Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adatok prezentációja - pl. gender-ügyben

A közelmúltban írtuk, hogy a hazai könyvtári felmérések megfelelő bemutatására eddig alig fordult figyelem - dacára a roadsow-knak. Olyan könyvtári projektek, mint Az én könyvtáram link , vagy az ELTE hallgatói műhelye (pl. Hullámfürdő link vagy a Neon Budapest link ) alkalmaznak adatprezentációs eszközöket, de nem árt újakat megismerni. Két példa adatok prezentációjára:
- Az amerikai Pew Research közvélemény-kutató intézet most adta közre egyik felmérését, mely egy weboldalon lefelé görgetve mutatja be, hogy egyes minősítő kifejezéseket mennyire tartanak férfiakra illetve nőkre jellemzőnek az amerikai válaszadók link . (Összefoglalóan megállapítják: eltérő a nemek megítélése: az erő és az ambíció inkább a férfiakra, az együttérzés, kedvesség és felelősség inkább a nőkkel asszociált tulajdonság).
- Szintén gender témában az Elsevier kiadó link tavaly jelent meg e-kiadvánnyal. Bár ez a megjelenési forma nem újdonság, érdemes tanulmányozni a letisztult dizájnt és a kiadvány struktúráját. (Témája: hogyan jelennek meg a férfiak illetve nők a nemzetközi tudományos világban.)
Könyvtárosként érdemes eltűnődni: e kurrens anyagok alapvetően nem papírformában jelenik meg. Hogyan lehet tehát ezeket bevonni a könyvtári tájékoztató apparátusba?

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról