Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Csinálj úgy, mintha... - greenwashing a könyvtárban is?

Egyre több látványos könyvtárról érkezik hír, főként autokratikusabb berendezkedésű országokból: Kína, Szingapúr, Törökország... (pl.: link ). Jellemzőjük, hogy a kultúra temploma könyvtárimázst már-már kínosan nagyra növesztik. A közölt fotókat nézegetve gyakran kiderül: a hatalmas polcokon a könyvek nem érhetők el, és az ismétlődő minták alapján feltételezhető: egy részük könyv matrica, ráadásul az országban komoly gondok vannak a könyvtári küldetés alfájával és omegájával; a véleménynyilvánítás szabadságával. 100% imázs - sokkal csekélyebb tényleges hatás. A kirakat-jelleg persze máshol is tetten érthető. Például, ha meghallgatjuk a könyvtárakkal kapcsolatot politikusi nyilatkozatokat, és összevetjük azokat a területnek juttatott forrásokkal.

Néhány napja a greenwashing (kb.: zöldre sikálás) is felmerült bennem, szingapúri könyvtárról közölt fotók link kapcsán. (A greenwashingot általában nagy környezeti károkat okozó vállalatok gyakorolják; figyelemelterelésként látványos környezetvédelmi beruházásokat, szervezeteket támogatnak, és kommunikálják harsányan.) Mint írják, a modern technika segítségével mutatnak be "zöld" ismereteket, "zöld" installációk között. Eddig akár jó is a dolog, de nem dicsekednek el azzal, hogy a könyvtár ezeken túl hogyan válik hitelessé a zöld gondolat tolmácsolásában. Pláne, fenntarthatóan.

A témában lehetőség a SEXI modell alkalmazása. Amely azon túl, hogy gyűjti a "zöld" információt, meg is osztja azt tudás formájában, és - ami a különbséget adja a greenwashinghoz képest - úgy is viselkedik. Néhány inspiráló példa a témában:
- Itt egy zöld könyvtár! - Varsó, egyetemi link
- Zöld Könyvtárak Hálózata - a SEXI modell alkalmazóiként link
- Biodiverzitást tettleg támogató közkönyvtár - SEXI-modellben link
- Plantotéka - fenntarthatóság, növényekkel (videóval) link
- Ökopiac a félegyházi könyvtár udvarán link . (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról