Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A kódolás órája 2. - Sóskúti gyerekek programoznak a könyvtárban

Múlt heti hírünket link folytatva:
- Miért érdemes a könyvtáraknak támogatni a Kódolás óráját? Felhívja a figyelmet arra, hogy a könyvtárakban erre is van lehetőség. Időnként fel kell vállalni, hogy a könyvtárak komolyságát felváltsa egy lazább, kötetlenebb forma. Programozás közben a könyvtáros és a "programozó" együttműködik. Azt tapasztaltam, hogy oldottabb kapcsolat alakul ki köztük, mint egy hagyományos olvasó-könyvtáros között. Már azért is, mert egy-egy játékprogram legalább félóra alatt vihető végig. Bár a kettős funkciójú könyvtár az iskolában található, azért nekem is meg kell küzdenem az olvasókért. Könyvtárosként megtanultam, hogy ha az olvasókat meg akarom szerezni, majd meg akarom tartani, mindig újabb és újabb ötleteket érdemes kitalálnom. Pedagógusként pedig azt, hogy érdemes merésznek lenni. Elvégre a gyerekek érdeklődők, nyitottak az újdonságokra.
Milyen könyvtáraknak ajánlom? Elsősorban a közművelődési könyvtáraknak. Ott található meg a megfelelő infrastruktúra. Bár azt meg kell hagyni, hogy plusz feladat és akár túlórával is járhat. Mire jó még a programozás tanulása?
A programozás egyfajta gondolkodásmódot feltételez. Számomra a világunk olyan, mint egy szoftver: bár van egy látható felülete, de mindig az a kérdés, hogyan és mitől működik úgy az a felület. Mi lehet a háttérprogram. Az egyéni feladatunk pedig az, hogy megkeressük ebben a programban a helyünket.

Hírforrás: Kulcsárné Bernáth Hajnalka (Andreetti Károly Községi Könyvtár, Sóskút)
2016. június 24.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_kodolas_oraja_2._-_soskuti_gyerekek_programoznak_a_konyvtarban
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról