Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Trendjelentések; IT-szolgáltatások, kutatástámogatás és akadálymentsség

Legutóbb a trendjelentésekről: link

8. IT-szolgáltatások link Kiragadva néhány adat: csökken az online értékesítési lehetőséggel bíró könyvtárak száma. Érdekes módon hullámzik a saját digitalizált tartalmat kínáló könyvvárak száma. Érdemes persze tudni, hogy a számolásban az OSZK és egy egyszemélyes könyvtár ugyanúgy egynek számít...

9. A Kutatástámogatás, repozitórium link prospektus szinte kivétel nélkül növekvő számokról számol be. Talán azért, mert a Covid-időkben e feladat otthonról, online is végezhető volt? Elgondolkodtató, hogy a kutatást végző könyvtári intézmények száma évek óra csökken.

10. Akadálymentesség link adatainak általában javuló a trendje. Kivétel a könyvtári honlapok akadálymentessége, mely inkább hullámzik.

Jó, hogy a Könyvtári Intézet által begyűjtött adatok elérhetők ilyen formában. A prezentálás módja és olvashatósága javítható (pl. a diagramok gyakran számokat mutatnak, arányokat nem, bár a szöveg sokszor a befogadó segítségére siet), hogy a trendeket könnyebben ki lehessen olvasni. A szokatlan tördelés miatt gyakran nem kényelmes az olvasás. Meglelő, hogy néha kettő, máskor 7 évre visszamenőleg mutat adatokat. A diagramtípus kiválasztása gyakran nem szerencsés. Bár az adatok ott vannak, általában nehéz eldönteni, hogy azok mit is jelentenek. Mihez képest, mire jó, és miért érdekes.

Sokat dobhatna tehát az adatok értelmezésében való támogatás is. A 2022-es adatokat a prospektusok lapjai még nem mutatják, ezért döntéshozatalra némileg korlátozottan használható. Ha a szakmai döntéshozatal igényei szerint sikerül csiszolni a könyvtári statisztikát (feltételezve a korrekt könyvtári adatszolgáltatást), akkor könnyebbé válhat a befogadók dolga is. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról