Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miért ők a legjobb könyvtárak az USA-ban? Hogyan tovább, sztárrendszer? II. (Olvasóink szavazatára)

A múlt héten szóltunk az amerikai közkönyvtárak Star Library minősítési rendszeréről link . Most újabb könyvtárakat emelünk ki, utalva néhány szolgáltatásukra, területi különbségekre.

2021-ben Ohiónak 26 Star könyvtára volt, 2022-ben három. Kirsten Krumsee állami adatkoordinátor kifejtette, hogy a legtöbb ohiói közkönyvtár egy átlagos hét alapján számítja ki az éves látogatásokat. Ilyen tipikus hét 2020-ban a világjárvány miatt nem volt. A legtöbb Star könyvtár az ország középnyugati részében található. Illinois vezet 43 sztárral, Iowa követi: 22 Star, Nebraska: 17, Missouri: 11. Kalifornia államnak 12 Star könyvtára van, ami egyúttal a legtöbb a keleti országrészben link 14 államban egyetlen sztárkönyvtár sincs. Okai: 1. kevés a nyilvános könyvtár; 2. több a megyei vagy joghatósági alapon szervezett könyvtár (vö.: link és link és/vagy viszonylag alacsony, ill. az országos átlag alatti az egy főre jutó finanszírozás.

Négy állam 2022-ben öt vagy még több Star könyvtárral gyarapodott. 14 államban van egy vagy több állandó csillagos könyvtár. Massachusettsben akad olyan könyvtár, amelyik 15 éve folyamatosan ötcsillagos: Massachusetts's Wellfleet Public Library link . (Benne: Dolgok Könyvtára, vasárnap is nyitva, hírlapajánló a honlapon.) Országszerte hat nyilvános könyvtár háromról öt csillagra váltott: Az oregoni Multnomah Megyei Könyvtár (30 millió dollár felett) link . (Megjegyzés: könyvtári honlapjuk nyelvét oroszra váltva egy blogbejegyzést találtam ukrán gyűjteményéről), a michigani Kent Kerületi Könyvtár (10-29,9 millió dollár) link . (Megjegyzés: van téli olvasóklub, a 2-10 éves gyerekeknek iVOX interaktív gyermekkönyv app, felnőtteknek sok digitális szolgáltatás, köztük az OverDrive Libby). A legkevesebbet költők között van az iowai Maxwell Közkönyvtár (10-49,9 ezer dollár) link

11 könyvtár váltott 4-ről 5 csillagra, pl. a San Francisco Public Library. A két legkevesebb pénzt (10.000 és 49.999 dollár között) költő könyvtár az iowai Garnavillo Public Library link és a Tennessee-beli Tellico Plains Public Library link Facebook-oldaluk: link (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): A közkönyvtárak új szerepet vesznek fel, mint közösségi szolgáltató csomópontok link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról