Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Méliuszban is lebeg az állomány

Két hete a Helsinki Városi Könyvtár kapcsán újra előkerült link a lebegő állomány. A rendszer hazai megvalósulása kapcsán - a KIT-kérdésre adott válaszokat tekintve - többnyire riadozunk, de megkérdeztük az első hazai fecskét. Molnárné Varga Katalin osztályvezető a debdeceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár link nevében fejtette ki tapasztalataikat a KIT-nek.

- Könyvtárunkban az olvasó bármely ponton beiratkozva az intézmény teljes hálózatának tagjává válik, azaz minden fiókból kölcsönözhet és a könyvet bármely könyvtárban, vagy kölcsönző automatában leadhatja.
Már több évre visszatekint a fiókok közötti dokumentummozgás, amely a Huntéka 2 bevezetésével vált automatikus szolgáltatássá, elsősorban az olvasói igények hatására. Olvasóink a katalógusból való tájékozódást követően, ilyen jellegű kéréseiket elküldhetik e-mailen keresztül is a kollégáinknak bármely pontra, ezen belül jelezve, hogy melyik egységben szeretnék átvenni az adott dokumentumot. Megvalósítása az integrált könyvtári rendszerünk "Szállítás" menüpontjának használatával történik. Rendszerünkben a dokumentumaink állandó és tartózkodási lelőhelyet is kapnak. Automatikusan átváltozik a tartózkodási lelőhely, annak a fióknak a nevére, ahova szállításkor kerül vagy ahova az olvasó visszaviszi. A helsinki gyakorlattól eltérően az átkért könyv nem marad véglegesen az adott fiókban, hanem visszaszállítják az Állandó lelőhelyére. A dokumentumbeszerzés során figyelembe vesszük ezeket a szállítási mozgásokat, kéréseket, ezt követően vagy az adott dokumentumot tesszük át a fiókoknak Állandó lelőhelyként, vagy beszerzünk számukra is egy példányt.

A megvalósítás nem igényelt külön ráfordítást, mert a meglévő IKR alkalmas a szolgáltatás menedzselésére, a dokumentumokat saját könyvtári gépkocsival mozgatjuk. A kezdetek során nagyobb odafigyelést igényelt a kollégák részéről ez a munkafolyamat, de ma már a mindennapok része.
Olvasóink nagy örömmel fogadták és használják is a szolgáltatást, az olvasószolgálat több pozitív visszajelzést is kapott róla. Hatékonyabbá vált általa a dokumentumállomány kihasználtsága, és a példányok kölcsönzési gyakorisága is növekedett. Segítséget nyújt az állománygyarapításához is, mert jobban láthatóak az egységek olvasói igényei is ezáltal.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról