Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Könyvtáros érdekek védelme - Mi? Ki? Micsoda?!

A KIT többször készített nem reprezentatív felmérést, hogy mit is tart a szakma az érdekvédelmi tevékenységről (vö.: link ). Lényeg: alapjában véve nem tűnik fel, hogy lenne ilyen. Sem a kamara, sem az MKE, sem a szakszervezetek részéről. A Könyvtárostanárok Egyesületének néhány évvel ezelőtti felszólalásai jelentettek inkább csak kivételt.
Hasonló gond, hogy nincs tisztázva, és diskurzus sincs arról, melyek a szakmai érdekei. Mert abban nem látszunk hinni, ha pl. egy kamarai vezető nyilvános egyeztetés nélkül saját elképzeléséről állítja ezt.
Még alapvetőbb kérdés, hogy identitásunk is megtépázott: a szakmában együtt dolgoznak azon, akik szerint a jelen könyvtári szolgáltatási modellen rég túl kellett volna lépni (pl. a holnap használói igényei felől újraépíteni a rendszert), és azok, akik e rendszer további erősítésében érdekeltek (pl. a szakma eddigi erősségeinek turbózása).
Summa:
- se érdekvédelem
- se tisztázott érdek
- se szakmai cél.
Innen valóban nehéz nyerni.
- Így marad az általános zavar és elégedetlenség. A témát érintő anyag a közelmúltból: link , mely a szakszervezeti fellépést hiányolja. A szakma választott és kinevezett vezetői évtizedek óta nem képesek perspektívát mutatni. A szakma egyes tagjai pedig önszerveződni. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás ; Munkások Újsága
2019. szeptember 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtaros_erdekek_vedelme_-_mi_ki_micsoda
Régebbi hírforrás(ok): Ki áll ki a könyvtárosok tényleges érdekeiért? - Hogyhogy senki? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról