Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így és ezekkel hat a közösségi média a fiatalokra (APA) 2. (olvasóink szavazatára)

Az előző részben link bemutattuk, hogy a közösségi média (kontrollálatlan) használata miért káros a fiatalokra az Amerikai Pszichológiai Társaság (röviden angolul: APA) szerint. Ebben a részben pedig a társaság ajánlásait ismertetjük, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a gyerekek, serdülők számára a közösségi médiát.

Ajánlások az APA közegészségügyi tanácsadásából a közösségi média használatáról serdülőkorban:
1. A közösségi médiát használó fiatalokat ösztönözni kell, hogy olyan funkciókat használjanak, amelyek az egészséges társas kapcsolatok kialakulását segítik.
2. A funkcionalitásnak a fiatalok fejlődési képességeikhez kell igazodniuk.
3. A korai serdülőkorban (10-14 év) ajánlott a felnőttek számára a fiatalok közösségi média használatának folyamatos ellenőrzése (megbeszélés, tanácsadás). Az autonómia fokozatosan növekedhet, ahogy digitális műveltségi készségeket szereznek.
4. A pszichológiai károsodás kockázatainak csökkentése érdekében a serdülőknek nem szabad törvénytelen, káros viselkedésre (másoknak, maguknak károkozásra) utaló tartalmat látniuk. Be kell jelenteni, eltávolíttatni az ilyen tartalmakat.
5. A serdülők "kibergyűlöletnek" való kitettségét minimalizálni kell, pl. online diszkrimináció, előítélet, gyűlölet, zaklatás. Különösen a marginalizált csoportokban.
6. A serdülőket rendszeresen meg kell vizsgálni a "problémás közösségi média használat" jelei alapján.
7. A közösségi média használatát korlátozni kell annak érdekében, hogy ne zavarja meg a serdülők alvását és testmozgását.
8. Korlátozni kell a közösségi média használatát a társadalmi összehasonlítás céljából, pl. szépséggel vagy megjelenéssel kapcsolatos tartalmak esetében.
9. A serdülők közösségi média használata előtt pszichológiai képzést kell biztosítani, hogy meg tudják találni a biztonságot, egyensúlyt a használat során.
10. Erőforrásokat kell biztosítani a közösségi média serdülők fejlődésére gyakorolt pozitív és negatív hatásainak további tudományos vizsgálatához. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról