécét a könyvtáros! -- a könyvtárat önszorgalomból tartja fenn az önkormányzat
Összefogás 22.500.000 Ft-ért
Olvasásra nevelés... kampány kelyett alapos munka kell
Könyvtárközi kölcsönzés; a teljes forgalom 0,1%-a -- hogyan javítható?
Kalózegyetem -- gyakorlatilag könyvtári dokumentumellátó rendszer
Szőcs Géza -- az elvonást koordinálta
Az Amazon számára a könyvtárak jelenthetik a legnagyobb veszélyt (olvasóink szavazatára)
Félénk kisfiú -- hathatós könyvtárosi tájékoztatás és eredmény
Netre fel! -- gyerekek információszerzési ismereteit fejlesztik
Twitteren a Magyar Elektronikus Könyvtár
E-könyves világkongresszus -- a SIM-kártya mellé is e-könyvet adnak
Magyar közreműködéssel zajlik tovább a Teleki-ügy -- nehéz felbecsülni a kárt
Új belvárosi könyvtár nyílt Pécsen
Komló: bevételnövelést várnek a könyvtártól
Kájoni János Megyei Könyvtár -- új székhelyet kap
Családi drogprevenciós foglalkozások a nyíregyházi közkönyvtárban
Plágium és vadászata: jobb félni...

Kisszínes

Az IKSZ kitüntette az Országos Idegennyelvű Könyvtárt
Tárlat nyílt Göncz Árpádról Szegeden (Klebelsberg-könyvtár)
Műkincs a könytárban -- meztelen miniszterelnök

Kiemelt Katalist-hír

Könyvmentő

Információforrások

Virtuális térben kel életre a középkor - 3D-s rekonstrukció apátsági templomról
Ókori utakon járhatunk
Interneten a milánói Leonardo Da Vinci múzeum anyaga
Ingyenes nyelvtanári fejlesztő feladatok az interneten
Elektronikusan elérhető a Keresztény Magvető teljes anyaga


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

HR marketinggel nő a lojalitás -- a képzetlenség és motiválatlanság együtt járnakFEL

Számos tanulságos megállapítást tett a Pannon-Work frissen publikált felmérése, így többek között azt, hogy a HR marketinggel nő a lojalitás és akár 10 százalékkal csökkenthető a munkabér.
Arra a kérdésre, hogy mit tart a hazai foglalkoztatás legnagyobb problémájának, egyértelmű választ kaptak a kérdezők: kiszámíthatatlannak érzik a munkáltatók a jogszabályi változásokat, melyeknek a betartása a cégek rugalmasságát korlátozza. Megnehezítik a tervezést és lelassítják a szükségszerű reakciókat a piaci kihívásokra. Az elvándorlás és a helyben elérhető szakképzett, motivált munkaerő hiánya pedig ismét jelentkező probléma.
A képzetlenség és motiválatlanság pedig kéz a kézben járó problémák. Korábbi tapasztalatok alapján a megkérdezettek is alátámasztották, hogy minél képzettebb a munkaerő, annál motiváltabb, és persze, ez fordítva is igaz.
Egy új trend van kibontakozóban ebben a kérdésben is: HR marketinggel nő a lojalitás és akár 10 százalékkal csökkenthető a munkabér. Azoknál a cégeknél, ahol működik HR marketing, avagy, ahol a munkáltató áldoz arra, hogy alkalmazottjai tisztában legyenek a cég értékével, küldtetésével, és erősíti dolgozói körben is a céges arculatot, ott szívesebben marad állandó az állomány, kisebb a fluktuáció, sőt (!) akár 10 százalékkal kevesebb bérfizetés mellett is lojálisabb a dolgozói hozzáállás.


Tabukat gyűjtenek, hogy szent teheneket mészároljanak a vándorgyűlésenFEL

A német 'könyvtáros egyesület' 'vándorgyűlésére' (máj. 24.) tabutémákat keres, 'Leölni a szent teheneket'. c. programjára. (Vajda Henrik ajánlásával)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Nemzeti Tabu Adatbázis -- béta változat (KNTA) link

Egybeosztott kölcsönözhető és nem kölcsönözhető könyvállományok (képekkel)FEL

Sokszor hangzik el magyar könyvtárakban, hogy a kölcsönözhető és a tájékoztató vagy segédkönyvtári állományt nem lehet összeosztani. Vannak, akik mindkét állapotot megtapasztalták és nem így gondolják. A fotósorozat:
1. Pannon Egyetem Könyvtára, Veszprém
2. Eötvös József Főiskola Könyvtára, Baja
3. Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa
Ez egybeosztás néhány előnye:
- a használók az új rendet egy hét alatt megtanulják, és örülnek a kényelmesebb használatnak
- kisebb állomány is elég (a kisebb használatú állományegységek látványosan egymás mellé kerülésével kiderül)
- könyvtáros és használó egyaránt kevesebbet rohangál. (fotó és szöveg: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Egybeosztott állomány -- mikor, hogyan, miért? link

Pucoljon vécét a könyvtáros! -- a könyvtárat önszorgalomból tartja fenn az önkormányzatFEL

Egy Balaton-parti önkormányzat többfunkciós, a takarítói és gondnoki munkát is ellátó könyvtárost keres. Diploma nem szükséges, elég az érettségi. A könyvtárosszakma képviselői kiakadtak: úgy érzik, megalázták őket.
Ráadásul, ha megnézzük az új önkormányzati törvényt, abban nem szerepel kötelező feladatként a közművelődés és a könyvtári ellátás biztosítása. A kérdés az, hogy a helyi hivatalok mennyire törik magukat, hogy kulturális intézményt működtessenek, hiszen a legfőbb probléma az elvonások idején nyilván az intézmények fenntartásával lesz.


Összefogás 22.500.000 Ft-ért FEL

Az IKSZ meghívásos pályázaton kapta az összeget.

Régebbi hírforrás(ok): KIT-ben az Összefogás-rendezvényekről link

Olvasásra nevelés... kampány kelyett alapos munka kellFEL

A KIT legutóbbi felmérésében az olvasásra nevelésről kérdezett: Az olvasásra nevelés...
5 - Erősíteni kell a kampányokat.
31 - Lassú és alapos munkára van szükség, szülők és pedagógusok példájára.
2 - A mai világban nem szövegolvasás kell, hanem médiaértés.
6 - Hiába erőlködünk, úgyis visszaszorul az olvasás.
A nem reprezentatív felmérés tanúsága szerint a sok pénzt elköltő kampányszerű projekteket aligha tartjuk eredményesnek. Ha fontos e téren a siker, akkor stratégiaváltásra van szükség. (MG)


Könyvtárközi kölcsönzés; a teljes forgalom 0,1%-a -- hogyan javítható?FEL

A londoni könyvtárak egy év alatt közel 32 ezer könyvtárközi kölcsönzést fogadtak és közel 24 ezret teljesítettek. Összesen 36 millió könyvet kölcsönöznek, a könyvtárközi kölcsönzési forgalom tehát a teljes forgalomnak csak alig 0,1%-a. Költségei a könyvtár költségvetésének 1%-át teszik ki, tehát egy normál kölcsönzésnek a tízszeresébe kerülnek.
A könyvtárközi kölcsönzési szolgáltatás iránti alacsony kereslet a következőkből adódhat: a helyi könyvtár állománya kielégíti az igényeket; a fenntartók közötti együttműködések révén szélesebb a választék; az olvasó más lehetőséget választ a beszerzésre; az olvasót elriasztja a térítési díj; a szolgáltatást jobban kéne propagálni.
A szerző azt javasolja, hogy az egyes fenntartók a bevált külföldi (például dán, francia, holland) példák és a kutatási eredmények alapján a következőkre törekedjenek: ... (ref.: Hegyközi I.)


Kalózegyetem -- gyakorlatilag könyvtári dokumentumellátó rendszerFEL

Hallgatók segítenek hallgatókat a kalózkönyvtár felületén keresztül. A 'The Pirate University'-t azok számára hozták létre, akik nem férnek hozzá a kurrens szakirodalomhoz. A link linken bejelentkezés után meg kel csak adni a kívánt dokumentumot, ahol gyakorlatilag referenszinterjú folyik. A keresés a Facebookra és a Twitterre is továbbítható. Az önkéntes segítők a keresett anyag linkjét adják meg. A rendszer kínál feltöltési lehetőséget is. A dokumentumot kérő minősítheti is a kapott anyagot, és virtuálisan meg is jutalmazhatja a küldőt.
A legalitást illetően a kalózegyetem csupán felületet biztosít a kérő és küldő feleknek;nem tárok szerzői jogi védelem alatt álló anyagokat -- írja magáról. Azoknak segít, akiknek nincs módjuk hozzáférni a tudományos forrásokhoz. A gazdag egyetemek nem mondják le előfizetéseiket a kalózegyetem miatt, ezért a kiadók érdekeit sem sértik -- olvasható a portálon. (ref.: MG).


Szőcs Géza -- az elvonást koordináltaFEL

'Feladatom az volt, hogy azt a minisztériumi döntést, miszerint a kultúra a többi területhez képest nagyobb elvonást is elbír, az elviselhetőség határain belül megvalósítsam' -- így magyarázta a Népszavának Szőcs Géza kulturális államtitkár a pozíciójából fakadó kötelességeit. S mi tagadás, ezt az elképzelést meg is valósította, legfeljebb annyi különbséggel, hogy a kultúra szereplői szerint az elvonások már jóval túlléptek az elviselhetőség határán. Bármennyire jó a személyes kapcsolata a kormányfővel, a kultúra területén semmi igazán fontosat nem tudott alkotni, csak az unortodox gazdaságpolitikának alárendelt végrehajtó szerep maradt rá. Nem sikerült a kulturális ágazat részévé tennie a médiapolitikát, elvették tőle a filmtámogatásokat, a kulturális intézetek feletti irányítást, az Operaház ügyeit. A megyerendszer szétverésével sanyarú helyzetbe került intézményeket -- levéltár, könyvtár, múzeum -- az államtitkárság gyakorlatilag a sorsukra hagyta, a nemzeti közgyűjteményeket kiéhezteti. Szőcsnek nem maradt más, mint víziói felrajzolása, például a nagyszabású múzeumi negyed tervének elővezetése.


Az Amazon számára a könyvtárak jelenthetik a legnagyobb veszélyt (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárosok ma leginkább költségvetés és a kreativitás hiányától szenvednek. Biztos anyagi háttér hiányában gyorsan fordulnak ez elektronikus források felé. Az e-könyv-igényeket a könyvtár darabra licenceli, s egyszerre csak a megvásárolt licenc mennyiségében tud kölcsönözni. Így a használók otthonról a könyvtár érintése nélkül 'állnak be' az előjegyzési sorba. Ez arra is lehetőség, hogy a könyvtár kölcsönzés mellett értékesítse is az e-könyveket. A könyvtárnál vásárolva a használók egyben segítenek fenntartani a közösségi szolgáltatásokat. Sőt, olvasás után a használati jogot vissza is adományozhatnék a könyvtárnak (illetve a közösségnek). A modell előnyei:
- növekszik a könyvtár e-könyv-állománya
- növekszik a kiadóknak forgalma
- az adományozó az adományozott értéket leírhatja adóalapjából
- a használó praktikus és logikus módon támogathatja a közösséget.
Ha nagyon rámenősek vagyunk, az e-folyóirat-előfizetése is kezelhető ilyen módon. Így a könyvtárak lehetnek a jövőben az Amazon vetélytársai (ref.: MG)


Félénk kisfiú -- hathatós könyvtárosi tájékoztatás és eredményFEL

Magam is meglepődtem, amikor egy félénk kisfia gondjait átérző kollégánknak - szakkönyvtár lévén - a munkahelyi mobbingról szóló könyveket és cikkeket ajánlottam. Az apa néhány nap múlva izgatottan jelentkezett, hogy elmondja, a szakirodalom alapján azonnal felismerte azokat a viselkedési formákat kisfiánál, annak osztálytársainál, valamint a tanároknál is, amelyek a gyerek súlyos szorongásához vezettek. Ennek alapján olyan sikeresen magyarázta el neki is az okokat, hogy a szorongás hamarosan tetemesen csökkent, és jelentősen nőtt a gyerek önbizalma. A folyamat egyébként iskolaváltással végződött, mert míg a gyerek az osztálytársaival jól haladt a kapcsolatok rendezésében, az osztályfőnökkel nem boldogultak. Hiába, ő csak felnőtt :-(... (Kóródy Judit)


Netre fel! -- gyerekek információszerzési ismereteit fejlesztikFEL

Hétfőn hirdettek eredményt az egész tanéven átívelő, háromfordulós Netre fel! könyvtár-informatikai tudáspróba vetélkedőben, amit a zalaegerszegi Apáczai ÁMK könyvtára szervezett. A 7-8. osztályos zalaegerszegi és városkörnyéki tanulóknak meghirdetett versenyben 8 csapat jutott el a vetélkedés végéig -- tudtuk meg Ambrus Adrienntől, a könyvtár munkatársától. A feladatok megoldásából kitűnt, a gyerekek nem csak játékra használják a számítógépet, hiszen rátermetten kezelték az internetes adatbázisokat, könyvtári katalógusokat és tartalommegosztó oldalakat egyaránt, eleve, az egész verseny a neten zajlott. Mindezen túl eligazodtak a digitális könyvtárakban, on-line katalógusokban, linkgyűjteményt készítettek adott témában, továbbá film- és könyvajánlót írtak.


Twitteren a Magyar Elektronikus KönyvtárFEL

A MEK kihasználja a Twitter adta gyorsaságot, és a lényegre törő kommunikációs kereteket. Mostantól ott is értesülhetnek az érdeklődők a gyűjtemény bővüléséről. A Magyar Elektronikus Könyvtár az érdeklődőket Twitteren indított mikroblogban értesíti gyűjteményének bővüléséről. A felhasználók egy kattintással elérhetik a számukra érdekes, frissen publikált, ingyenesen felhasználható dokumentumokat.
Az 1996 óta interneten is szolgáltató Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) a legnagyobb múltú magyar nyelvű online digitális könyvtári gyűjtemény, amely 1999 szeptemberétől működik az OSZK keretei között. Tevékenységét ugyanezen évtől közhasznú egyesület is segíti. A MEK-nek létezik akadálymentes és mobiltelefonra optimalizált változata is.


E-könyves világkongresszus -- a SIM-kártya mellé is e-könyvet adnakFEL

Két napja tart, és ma fejeződik be az e-könyvolvasás világkongresszusa Londonban. A második alkalommal megrendezett, széles értelemben vett szakági konzultáció a könyvkiadói üzleti modellek változásit próbálja tetten érni, előtérbe állítva természetesen az új konstrukciók lehetőségeit.
Már az első napon nagy vitát váltott ki az orientációs nagyelőadás. A média-futurista, Gerd Leonhard sietett kijelenteni: 'A hozzáférés nem jelenti egyben a tartalom birtoklását is, a tartalomhoz való kapcsolódás nem egyenlő az üzleti folyamat realizálódásával'.
Egyszerű példát hoz a jövőkutató. Jelzi, tisztában van azzal, hogy a harminc fölöttiek ezt nem fogják érteni. De az a helyzet, hogy egy diák, akinek szüksége van természetesen tanulnivalóra szöveges formában, nem azt fogja tenni, hogy megveszi a tankönyveket, hanem egyszerűen előfizet a következő három évre a tananyagra. felidézte az előadó: elég, ha csak tekintetbe vesszük, hogy maga a brazil kormány arra készül, hogy százmillió e-könyv-olvasó eszközt vásárol a diákok számára.
Sok más idea előkerült. Leonhard szerint rövidesen a mobilszolgáltatók is ráéreznek az e-book íz vonzására. Új előfizetéshez rövidesen könyvet fognak ajándékba adni, minden új SIM kártyához legalább tíz könyvet nyújtanak át virtuálisan.


Magyar közreműködéssel zajlik tovább a Teleki-ügy -- nehéz felbecsülni a kártFEL

A marosvásárhelyi Teleki Téka ügyében indított nyomozást még mindig nem zárta le a rendőrség. Mint ismert, 2010-ben arról tettek jelentést a Tékából, hogy több száz, 500 évnél is régibb kötetnek veszett nyoma a könyvtárban, de az elkövetőkre azóta sem derült fény.
A Maros Megyei Rendőrfelügyelőség képviselői szerint sikerült összeállítani a gyanúsítottak körét. Jelenleg a nyomozást a magyarországi hatóságokkal közösen folytatják.
A 2007-ben indított leltár nyomán kiderült, a könyvtárból pontosan 538 rendkívül értékes dokumentum tűnt el, a XVI-XX. századból. Hogy mennyi lehet az ellopott könyvek anyagi értéke, nem tudni, viszont nem vitás, hogy szellemi gazdagságuk felbecsülhetetlen.
A marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár egyébként Erdély leggazdagabb régi könyvgyűjteményét képezi, ugyanakkor az európai kultúra több évszázados hordozója is egyben. Több mint 200 ezer olyan kötetet tart nyilván, amely tudományos, enciklopédiai jelleggel bír, és számos könyvészeti ritkaságot őriz magában. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Új belvárosi könyvtár nyílt PécsenFEL

Új fiókintézményt és egy Várkonyi Nándor nevét viselő emlékszobát nyitott a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár a baranyai megyeszékhely belvárosában. A változatos kínálatban felnőttek és gyerekek egyaránt megtalálhatják a kedvükre valót és az internethasználatot is ingyen biztosítják.
A Király utca 9. szám alatti épületben 2010-ig egy gyermekkönyvtár működött, ám ez a Tudásközpontba költözött annak megnyitásakor. A felújítási, átalakítási munkálatokat mintegy négymillió forintos saját forrásból finanszírozta a megyei-városi könyvtár.
Szabolcsiné Orosz Hajnalka a bibliotéka megnyitásának indokaként elmondta: a Tudásközpont megnyitása óta a Pécs történelmi belvárosában élők körében tapintható volt az igény egy belvárosi könyvtárra. Elsősorban nekik, az idősebb korosztály képviselőinek és a belvárosi iskolákban tanuló vidéki diákoknak akartak kedvezni a minden hétköznap nyitva tartó fiókintézmény létrehozásával.
Pécsen az egyetemi központi könyvtár, a városi és a megyei könyvtár három különböző épületben működött 2010-ig, a Tudásközpont átadásáig. A három intézmény állományának elköltöztetése után azonban a pécsi belváros könyvtár nélkül maradt. Ezt az űrt pótolja mostantól a Belvárosi Könyvtár.


Komló: bevételnövelést várnek a könyvtártólFEL

A képviselő-testület elfogadta az Oktatási,Kulturális,Ifjúsági és Sportbizottság által elkészített anyagot,melyet a költségvetési hiány csökkentésének érdekében készített a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény működéséről. A bizottság úgy látta,hogy nincs lehetőség további megtakarításokra sem személyi, sem dologi kiadások tekintetében. Ugyanakkor az intézmény gazdaságosabb működése a bevételek növelésével érhető el, mely egyrészt a múzeumi belépődíjak,valamint a könyvtárhasználati díjak emelésével,illetve az épület bérbe adható helyiségeinek hatékonyabb hasznosításával valósítható meg.


Kájoni János Megyei Könyvtár -- új székhelyet kapFEL

Új székhelyet kap a megyei könyvtár Csíkszeredában -- többek között erről is döntöttek a megyei tanácsosok a Gyergyószárhegyen május 17-én tartott kihelyezett ülésen. Arról is határoztak, hogy nem adják vissza az előző kormány által kiutalt, a Ponta-kabinet által visszakért pénzt, hanem uniós projekt finanszírozására fordítják.
A könyvtár jelenleg nem megfelelő épületben működik, ezért a megyei tanács a csíkszeredai sportpálya mellett, a Nagy Imre Általános Iskolával átellenben, korszerű épületben kap helyet, ahol nemcsak könyvtári szolgáltatásokat végezhetnek majd, hanem kulturális rendezvények szervezésére is alkalmas lesz, sőt irodalmi kávézó is helyet kap benne.


Családi drogprevenciós foglalkozások a nyíregyházi közkönyvtárbanFEL

Az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület elindította új projektjét és programját 'Családi drogprevenciós klubfoglalkozások a könyvtárban' címmel. A program keretében olyan családi programot kínálunk az érdeklődőknek, nagycsaládosoknak, könyvtárba látogatóknak, amiben általános és speciális ismereteket adunk át csoportos és egyéni formában, megtanítjuk a résztvevőket a felmerülő problémák felismerésére, kezelésére, kommunikációra, segítségkérésre, valamint az empatikus viselkedés kifejlesztésére.


Plágium és vadászata: jobb félni...FEL

A plágiumok ugyan hosszú ideje jelen vannak az emberiség történetében, de azóta különösen komoly gondot okoznak, hogy a világhálón az emberi tudás igen jelentős része közvetlenül hozzáférhető, s pár gombnyomással, kattintással megszerezhető a kívánt szellemi termék. A plagizálás terjedését a plágiumok utáni (informatikai eszközökkel is megtámogatott) kutatás megerősödése követte.
Kisszínes

Az IKSZ kitüntette az Országos Idegennyelvű KönyvtártFEL

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár nyerte idén a Könyvtárügyért elnevezésű kitüntetést. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) közgyűlésén Mender Tiborné, az OIK főigazgatója vette át az elismerést. A kitüntetést az IKSZ a könyvtár dolgozóinak kiemelkedő munkájáért adományozta. 'A mostani kitüntetéssel a szakma is elismerte az idegennyelvű könyvtár teljesítményét. Az OIK célja továbbra is az, hogy magas színvonalon kiszolgálja az olvasókat és az érdeklődőket' -- fogalmazott a közlemény. Az idegennyelvű könyvtár 2010-ben pályázat útján, a fenntartó és az olvasók véleménye alapján elnyerte az Év Könyvtára címet.


Tárlat nyílt Göncz Árpádról Szegeden (Klebelsberg-könyvtár)FEL

Június 22-ig látható a 90 éves Göncz Árpád tiszteletére a napokban nyílt Göncz művek című kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtár Átriumában. Kiállítás nyílt a kilencvenéves Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság első elnöke, a Szegedi Tudomány-egyetem díszdoktora tiszteletére Göncz művek címmel. A tárlaton bemutatják mindazokat a műveket, melyeket Göncz Árpád írt vagy fordított, illetve róla írtak.


Műkincs a könytárban -- meztelen miniszterelnökFEL

Újra reflektorfényben Kanada meztelen miniszterelnöke -- Ismét aktuális a nemrég nagy port kavart kép a konzervatív politikusról. Ötezer dollárért akár Ön is minden nap nézegetheti Kanada meztelen miniszterelnökét. Ennyit kér ugyanis alkotásáért Margaret Sutherland, aki több, hasonlóan provokatív művet is festett már. Stephen Harper aktja jelenleg a Kingstoni Városi Könyvtárban van kiállítva, ami -- mint kiderült -- nem a legproblémamentesebb helyszín. A könyvtár ragaszkodott hozzá, hogy amikor külön programok vannak az épületben -- különösen, ha gyerekek is vannak -- a kép ne legyen látható. Eleinte egyszerűen levették a falról, amin a művész először felháborodott, majd vett egy ruhadarabot, amivel letakarhatják, ha muszáj, így nem kell pakolgatni.
Kiemelt Katalist-hír

KönyvmentőFEL

Kedves (leendő) Kollégák! Egy új olvasásnépszerűsítő játékot szeretnénk bemutatni az alábbiakban:
Egy önkéntes munka keretében jött az ötlet, hogy fel kéne rázni a mai fiatalokat az olvasás terén. A szerepjátékok és a virtuális állatneveldék ötvözéséből született meg a Könyvmentő link
Információforrások

Virtuális térben kel életre a középkor - 3D-s rekonstrukció apátsági templomrólFEL

A simontornyai vár és a paksi római erőd, a Lussonium után újabb Tolna megyei középkori építmény kel életre virtuális térben: elkészült a szekszárdi középkori bencés apátság 3D-s rekonstrukciója, amelyet a szekszárdi vármegyeháza -- egyelőre még zárva tartó -- állandó kiállításán láthat a közönség. -- A nemrég felújításon átesett, klasszicista épület helyén állt XI. századi eredetű templomot egy tizenöt perces 3D-s animáció és egy interaktív virtuális túra mutatja be.


Ókori utakon járhatunkFEL

Új online eszközt fejlesztettek ki az amerikai Stanford Egyetem történészei és informatikusai, amely ókori útvonalkeresőként mutatja meg, hogy a Római Birodalom városai között mennyi ideig tartott, és mennyibe került az emberek és termények szállítása. Útvonalkövető programot fejlesztettek ki a Stanford Egyetem történészei és informatikusai. Az ORBIS elnevezésű program a kétezer évvel ezelőtti állapotoknak megfelelő utakon alapul. A kutatócsoport korabeli térképeket és feljegyzéseket használt a fejlesztéshez, ezen kívül modern kori időjárási méréseket, valamint történészek kísérleti eredményeit, akik a római kori hajók haladási sebességét becsülték meg.


Interneten a milánói Leonardo Da Vinci múzeum anyagaFEL

Online katalógusban gyűjtötte össze képtára festményeit a milánói Leonardo Da Vinci múzeum, amely freskótárát is megnyitja a nagyközönség előtt.


Ingyenes nyelvtanári fejlesztő feladatok az internetenFEL

Elsősorban nyelvtanárok számára készült, de az idegen nyelvvel foglalkozó diákok, szakértők számára is hasznos információkkal szolgálhat a link oldal, amely a Közös Európai Referenciakeret (KER) által meghatározott szintekhez szükséges nyelvtudást ismerteti meg a felhasználókkal.


Elektronikusan elérhető a Keresztény Magvető teljes anyagaFEL

Digitalizálták, és már az interneten is elérhető a legrégebbi, ma is megjelenő erdélyi magyar folyóirat, a 150 éves Keresztény Magvető teljes anyaga. A kutatók és érdeklődők a folyóirat számait az Erdélyi Digitális Adattárban találják meg. A keresést és a tudományos feldolgozást keresőkódok könnyítik -- olvasható az MTI beszámolójában. Az Erdélyi Digitális Adattár honlapján (link ) a Periodikák címszón belül érhetőek el a negyedévente megjelenő lap számai.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról