Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ilyenek a brit könyvtárosok - felmérte a könyvtárosok egyesülete

A 2023-as brit munkaerő-térképezés a 2015-ösre épül. Nick Poole, a CILIP (Könyvtári és Információs Szakemberek Intézete) vezérigazgatója elmondta, hogy a brit információs munkaerő-adatok konzorciuma először hozta össze a könyvtárak, az információ, a tudásmenedzsment, a levéltárak és az iratkezelés világából jövő szervezeteket, hogy közösen finanszírozzák és vezessék e felmérést. A 2023-as felmérés során összesen 4336 db kérdőívet dolgoztak fel. A kitöltők 63%-a 45 éves vagy idősebb link .
A végeredményből az alábbi megállapítások vonhatók le:

- Túlnyomórészt női munkaerővel működnek a brit könyvtárak - ugyanis a válaszadók 75%-a nő.
- Nagy tapasztalattal rendelkező munkaerő - 40%-nak több mint 20 éves szakmai tapasztalata van. A magasan képzett munkaerő 37%-a mesterdiplomával és/vagy PhD fokozattal rendelkezik.
- Jelentős bérkülönbségek - 30%-uk kevesebb mint 22 ezer fontot keres évente, 20%-uk pedig több mint 40 ezer fontot. A nők alulreprezentáltak a vezető beosztásban: a női vezetők mindössze 0,8%-a keres 80 ezer fontot (80k+) évente, szemben a férfiak 2,8%-ával.

Átfogó betekintés a munkavállalók elégedettségébe:
Megjegyzés: A könyvtárossá válás akadályai között az elégtelen (vagy annak vélt?) társadalmi-gazdasági háttér is előfordult (p. 18.) Más akadályok: pénz, a képesítés/képzettség hiánya, a könyvtár helye, rövid idejű szerződés.
- Egyenlőséggel, sokszínűséggel és befogadással (EDI), ill. a béregyenlőséggel kapcsolatos tények. Minden országrészben 5% alatt van a színesbőrű könyvtárosok aránya. A könyvtárosok kb. 70%-a arról számolt be, hogy heti 22 vagy több órát dolgoznak.

Megjegyzés: A cikkben nem sorolják fel, de a teljes jelentés tartalmaz adatokat az alábbiakról is:
- Könyvtárosképzés és -továbbképzés: 63%-uk vett részt ezek valamelyikén az utóbbi 12 hónapban. A jövőre vonatkozóan már a brit könyvtárosok kb. egyötöde bizonytalan, hogy munkáltatója tudja-e finanszírozni a képzést, továbbképzést, de a kérdezettek kb. fele optimista. A könyvtárosok 59%-a a következő 12 hónapban is tanulna. 34% az online képzést preferálja, 24% viszont a munkahelyén képezné magát inkább.
- Egészség és jóllét: A munkavállalók 17%-a(!) érzi úgy, hogy csökkent a képességük a mindennapi munkájuk elvégzésére.

A közeljövőben a konzorciumi tagok a saját szervezetük szempontjából részletes véleménynyilvánítást publikál a munkaerő-felmérés eredményeire. Tervezik még a bővebb vizsgálódást arról, hogy lássák, mi az, amin javíthatnak - pl. a sokszínűség egy példa erre John Chambers, az Archives and Records Association (UK and Ireland) vezérigazgatója szerint. (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): Ilyen a könyvtári és információs munkaerő-piac - rendszeresen felméri a könyvtárosok egyesülete link Megkérdeztük: Érdekelne egy könyvtáros munkaerő-piaci felmérés? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról