Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/7., 7. 17.

Reality Show -- akár a könyvtárban is
Könyvtárosok helyzete a szervezetben
Felvételi ponthatárok SMS-ben
A technológia átka?
Éjjel-nappali könyvtár is lesz?!
Aki többet hibázik, előbbre jut
Egyezkedő NKÖM és KKDSZ -- a könyvtárak ügye is terítéken
music.hu - új külcsín, új belbecs
Két előzetes a Könyvtári Figyelő megjelenés alatt álló 2002/1-2 számából


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Reality Show -- akár a könyvtárban isFEL

A BBC új, népszerű reality show-ja vezérigazgatókat állít kemény próba elé: egy hetet a szamárlétra legalsó fokán kell eltölteniük. Padlót mosva, takarítva vagy hamburgerzsömléket szeletelve új képet alkothatnak vállalatuk működéséről.
-- Az, hogy a felső vezetők "elidegenednek" a munkapulttól, gyakori nemcsak az iparban, hanem a szolgáltatásokban, a könyvtárakban is. A jelenség talán legnagyobb hátránya, hogy a szervezetet érintő kulcsfontosságú visszacsatolások a mindennapi ügyfél-visszacsato- lásokban jelentkeznek. Ebből a legfőbb döntéshozó rendre kimarad, s gyakran ezek hiányában hozza döntéseit. Ezt a növekvő feszültséget a munkatársakon túl előbb a használók, majd maga a szervezet sínyli meg. E következmény szélső esetben gazdálkodó szervezetek esetén a bezárás, közintézmények esetén az irracionális működés és alacsony presztízs. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2002 július 05., link

Könyvtárosok helyzete a szervezetbenFEL

Rob Cross és Laurence Prusak cikkének címe meglehetősen hízelgő lehet a könyvtárosok számára: The people who make organizations go -- or stop (Akik által működik vagy megáll a szervezet). A szerzők arról szólnak, hogy az információ-facilitátor hogyan helyezkedhet el a szervezetben. Erre négy lehetőséget vázolnak:
1. Központi kapcsolattartó ("összekötik" egymással az embereket, tudják, hogy milyen ügyben kihez érdemes fordulni
2. Összekötő (saját információs hálózatukat összekötik az intézmé- nyével, vagy más vállalkozásokéval. Összeköthetnek különálló szervezeti egységeket, mint pl. a marketing, HRM, K+F)
3. Információbróker (az egységeket informális klaszterként kezeli, addig nem létező vagy nem hatékonyan működő csoportokat létesít)
4. Határszéli specialista (lényegében nem tagja egy informális klaszternek sem, de rendszeresen igénybe veszik speciális szakértelmét.

Régebbi hírforrás(ok): Harvard Business Review (2002, június, p. 104-112), a Current Cites nyomán

Felvételi ponthatárok SMS-benFEL

Július 17-én és 18-án több mint félmillió SMS-ben értesíti az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) a felsőoktatási intézményekbe jelentkezett fiatalokat az általuk elért pontszámokról, illetve a felvételi ponthatárokról. Az elképesztő mennyiségű információt mindössze két nap alatt továbbítják; a nem mindennapi feladathoz szükséges műszaki hátteret a Pannon GSM biztosítja.

-- Akkor már nincs akadálya, hogy az arra vállalkozó (adatait megadó) fiatal könyvtárhasználók SMS-ben kapjanak értesítést az általuk előjegyzett könyvről, az esetleges késedelemről, vagy az érdeklődési körükbe tartozó új szerzeményről. Az üzenetek -- egyszerű esetben -- az ingyenes SMS-portálokról is feladhatók az interneten. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

A technológia átka?FEL

A 25-35 év közötti emberek hét százaléka súlyosan feledékeny, képtelen a fontos és kevésbé fontos információkat egymástól megkülönböztetni, és gyakran a legegyszerűbb dolgokat sem tudják megjegyezni -- állítja a Hokkaido Egyetemen végzett felmérés eredménye. Nem annyira az információ mennyisége -- írja a témával kapcsolatban a Psychologie Heute --, hanem az ésszerű szelektálás hiánya okozza a memóriazava- rokat. A tények ismerete nélkül nem indul be a gondolkodó agy, nem keres további összefüggéseket, amelyekből később újabb tények jöhetnek létre. A kulturális emlékezetvesztés jeleit a szaklap abban látja, hogy egyre többek szerint a dolgok nem attól érdekesek, mert fontosak, hanem attól, hogy újak. S ez egy idő után átalakítja az emberek gondolkodásmódját. A technikai haladásban való szilárd hit ahhoz a nem igazolt feltételezéshez vezet, hogy ami új, az alapvetően jobb, mint a régi.

Hírforrás:
2002. július 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): BOSS, 2001/12. Új középkor közeleg? : Információs kor -- a Psychologie Heute nyomán

Éjjel-nappali könyvtár is lesz?!FEL

Az elhagyott, lepusztult ferencvárosi Közraktárak épületegyüttese helyén a legújabb tervek szerint ifjúsági kortárs művészeti centrum épülne. Az elképzelést Schiffer János főpolgármester-helyettes is támogatja, ám a tervek elbírálására még néhány hónapig várni kell. Arról sincs döntés, hogy a hatmilliárd forintra becsült építési költségeket milyen forrásból fedeznék. (...) Mivel a Közraktárak épületegyüttes már amúgy is több főiskola, illetve egyetem közelében van, nagy hangsúlyt kellene fektetni a diákokra. Így többek között az ő igényeiket szolgálná egy éjjel- nappal nyitva tartó kézikönyvtár és újságolvasó, illetve a különböző vendéglátóhelyek is.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap 2002.07.11. Új ifjúsági kulturális centrum épülhet a pesti Duna-parton link

Aki többet hibázik, előbbre jutFEL

Már a címből is látszik, hogy a frissen megjelent könyv szerzői -- Richard Farson és Ralph Keyes nem a porosz nevelési hagyományok kultiválói. A Free Press kiadványa -- Whoever Makes the Most Mistakes Wins: Managing Innovation in a Changing Economy (Az nyer, aki a legtöbb hibát követi el: innováció a változó gazdaságban) -- arra utal, hogy gyorsan változó környezetben a kísérletezés szinte létkérdés. Ennek viszont szükséges következménye a siker vagy balfogás. Sok vezető az utóbbitól való félelmében zárkózik el az innovációtól. Ennek következményére utal a gyakran emlegetett kijelentés: "A tévedés megbocsátható, a késlekedés nem".


Egyezkedő NKÖM és KKDSZ -- a könyvtárak ügye is terítékenFEL

A száznapos, valamint a kormányprogram kulturális területre vonatkozó fejezeteiről tárgyaltak a KKDSZ és a NKÖM képviselői. A szakszervezet szerint augusztus végéig, azaz a költségvetés elfogadásáig meg kellene állapodni az ígéretek teljesítéséről. Jelentős előrelépéseknek kell történniük a száznapos, valamint a kormányprogram szerint a kulturális területen az alapellátásokra - tehát a múzeumokra, levéltárakra, könyvtárakra - vonatkozóan - mondta lapunknak Vadász János. A KKDSZ elnökének tájékoztatása szerint 2003-tól, az összköltségvetés egy százalékát a kulturális alapellátásra kell fordítani, az erre a célra odaítélt összeget pedig "csengő forintban" az önkormányzatokhoz kell eljuttatni. Hangsúlyozta, hogy - az ígéretek alapján - a KKDSZ várja a kulturális törvény még idén történő részleges módosítását, amely garanciákat vállal az intézmények működésének, finanszíro- zásának fejlesztésére. A szakszervezet ugyanígy várja az OMIKK visszaköltöztetéséről, a Magyar Művelődési Intézet fejlesztéséről, valamint az OSZK mélyraktárának kiépítéséről szóló döntések meghozatalát. - A KKDSZ a jövő héten remélhetőleg megköti a minisztériummal azt az ágazati kollektív szerződést is, amely mintául szolgálhat az egész kulturális területen - közölte Vadász János. (...)

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Nemzet, 2002. július 13. p. 2

music.hu - új külcsín, új belbecsFEL

Július 1-étől elindult teljesen új köntösben a Magyar Zenei portál (link a legrégebb óta működő zenei site. Amint azt a névváltozás is tükrözi (az oldal korábbi neve: Magyar Zenei Homepage) a music.hu igazi portállá alakult, a hírek ezentúl percről-percre érkeznek, melyről egy nagy létszámú szerkesztői gárda gondoskodik.

Régebbi hírforrás(ok): link

Két előzetes a Könyvtári Figyelő megjelenés alatt álló 2002/1-2 számábólFEL

PAJOR Enikő: Tükörkép - remélhetőleg nem homályos - a webKat.hu fejlesztés utáni változatáról Száz szegedi egyetemista és főiskolás véleményét kérdezték meg a Neumann-ház szolgáltatásairól, különösen pedig a webKat.hu-ról, mely a magyar kulturális örökség körébe tartozó, bármilyen típusú dokumentu- mok katalogizálását végzi. A szerző összesítette a kapott válaszokat a metaadatokkal, az indexeléssel, a multiprotokoll támogatással kapcsolat- ban, miközben javaslatokat is megfogalmaz. A függelék tartalmazza az alapkérdőívet, valamint válogatást az érdekesebb válaszokból.
KÖVESHÁZINÉ MUNTYÁN Alexandra: Minőségszemlélet egy orvosi könyvtárban A szerző a minőségszemlélet egy lehetséges módját mutatja be a SOTE egy tanszéki könyvtára példáján. Saját gyakorlatával hívja fel a figyelmet arra, hogy a tanszéki könyvtárak esetében is érdemes a célok meghatározásával, a környezet elemzésével, a lehetőségek vizsgálatával foglalkozni annak érdekében, hogy hatékony szolgáltatást tudjanak kínálni.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról