Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Csillagos könyvtárak - leképezik a közkönyvtári szolgáltatásokat

A teljesítménymérés lehet használó-, illetve hagyományos szolgáltatásszempontú. A Library Journal ez utóbbit teszi az USA közkönyvtáraival. Használószempontú akkor lenne, ha a használók és fenntartók nyereségének egyes szempontjait vizsgálná meg. Ettől függetlenül - a hazai statisztikai adatfelvételre gondolva - érdemes átnézni gyakorlatukat. (MG)

14. éve adományoz csillagokat - 5, 4 vagy 3 db-ot - a Library Journal az USA közkönyvtárainak a "Public Library Service LJ Index" keretében. A 2021-es pontszámok és értékelések az Institute of Museum and Library Service (IMLS) Public Library Survey (PLS) 2019-es adatain alapulnak, azaz a vírus előttiek. A kapott eredményeket ezután a könyvtárak egy főre jutó kiadásainak kategóriái szerint bontják. Így pici és hatalmas közkönyvtár egyaránt lehet kiemelkedő teljesítményű - és elismertségű.
Értékelési szempontok:
- könyvtári honlapok látogatása (Pontosabban ezt csak szerették volna, de az adatok nem voltak megfelelő körben elérhetők. Ha még nem lett volna egyértelmű: egy közkönyvtár honlapja valójában virtuális fiók - ami nyilván felértékelődik a közkönyvtári kényszerű zárvatartások miatt.)
Az ez alkalommal értékelt többi adat:
- e-lekérdezések száma (az online tartalmak, például adatbázisok keresése, amely más jellegű tevékenység, mint egy-egy konkrét tétel használata)
- Wi-Fi csatlakozások száma
- elektronikus tranzakciók száma
- fizikai kölcsönzések száma
- könyvtárlátogatások száma
- rendezvénylátogatások száma
- nyilvános internetes számítógép-használat száma.
Mindezek elég átfogó képet nyújtanak a könyvtárhasználatról. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mi lenne értelmes adat, vagy: mi lenne méginkább értelmes adat a könyvtári statisztikában? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról