Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Újabb halvány ígéret bérfejlesztésre 2019 második félévben - az életpályát nyomják

Több hónapos előkészítés után, a közművelődési és közgyűjteményi szakmai szervezetek kezdeményezésére találkozóra került sor az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságán. A két órás tárgyaláson a kulturális területek szakmai fejlesztési stratégiája volt a fő téma.
A jelenlévő egyesületek képviselői hangsúlyozták, hogy a közgyűjteményi és közművelődési szakmák hosszú távú fejlesztése nem képzelhető el a szakmai területen dolgozók átfogó bérrendezése nélkül. Ennek hiányában a már elért eredmények megőrzése és új fejlesztések megvalósítása sem lehetséges.
Az államtitkár úr részéről elhangzott, hogy mindezt egy olyan stratégiai terv keretei közzé kell helyezni, amely illeszkedik a kormány terveihez, és amely tengelyében a nemzetei kultúra és identitás fejlesztése áll. Ehhez a meglévő kulturális intézményhálózat minden eszközzel rendelkezik. Fekete Péter kérte a szakmai csoportok jelenlévő képviselőit, segítsék az államtitkárságot abban, hogy egy egységes elveken alapuló életpályamodell jöjjön létre a kulturális területen dolgozó szakemberek számára. Szintén a szakmai szervezetek segítségét kérte egy átfogó kulturális stratégia alapvetéseinek kidolgozásában.
A szakmai szerveztek képviselői egyetértettek az életpályamodell bevezetésének szükségességével. Egyhangúlag kijelentették, hogy annak kidolgozásában teljes szakmai hátterükkel részt kívánnak venni. Felvetették, hogy az akár 2020-tól bevezetendő életpályamodell elindulásáig, egyszeri bérpótlék formájában támogassák a közművelődési és közgyűjteményi területen dolgozókat. Ez a 2019-ben adandó juttatás segítene kezelni a területen jelentkező legakutabb munkaerő-problémákat és gesztus értékkel is bírna.
Fekete Péter kijelentette, hogy az első félévben nem lát esélyt az egyszeri bérpótlék juttatására. Az államtitkárság azonban, egy elkészült fejlesztési terv birtokában, az év második felében lát esélyt egy ilyen irányú előterjesztés készítésére.
Az Együttműködési Fórum tagjai: Informatikai és Könyvtári Szövetség, Kulturális Központok Országos Szövetsége, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Magyar Levéltárosok Egyesülete, Magyar Népművelők Egyesülete, Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, Országos Közgyűjtemények Szövetsége, Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület.
- Időközben megjelent a közlemény a Magyar Könyvtárosok Egyesülete oldalán is: link .

Régebbi hírforrás(ok): Életpálya-modell - a pedagógusoknál is fals link MKE: hatékonyan érdekképvisel, kivéve a béremelést és az életpálya-modellt link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról