Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így működik a dezinformálás - és ezeket tehetjük ellene (olvasóink szavazatára)

A dezinformáció és a félreinformálás a társadalmunk számára az egyik legveszélyesebb dolog, mivel minden más problémát befolyásol. Ha fel tudjuk ismerni vagy akár el is tudjuk távolítani, akkor közelebb kerülünk a problémák megoldásához.

- A dezinformáció pontatlan vagy félrevezető információ, célzottan hamis benyomás kialakítása miatt.
- A félrevezető információ is pontatlan információ, de nem célzott félrevezetés szándékával.
- Az információ egy érthető és a valóságot reprezentálóan kommunikált tartalom.

Sokan abból indulnak ki, hogy az emberek ésszerű folyamatot követnek a gondolkodásukban. Összegyűjtik az információkat, különböző nézőpontokból. Logikusan értékeli, feldolgozzák, alkalmazzák. Végül döntést hoznak és cselekednek. De valójában ez nem így történik.

Például Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás könyve jól leírja, hogy működik valójában a gondolkodás. Metaforája szerint az agyban van Rendszer 1 és Rendszer 2. Az 1-es típusú gondolkodásnál robotpilóta üzemmódban vagyunk, ami segíti a mindennapi életünket. Gyorsan és heurisztikusan (szabályok használatával) működik, rögtön következtetésre jut. Ráadásul ez folyamatosan működik. A 2-es típusú gondolkodás felelős a döntéshozásért, de ez nincs mindig bekapcsolva. Még az is előfordul, hogy a racionális döntést akarunk hozni, de közben a robotpilóta üzemmód befolyásol minket.

Például ennek eredménye az elérhetőségi elfogultság. Azt az információt használjuk, ami könnyen elérhető. Főként az egyértelmű, könnyen érthető és figyelemfelkeltő, akár sokkoló információk keltenek benyomást. Például az anekdoták jobban értelmezhetők, mint a statisztikák.

Másik ilyen a megerősítési torzítás. Főleg azok az információk jutnak el hozzánk, amelyek megerősítik a már meglévő hitünket. Az agy nem szereti alapvetően a különböző nézőpontokat. Az először, könnyen elért információhoz ragaszkodik. Hogy mi jut el hozzánk, azt környezetünk is befolyásolja.

A dezinformációt úgy tervezik, hogy az 1-es rendszerünkre hasson, és megtévessze a kettest. Tehát sokkoló, könnyen érthető anekdotákra épít. Belecsempészi a statisztikákat is megtévesztésként, vagy dezinformációs oldalt tüntet fel hitelesként, közben támadja az egyetemi forrásokat. Gyorsan terjeszkedik a keresőben és közösségi médiában, hogy kihasználja az elfogultságokat.

A dezinformáció megfékezésén és a tudatosításon dolgoznak újságírók, tanárok, könyvtárosok, jogászok. A szélesebb körű kezdeményezések eddig elakadtak. Még mindig a tényellenőrzés és az információs műveltség fejlesztése a legjobb módszer. Arra kell figyelni, hogy a Rendszer elfogultságait megfékezzük, és aktiváljuk a Rendszer 2 gondolkodás elemeit. Először is a saját hibáinkat kell felismernünk, aztán segíteni másoknak is ebben. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): A bizalmas információ rejtegetése helyett a kritikus gondolkodásra építs - magaddal szemben is link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról