Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/44., nov. 28.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Lélekszámhoz kötnék a kis közkönyvtárak juttatásait -- 1,7 milliárdból gazdálkodhatnak
Terjeszkedik a British Library -- üzleti szolgáltatásuk 6 angol városban (olvasóink szavazatára)
Kiemelések az irodalomban -- színcsíkosak (képekkel)
Mit vártunk az országos könyvtárügyi konferenciától?
Antikváriumba vitt archív könyvek -- botrány kontra szakmai diskurzus?
Testvérkönyvtárak -- tudáscsere és segítsége
A késedelmi díj természete és alternatívái - 2. közösségi munka (olvasóink szavazatára)
Mobilfelületet tesztel az OSZK
Ingyenes programokkal ünnepel az Országos Széchenyi Könyvtár
Széchényi Emléknap 2012 -- A könyvtár alapításának 210. évfordulója tiszteletére
Szakterületen szerzett diplomára egyre kevésbé van szükség -- szakreferensek
Hamarosan újra kinyit a könyvtár -- teázónak is hagytak ki helyet Csíkszeredán
Elkötelezettségen múlik a múködési eredmény: 10 vagy 27%?
Közösségi térré alakítják a régi iskolát Dunakilitin
Kibővítették és felavatták a könyvtárat -- Tataháza
Martfű -- új igazgató a közkönyvtár élén
Önálló információszerzésre neveléstől sem riad vissza a könyvtár
Grandiózus könyvtárépületekről, röviden
Minden faluban lesz könyvtár Kínában

Analógiák

Mesteri weboldalak -- melyek üzletet is generálnak
Modern kontakt centerek váltják a call centereket
Mosolykultúra -- visszakérték a mosolygó alkalmazottakat

Praktikus

Valós időben mérheti, mennyire érdekli prezentációja a hallgatóságot
Így készíthet a legegyszerűbben dokumentumot a pdf-ből
Így kereshet minden eddiginél gyorsabban a Gmailben

Kisszínes

Vagyonokat hagyunk a konnektorban -- pl. lámpák irodában, olvasótérben
Nem tetszik egy Facebook-fotó? Javítsa ki helyben!
Így tölthet le akár teljes albumokat MP3-ban, ingyen

Kiemelt Katalist-hír

E-könyv helyett e-könyvtáros? Illusztrációval...

Információforrások

Minden idők 5 legnépszerűbb e-könyve
Zeneboltot nyit a Google


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Lélekszámhoz kötnék a kis közkönyvtárak juttatásait -- 1,7 milliárdból gazdálkodhatnakFEL

Eddig egységes összeget kaptak azok a kistelepülések, melyek mozgókönyvtárat tartanak fenn. Jövőre lélekszámtól függően változhatnak a normatívák. Erre 2013-ban 1,7 milliárd forintos összkeretet fordítanak. Idén 800 ezer forintból gazdálkodhattak azok a kistelepülések, melyek mozgókönyvtári rendszerben tartják fenn a település tékáját. Jövőre differenciálnák ezt az összeget. Ez lakosságszámtól függne. Erről is beszélt többek közt dr. Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi ülésén. A megyei könyvtár vezetője szerint több változás is várható jövőre e témában.
Az ötezer lélekszám alatti községeket három kategóriába csoportosítják: 1100 lélekszám alattiak, 1100 és 1500 lakossal rendelkezők, illetve az 1500 és 5000 közöttiek. A kistelepülési könyvtári és közművelődési támogatás 2013-ban 1,7 milliárd forint lesz. Ezen osztoznak a kistelepülések, melyeknek az illetékes megyei könyvtárakkal kell szerződést kötniük december 31-ig.


Terjeszkedik a British Library -- üzleti szolgáltatásuk 6 angol városban (olvasóink szavazatára)FEL

A British Library Üzleti szolgáltatások egysége nemzeti szolgáltatáshálózatot szervez. Egyelőre hat brit nagyvárosban épít ki helyi központokat. A programba bevont hat városi könyvtár helyi kis- és középvállalkozásokat céloz. A 2006-ban indított British Library Business & IP Centre célcsoportja számára ingyenesen nyújt üzleti és szellemitulajdon-információt 5 millió font értékben, mely tanácsadó szolgáltatást, gyakorlati workshopokat és hálózatépítési találkozókat jelent. Az első részleg tavasszal nyílik Newcastle-ban, mely egy egyéves pilot-projektet követ. 'Mindent egy helyen' (one-stop-shop) szolgáltatást kanál a vállalkozások számára. A többi részleg 2013-ban és 2014-ben nyílik.
Isabel Oswell, a British Library üzleti marketing igazgatója elmondta: 2006-os StPancras-i indulásuk óta a Központ több mint 2500 üzlet megkötésében és 3000 állás megszerzésében segédkezett, illetve 30.000 embert inspirált és nyújtott gyakorlati támogatást. (ref.: MG)


Kiemelések az irodalomban -- színcsíkosak (képekkel)FEL

A siófoki könyvtár tematikusan emeli ki a szépirodalmi könyveket. Így külön polcon találhatók a drámák, a romantikus regények (rózsaszín csík), versek, bűnügyi regények, sci-fi (fekete színcsík) stb. Az elrendezés megkönnyíti az olvasónak (ügyfélnek) a kedvenc regények kiválasztását. A könyvtáros (szolgáltató) emellett bajban lehet néhány mű besorolásánál. A képeket ld.: ld.: link (kép, szöveg: MG)


Mit vártunk az országos könyvtárügyi konferenciától?FEL

Mit vár az országos könyvtárügyi konferenciától? -- volt a KIT múlt heti kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
18 - Kitörési pontokat, koncepciókat - jövőnk megfogalmazását.
8 - Találkozásokat, párbeszédet - aztán a feledést.
6 - Dicstelen öntömjénezést és látszatdiskurzust.
11 - Semmit; eleve kizárták a tényleges párbeszéd lehetőségét.
-- A Válaszadók 58%-a szerint aligha viszi előbbre a szakmát a rendezvény. 42% gondolja úgy, hogy a rendezvény megfelel céljának. A válaszadók negyede nehezményezi a valós párbeszéd kizárását. (MG)


Antikváriumba vitt archív könyvek -- botrány kontra szakmai diskurzus?FEL

Nyilvánosságra nem hozott összegért értékesített a nyáron állományából közel 6000 kötetet antikváriumoknak a Stralsunder Archivbibliothek. Az akció őszre 'kiverte a biztosítékot' több szervezetben. A sajtónyilvánosságban, szakmai blogokban és fórumokban nyilatkozók szerint megengedhetetlen, hogy a világörökség részét képező Stralsund kiárusítja saját történelmi dokumentumait. -- A cikk írója úgy látja: minden eladott könyv végérvényesen elveszett. (ref.: MG)
-- A közösségi egyeztetés nélkül végzett, közintézménybeli eljárás feltehetően komoly kérdéseket vet fel. A forrásban (petíció) ugyanakkor nem esik szó arról, hogy az érintett dokumentumok mennyire unikálisak, mekkora ráfordítás azoknak a puszta őrzése, feldolgozása illetve meglétük mennyiben és mennyiért konvertálhatók társadalmi haszonná most, illetve stratégiailag. (MG)


Testvérkönyvtárak -- tudáscsere és segítségeFEL

Kentucky államban a könyvtári szolgáltatások új modelljével próbálkoznak. A Kentucky Sister Library Project (KSLP) keretében arra törekedtek, hogy összehozzák az erősebben és a gyengébben ellátott közkönyvtárakat. Így az utóbbiak nagyobb támogatáshoz jutnak, az előbbiek pedig értékes tapasztalatokat szerezhetnek a módszertani és egyéb segítségnyújtás során. A gazdagabb könyvtár munkatársainak több lehetőségük van a kisebb könyvtár meglátogatására (szerencsés, ha a két könyvtár nincs néhány órás útnál távolabb egymástól). Az együttműködés a két könyvtár dolgozóinak kölcsönös megismerkedésével kezdődhet. A gyengébben ellátott könyvtártól elvárható, hogy listába szedje az igényeit (kitérve a webhasználati segítségre, a szabályzatok elkészítésére, a projektek célkitűzésére és ütemezésére stb.). A próbaidőszak végén áttekintik az eredményeket, és eldöntik, hogy az együttműködést folytatni akarják-e. Ha a további együttműködés mellett döntenek, akkor szó lehet újabb célok megfogalmazásáról. (ref.: Mándy G.)


A késedelmi díj természete és alternatívái - 2. közösségi munka (olvasóink szavazatára)FEL

Múlt heti hírünket link cikket folytatva most a késedelmi díj önkéntes vagy közösségi munkára végzésére hívjuk fel a figyelmet. A szerző megállapítja, hogy egy könyvtárban mindig lehet olyan munka, amely kisegítő munkáskézért kiált. Ilyen például a könyvek visszasorolása. (Ugyanakkor utal arra is, hogy ezt a helyi viszonyok vagy éppen a késedelembe esett használó személye erősen befolyásolják -- nehogy nagyobb baj legyen a segítségből. Azaz: egyedi elbírálás szükséges.) De arra is van példa, hogy egy New York-i férfi ilyen munka után kapott a könyvtárban részidős munkát. Más szolgáltató szervezetekkel összebeszélve a könyvtár (valamilyen cserealapon) ki is ajánlhatja az ilyen munkáskezet, melynek során más szervezet, alapítvány látja a közvetlen hasznot. Így nagyobb eséllyel végez a használó számára megfelelő munkát. Lehetséges hátrány az ilyen munka megszervezése, logisztikája, ellenőrzése. (ref.: MG)


Mobilfelületet tesztel az OSZKFEL

Az OSZK önkéntes felhasználók segítségét kéri a mobiltelefonra, tablet-pc-re optimalizált webes felületének tesztelésére. A projekt milliós közbeszerzés helyett saját humánerőforrására és önkéntesek bevonásra alapul. A készítők mér a fejlesztés közben kommunikálnak az addig elvégzett munkáról.


Ingyenes programokkal ünnepel az Országos Széchenyi KönyvtárFEL

Ingyenes programokkal, egyebek mellett tárlatvezetéssel, könyvbemutatóval és koncerttel várja az érdeklődőket kedden az Országos Széchenyi Könyvtár alapításának 210. évfordulója alkalmából. Az intézmény 11 órakor kezdődő tudományos ülésszakán az új külön gyűjteményként működő 1956-os Intézet -- Oral History Archívum munkatársainak előadásai hallhatóak. Délután 13 órától a Nemzedékek kézfogása című programban a régi kollégák adják át a tapasztalatokat és a tudást az újaknak, az esemény díszvendégeként Somkuti Gabriella könyvtártörténész a nemzeti könyvtár 210 éves történetéről mesél -- közölte az intézmény az MTI-vel.


Széchényi Emléknap 2012 -- A könyvtár alapításának 210. évfordulója tiszteletéreFEL

1802. november 26. -- A könyvtárak védőszentjének, Alexandriai Szent Katalinnak ünnepét követő napon I. Ferenc, Magyarország királya aláírta az alapító okiratot, amelyben Széchényi Ferenc folyamodványának megfelelően engedélyezte a gróf könyvgyűjteménye nemzetnek történő adományozását és nyilvánossá tételét. Az égi és földi hatalom jegyében és jóváhagyásával ekkor jött létre nemzeti könyvtárunk...


Szakterületen szerzett diplomára egyre kevésbé van szükség -- szakreferensekFEL

A szakterületen szerzett diplomára egyre kevésbé van szükség, ehelyett az oktatókkal való kapcsolatok erősítése és a könyvtárnak az egyetem oktatási tevékenységében és információs műveltségi programjaiban való szerepének megalapozása a cél. (autoref.)


Hamarosan újra kinyit a könyvtár -- teázónak is hagytak ki helyet CsíkszeredánFEL

Fél évnyi zárva tartás után jövő hónap közepén új helyen kinyit a Kájoni János Megyei Könyvtár. A könyveket régi helyükről átszállították az új épületbe, ott pedig újraleltározták. A könyvtárigazgató körbevezetett a csíkszeredai létesítményében. A látottak elsőre is meggyőzők: a meleg és világos helyiségek, a hatalmas panorámaablakok, a teázónak kihagyott épületrész, illetve a majdani előadóterem otthonossá, könnyen használhatóvá teszi a Kájoni János Megyei Könyvtárat.


Elkötelezettségen múlik a múködési eredmény: 10 vagy 27%? FEL

Legyen tevékenysége profit vagy non-profit orientált, ma egyetlen szervezet sem engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon a hatékonyság gondolatával. Ezzel kapcsolatosan érdekes adatokkal szolgál egy 50 globális céget vizsgáló Towers Watson kutatás. Az alacsony munkavállalói elkötelezettséggel bíró cégek átlagos árbevétel arányos működési eredménye (operating margin OM) kevesebb, mint 10 százalék, míg az átlagos elkötelezettségű alkalmazottak esetén átlagosan 14 százalék. Azok a cégek, ahol a fenntartható elkötelezettség számok az átlagnál jóval magasabbak voltak, ugyanez az eredmény átlagosan 27 százalék! A magasan fenntartható elkötelezettségű munkavállalók 74 százaléka volt arról meggyőződve, hogy a vezetőjének valóban fontos az ő jóléte.


Közösségi térré alakítják a régi iskolát DunakilitinFEL

Közösségi térré alakítják az egykori iskolát a szigetközi Dunakilitin: rekonstrukcióját követőn a megújult épületben kap helyet egyebek között a könyvtár és a falumúzeum.
Elkészülte után a 430 négyzetméter alapterületű közösségi tér ad otthont az 1900 lakosú Győr- Moson-Sopron megyei település civil szervezeteinek, a gyermekszínjátszóktól a nyugdíjas klubig valamennyi korosztály kisközösségeinek. A megszépült épületben mutatják majd be a falumúzeum helytörténeti gyűjteményét, és a könyvtár is ott lesz. Internetezésre és nagyobb létszámú rendezvények szervezésére ugyancsak lehetőség nyílik az intézményben, amelynek átadását jövő tavaszra tervezik.


Kibővítették és felavatták a könyvtárat -- TataházaFEL

Vörös István polgármester elmondta, hogy másfél évvel ezelőtt -- egy író-olvasó találkozón -- tapasztalták a könyvtár szűkösségét: kicsinek bizonyult a hely. Ekkor határozták el, hogy amikor pályázati lehetőség lesz, tovább bővítik az intézményt. Ez az álom mára vált valóra.
Megközelítőleg 1,5 millió forintos támogatást kaptak 10 százalékos önerő biztosítása mellett. A pénzből bútorokat és szőnyeget vásároltak, valamint elvégezték a parkettázást. A kivitelezés során derült ki, hogy újabb munkákat is el kell még végezni, így például a nyílászárócserét. Ezt természetesen kiadásokat jelentett az önkormányzatnak, de örömmel teljesítették, mert úgy érzik -- a képviselő-testülettel együtt --, hogy jó célra fordítják ezeket a forintokat. A működtetés során pedig azt szeretnék elérni, hogy az intézmény ne csak technikailag (TV, DVD, internetes számítógép) legyen nyitott, hanem egy közösségi hely is legyen a tataházi polgároknak -- mondta Vörös István.


Martfű -- új igazgató a közkönyvtár élénFEL

Címkék: könyvtár, köz- | vezető |

Asztalos Árpádnétól, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár vezetőjétől megtudtuk, hogy ebben az esztendőben, a nyár végén, nyugdíjba vonult Pápai Jánosné könyvtárvezető.
Az utód, Székácsné Tálas Gabriella, ezt megelőzően városunk középiskolai könyvtárát vezette. Korábbi munkahelyén jelentős változások következtek be a szakképzés terén, melyek időben éppen egybe estek elképzeléseinkkel. Gabi francia szakos tanárnő, az elmúlt években könyvtár-informatikus szakot is végzett Szegeden. Nyitott, kedves személyiség. Sok szállal kötődik intézményünkhöz és a helyi művészeti élethez, hiszen zongorázik, a női kar, valamint egy nemrégiben alakult népzenei együttes tagja. Örömmel vállalta ezt a kihívásokkal teli, új feladatot. Önkormányzaton belüli áthelyezéssel szeptember elsejétől került e terület élére.


Önálló információszerzésre neveléstől sem riad vissza a könyvtárFEL

A komlói József Attila Városi Könyvtár együttműködő partnereként a Nagy László Gimnázium is nyertese lett a 'Könyv-világ-csoda:együttműködés a tanórán kívüli művelődés érdekében' című TÁMOP pályázatnak.
A pályázat megvalósítása keretében szakköri foglalkozások lesznek. A könyvtárhasználati szakkörön a könyvtári órákon megtanult ismeretek elmélyítésére kerül sor,hogy a diákok képesek legyenek az önálló információszerzésre. A szakkör másik feladata a tehetséggondozás:a pályázatokra,versenyekre, vetélkedőkre való felkészítés.
A kézműves szakkör keretében -- a könyvhöz,a könyvtárhoz kapcsolódóan -- az írás és könyv történetének lépcsőin haladva a tanulók különböző kézműves technikákkal elkészítik a fejlődés egyes tárgyait. Így átélhetővé és kézzelfoghatóvá válik a régmúlt,a könyv történetének állomásai.


Grandiózus könyvtárépületekről, rövidenFEL

A HVG (2012/46., nov. 17. p. 36) rövid szövegeket és fotókat közöl építészetileg neves könyvtárakról. A kiválasztottak:
- Rotterdam -- üveghegy
- Minszk -- fény az éjszakában
- Villanueva -- fák és kövek
- Koppenhága -- fekete gyémánt
- Mexikóváros -- pechszéria.

Régebbi hírforrás(ok): Új rotterdami közkönyvtár épült (képekkel) link Az olvasás forradalma: 14 pazar könyvtárépület (képekkel) link

Minden faluban lesz könyvtár KínábanFEL

Könyvtárat kapott minden kínai falu, és minden könyvtár legkevesebb 1500 könyvet, újságokat és audiovizuális termékeket -- adta hírül közleményében a pekingi pénzügyi tárca szerdán. Eredetileg 2015-re tűzték ki a könyvtárprogram megvalósítását, de idén ősszel már mind a 600 449 vidéki könyvtár működött. Valamennyiben több mint másfélezer könyv, harmincféle újság és száz audiovizuális termék, többnyire dvd áll a helyi érdeklődők rendelkezésére. A 2007-ben indított kormányzati vállalkozás építési beruházást alkotó része 18 milliárd jüant (634,4 milliárd forint) tett ki, míg a könyvtárak felszerelése, ellátása további 5,9 milliárd jüant (208 milliárd forint). Csak 2012-ben 1,2 milliárd jüant (42,3 milliárd forint) költöttek arra, hogy az 'egy falu egy könyvtár' programot befejezzék. A kulturális projekt célja az volt, hogy kézzelfogható módon segítsék a vidéken, az ország távoli és eldugott pontjain élőket is a kulturális javakból.
Analógiák

Mesteri weboldalak -- melyek üzletet is generálnakFEL

A Budapest Bank kihirdette az 'Üzleti siker honlappal' díj nyerteseit. Bár sok kisvállalkozás használja már tudatosan az online jelenlétet a vevői kör bővítésére, még mindig szükség van ösztönzőkre és jó gyakorlatok bemutatására ahhoz, hogy a kisebb cégek körében széles körben elterjedjen a saját weblap, illetve webáruház. 'A honlap valójában egy kirakat, egy kapu, amelynek elég vonzónak és logikusnak kell lennie ahhoz, hogy becsábítsa az embereket. Itt kezdődik a márka kommunikációja és maga az eladás. Ez igaz a Facebook-jelenlétre is, sőt ez a platform azért is fontos, mert itt találkoznak és cserélnek véleményt a vásárlók. Ehhez képest sokan nem élnek az online és közösségi média lehetőségeivel, amelyek pedig igen költséghatékony megoldások. A Book and Walk link és a Zöldpolc link nemcsak kedvet csinál, és bizalmat teremt ízléses oldalával, de egyszerű és könnyen kezelhető felületet ad, hogy jól essen a vásárlás' -- mondta Geszti Péter reklámszakember, a pályázatokat elbíráló zsűri egyik tagja.


Modern kontakt centerek váltják a call centereketFEL

Az előrelátó bankok olyan ügyfélszolgálatokat működtetnek, amelyek a kommunikációs csatornák számos formáját alkalmazzák, így például elérhetőek e-mailen, chat-en, sms-ben, weboldalon keresztül és videochaten is -- írja a banktech.com. A bankok és az ügyfelek közötti kapcsolat jelentősen romlott az utóbbi néhány évben, például az amerikaiak csupán negyede ítéli meg pozitívan bankját, eközben teljesen negatívan tekint bankjára a megkérdezettek több mint a fele a Gallup idei kutatása szerint. A bankok csak most kezdik felismerni a hírnevüket érintő káros fejlemények hatását, és igyekeznek minél gyorsabban az ügyfélkapcsolataikat megújítani.


Mosolykultúra -- visszakérték a mosolygó alkalmazottakatFEL

A kemény, szigorú cégvezetésnek megvannak az előnyei, de hosszú távon van egy veszélye is: a hibák miatt aggódó alkalmazottak nem mernek kockáztatni, ezért biztonsági játékot játszanak. Ha viszont mosolygunk, akkor az alkalmazottak nyitottabbak, kommunikatívabbak és ötletesebbek lesznek.
A nyitottság kultúrája nagy hatással van a munkatársak és a fogyasztók lelkesedésére. Különösen ott, ahol a merevség és a tartózkodás a megszokott. Oroszországban például nagyon komor az üzleti atmoszféra. De az idők változnak, így az olyan vállalkozók, mint Oleg Tinkov, aki prémium sört árul, most pedig hitelkártyás céget gründol, olyan szolgáltatást nyújt, ahol a mosoly és a barátságos üdvözlés minden vevő által elvárható.
Ha belépve egy üzletbe az eladó mosolyog és megkérdezi, hogy vagyunk, valószínűbb, hogy körülnézünk , kérdezünk és esetleg vásárolunk. Ha egy Virgin repülőre szállsz, a legénység mosolygásától lesz jobb kedved. Amikor elveszítettük a Virgin Trains vasúti franchise jogait, 170 ezer ember írt internetes petíciót a brit kormánynak azért, mert nem akarták elveszíteni segítőkész, vidám embereinket.
Praktikus

Valós időben mérheti, mennyire érdekli prezentációja a hallgatóságotFEL

A magyar fejlesztésű szoftver lehetővé teszi, hogy az előadó már a prezentáció megtartása közben adatokat kapjon arról, mi mennyire tetszik a hallgatóságnak.
A Startup Weekenden, legjobbnak bizonyult a Sopreso és belső meetingeken is hasznos lehet.
A közönségben felmerült kérdésekről már azelőtt kiderül, hogy mennyire értékesek, mielőtt feltennék azokat. Ráadásul az előadó arról is folyamatosan visszajelzést kap, hogy a hallgatóság mennyire élvezi vagy épp unja a prezentációt -- mondta az MSN Mai Napnak Alvégi Lőrinc, a projekt egyik gazdája. -- A részvevők online csatlakoznak az előadáshoz egy honlapon keresztül, és ott folyamatosan kérdezhetnek írásban. Ezután lájkolhatják, azaz lényegében értékelhetik egymás kérdéseit, amiből az előadó egy idő után pontosan látja, hogy melyek a legnépszerűbbek, legjobbak. Ezen felül a közönség szintén értékelheti az előadás egyes diáit, sőt, nem kell arra hagyatkoznia, hogy az előadó éppen melyik diát vetíti eléjük, kedvükre lépdelhetnek a diakockák között.


Így készíthet a legegyszerűbben dokumentumot a pdf-bőlFEL

Előfordulhat, hogy egy pdf formátumban kapott szövegre Wordben lenne szükségünk, például, mert átírnánk, szerkesztenénk azt. Ott van persze a jó öreg copy/paste módszer is, azonban van ennél elegánsabb megoldás.
Ha Word-dokumentumot készítenénk egy pdf fájlból, látszólag egyszerű a dolgunk: kijelöljük a szöveget és bemásoljuk a nyitott Word-ablakba. Azonban itt kezdődnek a problémák. Az átkopizott szöveg ugyanis kissé széteső, a sorok nem ott kezdődnek és végződnek, ahol kellene, úgyhogy elég soká kell bajlódnunk a szöveggel, hogy az valóban megfelelő legyen.
Ezt a gondot veszi le a vállunkról a First PDF nevű hordozható program, amelyet akár egy pendrive-ra is elmenthetünk. A telepítése (letöltés, kicsomagolás, majd az exe fájlra kattintás) néhány másodperc alatt megtörténik, és akár már indíthatjuk is a szoftvert. -- link


Így kereshet minden eddiginél gyorsabban a GmailbenFEL

A Gmail óriási, immár több mint 10 gigabájtos tárterülete lehetővé teszi, hogy egy átlagos felhasználónak sose kelljen törölni levelei közül. Így azonban az a veszély is fennáll, hogy egy fontos levél tűnik el a 'szénakazalban', és ember legyen a talpán, aki megtalálja abban ezt vagy azt az üzenetet.
Szerencsére van a Gmailben egy roppant fejlett keresőszolgáltatás, amelyet ráadásul folyamatosan bővítenek, így néhány ügyes kulcsszó megadásával pillanatok alatt eredményhez juthatunk.
A leghatékonyabb keresési kifejezéseket ezen az oldalon gyűjtötte össze a Google. -- link
Kisszínes

Vagyonokat hagyunk a konnektorban -- pl. lámpák irodában, olvasótérbenFEL

Égve felejtett lámpák, bekapcsolva hagyott számítógépek -- van még hová fejlődniük a cégeknek az energiatakarékosság területén. A kkv-k energiahasználati szokásairól kérdeztük olvasóinkat a Hír24/FN24 Üzleti tippek legutóbbi felmérésében. A válaszadók 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bár csak ritkán, de bekapcsolva felejti a lámpát vagy a számítógépet, fénymásolót. Mindössze 4,2 százalékuk jelölte be azt, hogy velük soha nem fordul elő ilyesmi. A többség viszont elismerte, a munkahelyükön gyakran vagy akár mindennap 'úgy marad' a munkagép vagy a lámpa.
További pazarlás, hogy a munkahelyi fényforrások általában nem a legenergiatakarékosabbak. Berzsenyi Tibor, az ELMŰ-ÉMÁSZ Energia Pont szakértője is alátámasztotta mindezt. Az Energia Ponttól tanácsot kérők többsége a magasabb bekerülési költségek és az első generációs fényforrásokkal kapcsolatos negatív tapasztalatok miatt ma még ódzkodik a LED-világítástól, amely pedig a leginkább energiahatékony megoldás lehetne.


Nem tetszik egy Facebook-fotó? Javítsa ki helyben! FEL

Minthogy pillanatok alatt tudunk feltölteni fotókat a legnagyobb közösségi oldalra, gyakran a pillanat hevében kevéssé sikerült képeket is elküldünk. Később persze már bánjuk, javítani viszont nem lehet rajta közvetlenül, így marad a jól bevált módszer: töröljük a Facebookról, majd a számítógépünkön lévő képet egy képszerkesztővel rendbe hozzuk, és újból feltöltjük. Kissé macerás az ügy, szerencsére ennél egyszerűbben is megoldhatjuk az egészet, közvetlenül a Facebookon.
Mindebben a Photocat nevű ingyenes program segít ( link ), amelyik képszerkesztői képességekkel bővíti a közösségi oldalt. Tulajdonképpen egy Facebook-alkalmazásról van szó, így mindenképpen engedélyeznünk kell számára, hogy hozzáférjen Facebook-oldalunkhoz.


Így tölthet le akár teljes albumokat MP3-ban, ingyenFEL

Egyszerűen kereshetünk zeneszámok után, ráadásul akár teljes albumokat is letölthetünk egy ingyenes programnak köszönhetően. Az ingyenes MP3jam innen tölthető le -- link
Kiemelt Katalist-hír

E-könyv helyett e-könyvtáros? Illusztrációval...FEL

Újabb fejezetéhez érkezik az e-könyv kiadók és könyvtárosok vitája. Itthon is, nemkülönben a nagy e-book országokban. A néha nagyon durva hangú diskurzus lényege az: a kiadók nem szívesen adnak e-könyvet a könyvtáraknak, mert úgy vélik, a bibliotékában elemelik a kínált e-könyveket, mi több, rögtön tovább is küldik a barátoknak, könyvkalóz-haveroknak. Az amerikai könyvtárosok szakegyesülete (ALA) finanszírozásában készült végre egy kutatás, ez komolyan vehető minden érintett fél részéről. Ebből feketén-fehéren kiderül: a könyv nem csak lopva jó. Az olvasó vesz is, kölcsönöz is.
- 57% számára a könyv-információk elsődleges forrása -- vásárlás előtt -- a könyvtár
- 53% szerint ha a kölcsönzött könyv jó és érdekes, akkor meg is veszi az e-változatot
- 53% egyformán jár a könyvtárba, és könyvesboltba is
- 35% kölcsönzés után megvette a könyvet e-, vagy print verzióban
- 84% e-könyv-olvasó eszközre kölcsönözte a könyvet (tehát nem tabletre, iPadre például).
A teljes cikk a Könyvkonnektoron: link
Információforrások

Minden idők 5 legnépszerűbb e-könyveFEL

Mivel az Amazon az e-könyvek piacának úttörője, joggal mondhatjuk, hogy ami a Kindle olvasókon a legnépszerűbb, az minden e-könyv közül a legnépszerűbb. Íme a Kindle platformon legtöbbször megvett könyvek.
Az Amazon által kiadott, minden idők legnépszerűbb e-könyveit tartalmazó lista igencsak meglepő, például azért, mert nem túl változatos. A lista mind az öt tagja kifejezetten friss könyv, ráadásul összesen két trilógia egy-egy kötetéről beszélhetünk. Az első és az ötödik helyen a E.L. James Árnyalat-trilógiájának első két kötete áll, a 2-4. helyezést pedig Suzanne Collins Az éhezők viadala-trilógiájának három kötete szerezte meg, megjelenési sorrendben.
1. E.L. James: A szürke ötven árnyalata
2. Suzanne Collins: Az éhezők viadala
3. Suzanne Collins: Futótűz
4. Suzanne Collins: A kiválasztott
5. E.L. James: A sötét ötven árnyalata


Zeneboltot nyit a GoogleFEL

Európai terjeszkedésbe kezdhet a Google Play zenebolt, legalábbis erre enged következtetni, hogy az Armonia nevű, több ország nagy jogkezelőit is tömörítő szervezet megállapodott repertoárjának európai teljes licenceléséről.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról