Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mire költöttek a Covid alatt az USA könyvtárai, s mire fognak 2022-ben? - 2. (olvasóink szavazatára)

Folytatjuk a két hete kezdett link referálást...

Technológia - A Library Journal (LJ) felmérésére válaszoló 214 közkönyvtár 47%-a többet költött technológiára 2021-ben, ami 22%-al több, mint a 2020-as, hasonló kiadásuk. Becslések szerint a dokumentumokra szánt kiadások 27%-át fordították digitális tartalomra. A külvárosi és városi könyvtárakban volt ez az arány a legnagyobb: több mint 30%. A távmunkához, számítógépes rendszer fejlesztéséhez szükséges technológia is gyakori tétel. "Az egész rendszerben a technológián alapuló kezdeményezéseket és a személyzet szakmai fejlődését helyeztük előtérbe" - mondta Misty Hawkins, Arkansas regionális könyvtári rendszerének igazgatója. A számítógépes rendszer fejlesztésére a legnagyobb könyvtárak költötték a legkevesebbet. Sok technológiai kezdeményezés végleges lesz, főleg a kisebb könyvtárakban. Egy oklahomai könyvtárigazgató elmondta, hogy négy asztali számítógépet tudott hozzáadni a meglévőhöz, köztük egy magánszámítógépet a távgyógyításhoz és állásinterjúkhoz.

A könyvtárak becslése szerint technológiai kiadásaik zömét - 35%-ot - ügyviteli szoftverekre, pl. integrált könyvtári rendszerükre (ILS) szeretnék fordítani. 2022-ben az egyéni hardverbeszerzések a technológiai kiadások közel negyedét teszik majd ki.

Személyes könyvtárhasználat - Minél nagyobb egy könyvtár, annál inkább költött rá: 75%-uk. A legkisebbeknek csak 17%-a adott ki pénzt erre. A világjárvány miatt épületeket is bezártak.

A használók egészsége, biztonsága - Erre szinte minden könyvtár sokat áldozott. Ez nem merült ki abban, hogy megfeleljenek a higiéniai követelményeknek. Olyan beszerzési tételek is voltak, mint pl. a járdaszegélyek akadálymentesítése. Akadtak nagyobb beruházások: pl. szekrények, érintésmentes vizespalack-töltők, önkiszolgáló pénztárgépek vásárlása.

Mozgó állomány - Az egy főre jutó példányszám folyamatosan csökkent az elmúlt 30 évben. 2020-ban - beleértve a nyomtatott és digitális példányokat is - 8,01 db volt. A középnyugati és a külvárosi könyvtárakban volt a legmagasabb az egy főre jutó mozgó állomány. 2021-ben precedenst teremtett, hogy sok könyvtár eltörölte a késedelmi díjakat, de kérdés, hogy ez bevételkiesést-e egyáltalán? E gyakorlatot több könyvtár is véglegesíti. A könyvtárak 70%-a azt jósolja, hogy 2022-ben mégis 11%-al emelkedni fognak a példányszámok. Ennek oka az újranyitások miatti optimizmus.

Létszámgazdálkodás és nyitvatartás - A könyvtárak negyede számolt be létszámnövekedésről az elmúlt évben. Bár 70%-al nőtt a személyzeti ráfordítás, a teljes munkaidősekre fordított kiadás mégsem változott. A könyvtárak negyede bocsátott el dolgozót a Covid alatt, de közülük 59% visszavette az összes alkalmazottat. 22% néhányat vett vissza újra. A könyvtárak 19%-a egyáltalán nem vett fel új embert. A minimálbért 21 állam emelte 2021 végén. Egy könyvtárigazgató szerint majd kevesebb lesz az órabér és a szolgáltatás. A nyitvatartási órák száma a legnagyobb könyvtárakban nőtt a legjobban, míg a legkisebbeknél volt a legalacsonyabb a nyitvatartás óraszámának emelése. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról