Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Egy nem populista könyvtáros tépelődése a közalkalmazotti státusz megszüntetésén 3.

Véletlenül alakult így a dolog, de eljutottam oda, hogy felépítettem valamit, ami eddig nem volt, most a vírus részben betett ennek. :( Mindezt úgy, hogy a bérem akkor sem változott volna, ha semmit sem csinálok. A jövendőbeli törvény szellemében ezek után sem fog... hacsak.
...el nem megyek majd egy gazdag város gazdag könyvtárába kétszer ennyiért. Mert most inkább fennáll a majd a lehetősége az agyelszívásnak. Hall az ember ezt-azt, hogy csábítottak már el könyvtárost nagyobb könyvtárak. Az sem épp szép dolog. De majd most... a kormánypárti városok úgy szívják el majd a vidéki jó szakembereket, mint egy fekete lyuk. Ez pedig spirálként terjedve szakítja ketté a szakmát. Nem biztos. Ma semmi sem biztos, de legalábbis ez is lehetséges szcenárió.
Két nosztalgikus történet jut eszembe.

Még a 10-es években az egyik OSZK-ban dolgozó vezető mondta nekem, hogy igazam lenne, ha nem mennék dolgozni hozzájuk, mert úgysem lenne több a bérem, mint az akkori helyzetemben.
Majd most... a "gazdag" könyvtár el tudja szívni a jó szakembert. A jó szakembert minőségi munkát végez, mert lesz lehetősége rá, és mert megfizetik. Még inkább csábító lesz az a könyvtár könyvtárosnak és olvasónak egyaránt. Egy egészséges verseny a könyvtáron belül is növeli a kreativitást és a szolgáltatások színvonalát. Ez oda vezet, hogy egyre kimagaslóbb etalon lesz majd a szakmán belül. Aki meg nem tudja őket követni, mert nincs se bérkerete a jó kollégákhoz, se az eszközökhöz, az meg lemarad. Mennek a levesbe.

A másik történetben egy barátom kérdezte vagy 10 éve, hogy még mindig könyvtáros vagyok-e. "Igen. Szarul fizetnek, de cirka 10 perc alatt hazasétálok, heti 40 órát dolgozok, és munkaidőm végén otthon vagyok."
Jó neked! - Jött a válasz egy olyantól, aki a háromszorosát kereste, de este 6 előtt sosem ért haza a családjához, állandóan a kocsiba ült, és a telefonhoz hozzá volt ragadva.
Na, hát ezért nem volt az a nagy izmozás eddig, mert jó volt nekünk. Mert még mindig nem volt elég rossz, és ezért félünk a változástól, mert attól tartunk, hogy már nem lesz olyan jó [vö.: rendszerigazolás: link - szerk.]. (név és cím a szerkesztőségben)
(Sorozatunk előbbi része: link )

Régebbi hírforrás(ok): Miért nem állunk ki a rendszer ellen, ha egyszer utáljuk? - Rendszerigazolás-elmélet link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról