Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Nem félnek a könyvespolc üres helyeitől (galéria)

Az állomány másfajta elrendezése c. olvasmány benne volt tanulmányainkban 30 éve, de a könyvtárakban ma is viszonylag ritkán látható, hogy idehaza élnénk a lehetőségekkel. Amikor 1993-ban Maurice Line, neves könyvtári tanácsadó a kecskeméti közkönyvtárban járt, meglepve tapasztalta, hogy egy centi hely sincsen a könyvespolcokon: roskadoznak a könyvektől. Azt a választ kapta, hogy majd akkor lesz üres hely, ha (az akkor éppen költözés miatt zárva tartó könyvtár meg fog nyílni).
Kérdése mögött mást; pszichológiai magyarázatot sejtettem. Pláne, amikor külföldi könyvtárak polcaira gondoltam (a képgalériában hamburgi példák: link Szempontok lehetnek:
1. a választási túlterhelés link káros hatásainak elkerülése
2. komfortérzés: az olcsó áruk boltjának tele a kirakata, a luxusüzlet néhány terméket mutat - s a könyvtárban is hasonló a mechanizmus
3. irreleváns tartalmak: szemre tetszetős lehet a nagy kínálat, mely azonban gyakran rég nem keresett, elavult tételeket is tartalmazhat: a látszatkeltés tehát csalódáshoz vezet
4. több hely kell a változatos prezentáláshoz: dokumentumok gerinccel ill. arccal egyaránt bemutatva - az olvasói élmény fokozása érdekében
5. több hely kell a tematikus kínálatnak: a használói szempontnak kedvezünk (akár könyvtárosi "rendszeretettel" szemben), ha az adott témához tartozó könyv, folyóirat, CD, DVD (ha vannak még ilyenek) egymás mellé kerülnek. Ez nem mellesleg segíti a keresztértékesítés is (egy célra különböző típusú dokumentumok választási lehetősége). (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. december 19.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=nem_felnek_a_konyvespolc_ures_helyeitol
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról