Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kicselezik a cenzúrát: a New York-i könyvtárak ingyenes digitális olvasójegyeket kínálnak az USA-ban élők számára

A New York Public Library (link NYPL) a SimplyE nevű, ingyenes e-book olvasó alkalmazáson keresztül biztosít hozzáférést több, általában betiltott könyvhöz május folyamán az egész USA-ban. (- Írtuk egy éve.)
A Brooklyn Public Library (link BPL) a 13 és 21 év közöttieknek teszi lehetővé, hogy ingyenes e-olvasójegyet igényeljenek e-mail-ben vagy Instagramon. A "Books UnBanned", azaz a "Kitiltott könyvek" bármely iOS vagy Android készüléken böngészhetők, kölcsönözhetők és olvashatók. A kártya egy évig érvényes. A BPL a kártyával rendelkezők számára várakozási idő nélkül tesz elérhetővé egy válogatást a gyakran kifogásolt könyvekből. Ezek a könyvtár online katalógusával vagy a Libby alkalmazással használhatók. Az ingyenes e-kártyához hozzáférő tinik kapcsolatba léphetnek brooklyni társaikkal, pl. a BPL Szellemi Szabadság Tini Tanácsának tagjaival. Bátorítják őket, hogy osszanak meg videókat, esszéket, sztorikat a szellemi szabadság fontosságáról, ill. arról, hogy milyen hatással volt életükre a könyvek betiltása. Könyvajánlókkal is védhetik az olvasás szabadságát. Azért döntöttek a "Kitiltott könyvek" mellett, mert a közelmúltban bizonyos csoportok együtt próbálták eltávolítani a könyvtárak polcairól pl. a faji, nemi, LMBTQ+, vallási és történelmi kérdéseket érintő könyveket. Az Amerikai Könyvtári Szövetség Szellemi Szabadság Hivatala tavaly több mint 700 panaszt számolt össze: a legtöbbet a 20 évvel ezelőtti esetekhez képest.

A "Könyvek mindenkinek" gyűjtemény több száz szerzői jogvédett / közkinccsé tett könyvet tartalmaz. A NYLP együttműködött: 1. kiadókkal: Hachette Book Group, Macmillan Publishers, Scholastic; 2. a kiválasztott címek szerzőivel. Ez mindenki számára ingyenesen elérhető országszerte. A "nem tiltott könyvek" esetében nincs várólista. A "125 könyv, amit szeretünk - felnőtteknek, gyerekeknek, tiniknek" gyűjteménye: link .
A NYPL "Books For All" és a BPL "Books UnBanned" nevű kampányának egyaránt célja, hogy támogassa a szellemi szabadságot. Linda E. Johnson, a BPL elnök-vezérigazgatója szerint a könyvtár "nem nézheti ölbe tett kézzel, hogy a kevesek által elutasított könyveket mindenki számára eltávolítják a könyvtárak polcairól". Anthony W. Marx, az NYPL elnöke úgy véli: a könyvtár feladata biztosítani, hogy ne törlődjön ki egyetlen nézőpont, egyetlen gondolat, egyetlen identitás sem. (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): A Minecraft online játékba viszik a betiltott könyveket link Szabályozottan tehetnek panaszt az USA könyvtárhasználói a dokumentumokkal szemben link Szülői segítség könyvtárosoknak és más érintetteknek az intellektuális szabadság megőrzéséért link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról