Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közkönyvtár vonzóvá tétele -- shop-koncepció

... Az üzleti, felhasználó-központú megközelítés jegyében külföldön eközben már újabb szelek fújnak. Míg itthon arról folyik a vita, hogy az említett program keretében egy központi listáról válasszanak-e a könyvtárak vagy szabad kezet kaphatnak a döntésben, addig nyugaton számos intézményben már folyamatosan csökkentik a könyvállományt és csak azokat a köteteket tartják meg, amelyekre valóban van igény -- azok körül viszont hírverést is csapnak. A holland közkönyvtárakban ezzel az eljárással a korábbi költségvetésnél maradva 30 százalékkal kisebb könyvállomány mellett is 35 százalékkal nőtt a használat. A megmaradó hányadot pedig 'tálalják', azaz úgy mutatják be, mintha egy elegáns könyvesboltban járnánk. Így például a könyv gerince helyett a címoldal néz az olvasó felé, és az azonos témájú könyvek és folyóiratok is egy helyre kerülnek. A vizuális megjelenítés is lényeges elem: egy témán belül adott esetben azonos színű (!) könyvek, újságok, dokumentumok kerülnek egymás mellé. S minthogy a közkönyvtár közösségi hely, így alapfelszereltség a Nintendo Wii és más játékszoftverek is.

Régebbi hírforrás(ok): Csökkentett kölcsönözhető állomány mellett valamelyest nőtt a használat link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról