Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A használók tudásának, kapcsolatainak, képességeinek felhasználása (2.0) - KIT-műhely

Részlet a MKE vándorgyűlés KIT-műhelyének előadásából. A "Könyvtár 2.0 mozgalom" 8 évvel ezelőtt jelent meg a magyar könyvtárak diskurzusaiban, azonban sajnos nem sikerült áttörnie a megszokások gátjait, ellenben aktualitásából - a használók és a könyvtárak közösen állítják elő az értéket - semmit nem vesztett.

Nézzük meg néhány megközelítését:
- ESZKÖZÖK: A könyvtár a sajátján kívül évtizedek óta használja a közösség médiáit, úgy mint az internet, Wikipédia, közösségi platformok, médiamegosztók, blogok, nyílt forráskódú alkalmazások platformjait.
- TUDÁS: A használói tudás bevonása, a crowdsourcing, ( link ), a használók terveznek olvasójegyet link , használók könyvajánlóinak felhasználása)
- KÍNÁLAT: Platformszolgáltatások keretében a használók szolgáltatnak használóknak (a közösségi média üzleti modellje) pl. repair café link , házifeladat-klub, civil szolgáltatások bevonása link , társasjáték-klub, roma jelenlét link , hallgatók tanítanak hallgatókat... link
- INNOVÁCIÓ: A különféle (külső) tudások közötti szinergiák kihasználása (pl. nemkönyvtári analógiák figyelése, közösségszolgálatosok tudásának kihasználása)
- PÉNZ: Fundraising (adomány a használóktól)
- PR, BIZALOMKELTÉS: Munkaerő a célközönségből pl. cigány könyvtáros link , gyengénlátó, mozgássérült stb. (hiszen mindannyian valamilyen kisebbségiek vagyunk), önkéntesek link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról