Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Interaktív katalógus - egyelőre múzeumban

Aki az utóbbi években járt a Szépművészeti Múzeumban, feltűnhetett neki a több mint 10 méter hosszúságú interaktív képernyő, melyen a múzeum válogatott műtárgyai suhannak a látogatók elé. Tematikusan; Hol szobrok, hol festmények...

A képekre az érdeklődő rákattinthat. A kép nagyobbá válik, leírás jelenik meg róla, és egy qr-kód, amely a múzeum honlapjára visz, részletesebb információért. Ez tehát nem tudományos szinten kínálja a tartalmat keveseknek, ahol minden pont és vesszőcske a helyén van. Hanem minden használónak, könnyen befogadó módon, újra és újra. Az állomány e válogatott részletével is érezteti a gazdag kínálatot, és élvezetessé teszi a felfedezést, biztatva a személyes, részletesebb elmélyülésre. - A fotókat ld.: link .

Könyvtári katalógus esetén elvárható tehát, Balázs László ajánlása szerint:
1. A keresési lehetőségen túl ajánljon műveket. Az ajánló listák többfélék legyenek, legyen automatikus, pl. keresett művek, de legyen személyes is, a korábbi tevékenységéhez kapcsolódva. A könyvtárosok különböző élethelyzetekhez ajánlhatnak műveket, pl. arra, hogy mit olvassunk a gyereknek a szülei válásakor.
2. A könyvtárban megtalálható műveken túl tartalmazzon online forrásokat is, előfizetett adatbázisokat és szabadon elérhető műveket. (Így tulajdonképpen nem is katalógus, és jobb lenne egy másik nevet találni neki.)
3. Vonja be a használót: pl. írhasson véleményt a művekről, bejelölhesse, hogy tetszett-e neki, vagy hogy megvan-e neki. Ha hozzájárul a katalógushoz, akkor jobbnak fogja tartani, szívesebben használja majd.
4. A könyvkiadó automata átalakítja a katalógust: segítsen választani a művek között akkor is, ha nem tudjuk kézbevenni a köteteket. Legyen borító, legyen meg a fülszöveg, legyen olvasói értékelés, legyenek részletek.
5. Középtávon meg kell teremtenünk a lehetőséget, hogy a műveknek külön rekordjai legyenek, hiszen az ajánlók döntően művet ajánlanak, nem egy kiadást.
6. Működjenek külön a könyvtári rendszerektől, hogy legyen lehetőségünk figyelembe venni az olvasók szempontjait. Az olvasók igényeit tükrözzék, ne a könyvtárosok kényelmére formálódjanak.
7. Hosszabb távon a katalógusoknak a könyveken kívül a rendezvényeket is tartalmazniuk kell.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2023. január 30.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=interaktiv_katalogus_-_egyelore_muzeumban
Régebbi hírforrás(ok): A mai használók nehéznek találják a keresést a katalógusban - újuljon hát meg a katalógus! link Könyvtári kereső, aminek használatát nem kell tanítani?! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról