Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Érdemes követnünk az USA könyvtári trendjeit? - De melyek is azok? 2. (olvasóink szavazatára)

Múlt heti anyagunkat link folytatva...
A 2018-as könyvtárosokat foglalkoztatók témák alapján állította össze az amerikai könyvtáros egyesület (ALA) a 2019-es trendek listát. A lista 6 főbb pontot tartalmaz. Ennek most második felét közöljük:
- A könyvtárosok készen állnak a kódolásra: A kódolás tanulásával nagyobb eséllyel lehet technológiához kapcsolódó munkához jutni. Fejleszti a problémamegoldó és logikai készséget. A könyvtárosok ezért segítenek hozzájutni a tudáshoz. Magát a programot a Grow with Google támogatja. 250 iskola és könyvtár pályázhatott a kódolási tevékenységek beépítésére a működésébe. A Computer Science Education (CSEdWeek) Week keretein belül. A Google és az ALA elindítják a Ready to Code honlapokat. Személyes workshopokat indítanak álláskeresőknek és kisvállalkozásoknak. A könyvtárak továbbá 1 millió dolláros támogatást is kaptak. A Google ezzel próbálja elérni, hogy a könyvtárak digitális közösségi központok legyenek.
- Könyvtárosok és a jog: Öt tavaly bevezetett törvény érinti Amerikában a könyvtárosokat. 11 millió dollárral nőtt a Múzeum és Könyvtári Szolgáltatások Intézetének (IMLS) támogatása. 2025-ig újraengedélyezte a rájuk vonatkozó törvényt. A Marrakesh Treaty (link ) a nyomtatott dokumentumok olvasására valamilyen fogyatékosság miatt képtelen olvasókat segíti. Elérhetővé tesz számukra 350 ezer dokumentumot. Országhatároktól független, ahol az egyezményt már aláírták. Az The OPEN Government Data Act elfogadásával a kormányzati információk hozzáférése nőtt. A Music Modernization Act az 1972 előtti hangfelvételeket teszi elérhetővé a könyvtáraknak.
- Könyvtári képzések akkreditációja: Az ALA 65 intézményben 65 könyvtárosképzést akkreditált. A folyamat biztosítja a minőséget és a továbbfejlesztést. A auditorok vizsgálják, hogy az intézmény képzései megfelelnek-e a követelményeknek. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról