Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Része-e a minőségirányításnak, hogy azonosítható és jól olvasható szövegekkel tájékoztatunk?

Rendszeresen kerül kezembe olyan dokumentum, amelyet minősített könyvtár, sőt, minőségbiztosítást oktató intézmény bocsát ki, amely ugyanakkor nélkülözi a dokumentum azonosíthatóságát biztosító alapvető elemeket. Olyan adatokat, mint pl. a közreadó neve, vagy a keletkezési dátum. Mindezzel egy csapással aláássa
- a kiadó személy (a közlő saját maga)
- a kiadó intézmény
- a könyvtári tájékoztatás
- a könyvtári minőségirányítási rendszer
hitelességét is. Mert ha egy állattenyésztő nem ért a minőségi tájékoztatáshoz, akkor az többé-kevésbé megérthető. De ha egy könyvtáros - pláne, aki minősített intézmény alkalmazottja - nem képes erre, akkor ott rendszerhiba sejlik fel: mert mit biztosít a könyvtári minőségirányítási rendszer, ha nem a könyvtári tájékoztatás minőségét?! A minőségirányítási rendszert saját művelői járatják le?

Az alapvető hiányosságok mellett persze vannak csekélyebb nemmegfelelések is, vagy olyanok, amelyek "csak" egy dokumentum
- gyengébb olvashatóságát
- kellemetlenebb kinézetét vagy
- nagyobb előállítási költségét
"biztosítják". (Az olvasás ügye szintén könyvtáros környéki kompetencia.) A KIT néhány éve közreadta az Olvashatóbb és áttekinthetőbb szövegek készítése - Tippek link anyagot. Amely összefoglalja, hogyan lehet jobb minőségű írásos dokumentumot készíteni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan lehet, hogy egyre több a minősített könyvtár, és egyre kevesebb a könyvtárhasználó?! link A könyvtár minősége a használók sikere irányából mérhető - a többi: maszatolás link Megkérdeztük: Azért nincs köze a minősített könyvtárak illetve a könyvtárhasználók számának egymáshoz, mert... link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról