Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

IFLA-UNESCO Közkönyvtári Kiáltvány, 2022 - II. rész

A kiáltvány a közkönyvtárak küldetésén túl kitért azok jogszabályi hátterére, finanszírozására, működésére, vezetésére és a partnerkapcsolatokra. Ezek néhány elemét az alábbiakban kiemeljük.

Finanszírozás, jogszabályok és hálózatok - Elvileg ingyenes a nyilvános könyvtár épületéhez és szolgáltatásaihoz való hozzáférés. A nyilvános könyvtár fenntartása a helyi és nemzeti hatóságok felelőssége. Ezt olyan speciális és naprakész jogszabályokkal kell támogatni, amelyek összhangban vannak a nemzetközi szerződésekkel és megállapodásokkal. A könyvtárakat a nemzeti és helyi önkormányzatoknak kell finanszírozniuk. A könyvtár legyen a kultúra, az információszolgáltatás, a műveltség és az oktatás hosszú távú stratégiájának alapvető eleme! Digitális tartalmak beszerzése, azokhoz való hozzáférés: a szerzői jognak és a szellemi tulajdonra vonatkozó jogszabályoknak a közkönyvtárak ugyanolyan lehetőségeket kell adni, mint a fizikai forrásoknál.

Működés és irányítás - A helyi közösségeket be kell vonni a döntéshozatalba. A szolgáltatásoknak a közösség minden tagja számára fizikailag vagy digitálisan elérhetőnek kell lenniük. Ehhez jól elhelyezett, felszerelt könyvtárépületek, jó olvasási-tanulási lehetőségek, megfelelő technológiák és a használóknak alkalmas nyitvatartási idő kell. A megfelelő szolgáltatásokhoz megfelelő emberi és anyagi erőforrások, ill. a könyvtárosok szakmai és folyamatos képzése szükséges. Az erőforrások mennyiségi és minőségi meghatározásáról a vezetésnek a könyvtári szakemberekkel kell konzultálnia. A könyvtárakat és a felhasználók oktatására irányuló programokat elérhetővé kell tenni, azért, hogy minden erőforrásból gazdagodhassanak a felhasználók.

Az aktuális kutatásoknak a könyvtárak hatásának értékelésére és adatgyűjtésre kell összpontosítaniuk, hogy a könyvtárak társadalmi hasznát be lehessen mutatni a politikai döntéshozóknak. Azért kell hosszútávon gyűjteni a statisztikai adatokat, mert a könyvtárak társadalmi haszna sokszor a következő generációknál látható.
Nemzeti könyvtári hálózat: A jogszabályoknak, stratégiai terveknek kell meghatározniuk és előmozdítaniuk ezt az országos könyvtári koordináció és együttműködés érdekében. A hálózatnak elfogadott szolgáltatási normákra kell épülnie.
Partnerkapcsolatok [Ezeket a lehető legtágabban értelmezi a kiáltvány.]
Végül világszerte felszólítják a nemzeti és helyi szintű döntéshozókat, ill. a könyvtári közösségeket, hogy váltsák valóra a jelen kiáltványban megfogalmazott elveket. (Ref.: Szabó Eszter)

Első rész: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról