Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Éghajlati igazságosság: fenntarthatósági programok az Egyesült Államokban

E cikk kiemelés az ALA 2022. júniusi vándorgyűlésének teljes link programjából.

Az Amerikai Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlésének egyik panelbeszélgetésére három könyvtárból hívtak meg előadókat a jó gyakorlatok bemutatására. Mindhárman az ALA 2020-2021 Resilient Communities (Rugalmas közösségek) című programjának résztvevői voltak A könyvtárak reagálnak az éghajlatváltozásra című kezdeményezésben. Előadásaikban a méltányosság, a sokszínűség és a befogadás központi szerepet kapott.

1. Kristina Gómez, aki Milwaukee (WI) közkönyvtárában dolgozott, a hátrányos helyzetű városrészek lakóit segítette az otthoni zöldségtermesztésben, amihez anyagokat, a telepítéshez segítséget és tanulási lehetőségeket is teremtett. Folyamatosan figyelemmel kísérte a lakók munkáját.

2. Beatriz Echeverria, az Evanston (IL) Közkönyvtár munkatársa virtuális programokat alkotott, hogy a spanyolul beszélőknek megtanítsa a klímaváltozást. Virtuális workshopot szervezett a háztartási alkalmazottak képzésére a boltban vásárolt tisztítószerek kezeléséről és az őket megillető jogokról, amelyek a potenciálisan veszélyes vegyi anyagokkal való munkával kapcsolatosak. Megjegyzés: A könyvtárosnő révén érkezett Evanstonba holland minta alapján a fenntarthatóságot támogató Repair Clinic (kb. tárgyakat javító klinika). Lásd: Free Evanston Repair Clinics Part of City Waste Reduction Strategy and 'Right to Repair' Movement - Evanston RoundTable. A könyvtár "Climate Resilient Communities" (Klímaváltozáshoz Alkalmazkodó Közösségek) című sorozatának programjairól lásd: Take Action for the Planet, Starting Now - Evanston RoundTable. Repair Café-król bővebben: link )

3. Nick Demske, a Racine (WI) közkönyvtár munkatársa a helyi fekete és latin-amerikai lakosok és egyéb helyi lakosok számára szervezett beszélgetéseket a klímaváltozási akciókról. Célja volt megszólaltatni a párbeszédben azoknak a hangját is, akik hagyományosan háttérbe szorultak az éghajlatváltozásról szóló vitákban. (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): KIT-cikkek a klímaváltozásról itthon és külföldön: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról