Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Katalógus-innováció - egy kisvárosi katalóguspélda

A múlt héten ráirányítottuk a figyelmet a katalógusfunkciók fejlesztési lehetőségeire link . Most egy átlagosnak mondható holland kisvárosi könyvtár katalógusát láthatjuk, ahol Magyarország (Hongarije) volt a keresőkérdés. Bár a szolgáltatás link nem használ ki minden technika adta lehetőséget, törekszik a használók kényelmére. A találati oldalon a következőket láthatjuk: találatok az adott könyvtárban és a tartomány más könyvtáraiban, e-könyvekben, zenékben, és olyan fulltext adatbázisokban, mint pl. a Delpher online nézegethető régi könyvei között, a Literom adatbázis dokumentuma, vagy egy friss híreket tartalmazó üzleti napilap.
A találatok szűkítési lehetőségei:
- Dokumentumtípus: könyv / DVD, videó / gyerekkönyvek / öregbetűs könyvek stb.
- a műfaj (történelem, pszichológia, életrajz, romantikus stb.)
- írók
- célcsoport (felnőtt, gyerek)
- kiadási év
- nyelv stb.

A jobb oldalon sorakoznak a találatok, szerzővel, címmel, könyvborítóval, olvasók általi értékeléssel. A könyvek itt előjegyezhetők, a használók saját könyvlistájukba menthetik el, és egy kattintásra láthatják, hogy melyik szolgáltatóponton érhető a kiadvány.

A több adatbázisban való egyidejű keresés funkciója (discovery) mellett nem található a témában további kiadványokat ajánló szolgáltatás. A gyerek- és ifjúságikönyv-ajánló külön oldalon link található. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2023. március 22.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=katalogus-innovacio
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról