Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az épületen belüli tájékoztatás új eszközei: beépített képernyők

Modern intézményekben egyre gyakrabban tűnik fel, hogy a közlendőket változtatható tartalmú, elektronikus felületeken teszik közzé, praktikusan: beépített képernyőkön. Hogy ez hatékonyság szempontjából hogyan viszonyul a papíralapú vagy más típusú közléshez, egyelőre nem ismert könyvtári felmérés. Mindenesetre a tartalom könnyen változtatható és látványos - könyvtárban is. Szerelése előzetes tervezést, kábelezést kíván, ezért új vagy átépített, gondosan tervezett épületeknél jön inkább szóba.

Néhány példa a polcba, falba épített, arra akasztott, valamint önállóan álló hirdetőeszközök képernyő-tartalmaira: link (genti, turnhouti, hamburgi közkönyvtárak). A tartalmak:
- rendezvények
- polcrend; mit merre talál a használó
- aktuális könyvtári hírek (pl.: az állomány átrendezése várható)
- dokumentumok ismertetése
- katalógus (Halis István Városi Könyvtár - 2012(!) link , Szépművészeti Múzeum, Budapest link )

A legutóbbi két példa interaktív és hazai. Érdemes még átgondolni a dokk1 könyvtár alkalmazását link , ahol a használók véleményei jelennek meg a képernyőkön. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Interaktív katalógus - egyelőre múzeumban link Könyvtári polc, mint az innováció eszköze - 9 pontban link Polcvégi érintőképernyő gyorstájékoztatásra link Ami a használóknak fontos - kivetített Instagram-képek a Dokk1-ben link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról