Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Elavult könyvtári szemlélet az olvasás propagálása

AZ OLVASÁS - ESZKÖZ, ahogyan a szélelő kalapács a suszter számára. A pék sem a kemencéjére, hanem az illatos cipóira helyezi a hangsúlyt kommunikációjában. Az olvasás a használó számára többé-kevésbé fáradságos ráfordítás. Ha tehát úgy kommunikálunk, hogy gyere a könyvtárba - a meglévőid mellé további fáradságot okozunk és további ráfordításokra biztatunk -, akkor nehezen válunk vonzóvá használóink előtt.

A CÉL. Nem véletlenül fejtette ki az ALA (Association of American Libraries) 2010-ben, hogy a könyvtár minősége attól függ, hogy mennyiben sikeresek a (potenciális) könyvtárhasználók link . Enélkül a könyvtár minősége csak mondvacsinált, propaganda.

VISSZATERVEZÉS. Ha tehát nem csak ránk rótt feladatként értelmezzük a minőségirányítást, akkor használóink sikereiből kell kiindulnunk - és abból kell visszaterveznünk könyvtári tevékenység egészét. A sikerek persze stratégiaiak, azaz nem jelenti, hogy csupa lektűrt lenne érdemes beszerezni a gyors népszerűség érdekében. (De azt pl. igen, hogy aki számára a könnyű olvasmány az első lépcső az ismeretszerzésben, annak indulásként azt is hasznos felkínálni.) Az olvasás nem veszi jelentőségét, de az érzékelés más, hatékonyabb formáit - hallás, látás, fizikai megtapasztalás stb. - is érdemes vele szinergiában alkalmazni.

TÉR ÉS FOGLALKOZÁS - OLVASNIVALÓ HELYETT. Modern könyvtárakat nézve feltűnő, hogy hatalmas térben link milyen kevés a könyv, az olvasnivaló, s milyen kiterjedt a formális és informális közösségi tevékenység.

PÉLDÁK A HASZNÁLÓK ÉS IGÉNYEIK BEVONÁSÁRA. Rokonszakmánk, a múzeum is változik. Legjobbjaik túllépnek a tárgyi örökség puszta bemutatásán, élményt, sőt, indirekt módon empátiát link építenek, érzékenyítenek link . Elmossák a határt a magas műveltség és az egyes emberek személyes tapasztalata között, szorosabb kapcsolatot teremtve a kettő között link , mintegy felhatalmazva, beemelve a látogatók korábbinál szélesebb közösségét.
A közelmúltban az Upper Norwood könyvtár példájával taglaltuk (link és link hogy a könyvtár azon felül, hogy helyet ad a tanuláshoz annak stratégiai hatékonyságához hozzájárul, segít a vizsgadrukk leküzdésében, közreműködik az oktatásban is, vagy éppen vállalkozás indításában.

A SZAKMAI CÉL ELÉRÉSE. A könyvtár(os) tehát csak akkor érhet el sikert, ha 'másban mossa meg arculatát' - persze, a (lehetséges) használókéban. A tudás élményét, megértő és támogató közösséget, magabiztosságot és az egyénnek megfelelőbb karrierív lehetőségét kínálja. - Hogyan is nyilatkozott a Dove kozmetikai cég CEO-ja annó? - Gyárainkban szappant gyártunk, de az üzletekben a szépség ígéretét kínáljuk. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2018. november 02.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=elavult_konyvtari_szemlelet_az_olvasas_propagalasa
Régebbi hírforrás(ok): A betű öl, a lélek pedig éltet! - A könyv-tár az olvasás elavult értelmezéséhez köti működését link Ha könyvtárosként eredményt akarsz elérni, többre figyelj, mint az olvasás link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról