Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Rettegünk attól, hogy valamit megígérjünk

A hazai könyvtárakban sokféle vonzó fejlesztés történik, melyek azonban nem kapnak olyan nyilvánosságot. Annak ellenére, hogy ezekért olyan elismerést lehetne learatni, egyébként reszketnek a könyvtárosok. A hatalomkultúrában rendszeres titkolózás mellett ebben feltehetően az is motívum, hogy - minőségirányítás ide, minősített könyvtárak oda - más-más dolog egyszer vagy néhányszor nyújtani az adott szolgáltatást, mint garantálni pl. minden használó, minden(fiók)könyvtár esetén. Ha nem fizikailag, akkor legalább virtuálisan.

Mindez a hálózatok erénye: egy kiskereskedelmi élelmiszerboltban gyakorlatilag ugyanazzal a szolgáltatásokkal találkozik a betérő az egész országban - vagy akár országhatárokon túl is. Ahogyan a használókat ismerem, e hozzáállást a könyvtároktól is szívesen bezsebelné a használó, melyet gyakrabb könyvtárhasználattal is honorálna.

A kiszámíthatóság megnyugtatja a használót (vö.: érzelmi minőség, használói élmény - UX) és bizalmat épít, amire a használók számának csökkenése idején nagy szüksége lenne a könyvtáraknak.

Klasszikus pr-mondás: "Nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani." Azaz: nem feltétlenül a könyvtárak teljesítményével van gond, hanem annak megszervezési képességével (vö.: vezetési kompetencia).

Hasonló jelenség játszódott le a Közkönyvtári Charta (ld. link ) ügyében. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. április 22.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=rettegunk_attol_hogy_valamit_megigerjunk
Régebbi hírforrás(ok): Miért nem garantáljuk használóink jogait - szavakkal is?link Miért nem garantálunk - bármit is? link Miért rettegünk a kijelentésektől? - Zsákutca a hazai könyvtári minőségirányításban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról