Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mi lenne értelmes adat, vagy: mi lenne méginkább értelmes adat a könyvtári statisztikában?

Jogszabály írja elő az adatszolgáltatást. Ami költségvetési, nem pedig minőséget biztosító szempont. Ezért nem meglelő, hogy a statisztika nem kiemelten támogatja, netán el is tereli a figyelmet a könyvtári szolgáltatásminőség emeléséről.
A teljesség és tévedhetetlenség igénye nélkül nézzünk néhány fejlesztési lehetőséget - a használók szempontjából. Nem biztos, hogy minden szempontot könnyű számokba foglalni, de nem reménytelen. Az is igaz, hogy az eltérő könyvtártípusoknál mások az egyes paraméterek súlypontjai.

1. Használók - A tárgyév használati adatain túl az utolsó évek adatai is mé1rvadóak. A szolgáltatások igénybe vevőinek köre (a célközönség használja-e; pl. helyismereti anyagokat a városban vagy azon kívül használják-e?) A használói elégedettség kvalitatív adatai (mennyire érzi jól magát az olvasó?)

2. Szolgáltatások - Tisztaság (takarítás gyakorisága), WC-használat lehetősége, férőhelyek száma, kiegészítő szolgáltatások, pl. pelenkázó, van-e tér beszélgetésre, előadás tartására, hozzá technikai berendezések, világítás. Mindez különösen az aprófalvaknál kérdés.

3. Digitális és közvetített szolgáltatások - Most azt kérdezi a statisztika: hány digitális egységet hoztak létre? De fontos lenne a digitális tartalmak közzétételének szintje: a winchester a fiókban szinttől - a full text a weben szintig.

4. Dokumentumállomány - A könyvek átlagéletkora. A használók katalógusban való keresésének eredményessége.

5. Könyvtári személyzet - A munkatársak használói szempontú minősége.

6. Statisztikai adatok szolgáltatásának minősége - Ma hibák vannak a statisztikai adatok prezentálásában, pl. a fiókkönyvtárak adatait nem, vagy esetlegesen adják vissza a Könyvtári Intézet portálján.

Régebbi hírforrás(ok): Minőségirányítás - hogyan lehetne hiteles, áttetsző teljesítmény-értékelési rendszer nélkül?! link Országos közgyűjteményi lojalitásmérő mutató - a használók online értékelik a szolgáltatásokat link A könyvtári rendszerek egyelőre még nem támogatják a használói viselkedést feltáró bibliominingot link Referenszadatokból automanikus állománygazdálkodási javaslatok link Módosítják a svéd könyvtári statisztikát - a használókból indulnak ki link Mesterséges intelligencia jelzi előre a könyvtárhasználatot link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról