Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/36., okt. 3.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Trend: nyomtatott könyvállomány csökkentése és a kreatív újrahasznosítás
Negyedével csökkenti könyvállományát a New York Public Library
Súlyos deficit az MKE kommunikációjában
Olvasásra motiválás -- ha ennyit elolvasol, kapsz egy ilyet (képekkel)
Felsőoktatási könyvtár e-környezetben -- Tuoro és a New York-i Gyógyszerészeti Főiskola I.
Könyvtárakat teszteltünk: hol tanulnak a budapesti egyetemisták?
Tényleg a felhasználó az úr?
Krühner Éva harangozott Nyíregyházán -- a könyvtárat ismertetnék
Gyerekeknek mesélt a polgármester a Wekerlei Könyvtárban
Szolgálunk és fejlesztünk: innováció -- kutatás (konferenciabeszámoló)
Könyvtári napok: fókuszban a szépkorúak -- Csúnya mesék...
Semmilyen ízlésdiktatúra nem engedhető meg
Lezárult a klasszikus szerzői jog korszaka
IT-cégek a frankfurti könyvvásáron
Már nem a mamipornó a legnépszerűbb
Semmilyen ízlésdiktatúra nem engedhető meg -- Sipos Anna Magdolna előadása
Szórólapok -- digitalizálva (aprónyomtatványok -- könyvtári funkció?)
Magyar torrentezési szokások -- 18-75 éves internethasználók 47 százaléka
Biztonságos internetezést! -- rendőrség, kismamaklub és könyvtár

Praktikus

Gyorsabb lesz a munka: tűzze dokumentumait, mappáit a tálcára

Kisszínes

Könyvstatisztika, te hazug!
Több szolgáltatását megszünteti a Google
Az RMDSZ és a román kormány ellentétesen értelmezi a strasbourgi döntést
Vílágító könyvek Melbournben -- világszerte kreatív ötleteket szül a poros könyvek kezelése

Információforrások

Eltűnt gyerekek a 404-es oldalon
A hét infografikája: az e-olvasás előretörése
Barangold be a fővárost regényhelyszínként
Korallzátonyok víz alatti panorámafelvételeivel bővült a Google Street View


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Trend: nyomtatott könyvállomány csökkentése és a kreatív újrahasznosításFEL

Egyre több példát látunk nemzetközi szinten a fizikai könyvtári állományok csökkentésére. A tömött polcok és nagy raktárak zsugorodnak, helyettük nagyobb közösségi és kutatóterek jönnek létre, ahol a virtuális állomány használata erősödik. Ha mégis nyomtatott könyvre van szükség, akkor azt egyre inkább kinyomtatják -- just in time.
A nyomtatott állomány csökkenése különösen erős a műszaki területen link , de jól kitapintható máshol is. akár közkönyvtárban link

Egyre izgalmasabb kérdés, hogy mi történjen a feleslegessé vált (poros) könyvekkel. Erre dizájnerek, művészek is ugranak: kreatív megoldásokkal állnak elő, könyvfolyamtól bútorokon keresztül e legkülönfélébb használati tárgyakig.
Avíttá, meghaladottá válik a nyomtatott--elektronikus diskurzus, annak ellenére, hogy idehaza még mindig kevésszer merül fel a használói szempont: olyan legyen a hordozó, amit a használó elvár (azaz, nem olyan, amit a könyvtáros egyébként gondol nyújtani). Nemzetközi szinten, megfelelő infrastruktúra mellett a használó dönt arról, hogy a könyvtári--könyvkereskedői közös adatbázisból a nyomtatott / elektronikus, kölcsönzött / örökbe vitt, friss / antikvár példányt viszi (ahol ez értelmezhető) link (MG)


Negyedével csökkenti könyvállományát a New York Public Library FEL

4,5-ről 3,3 millióra csökkenti zászlóshajójának számító 5. Avenue-n lévő központi könyvtárában az állományt. Az átalakítással, melyet egy 8 millió dolláros adományból finanszíroznak és egyben fiókösszevonást is jelent, 2750 m2-nyi raktártkapacitást is teremtenek. A projekt során a világ legnagyobb kutató- és kölcsönkönyvtára jön létre. Az állomány egy része egy New Jersey-i raktárba kerül, mely néhány használóban a hosszabb bekérési időt vetít elő. Anthony W. Marx, könyvtári elnök megnyugtatásképpen jelzi, hogy az állomány nagyobb része elektronikusan lesz elérhető. További ellenvetés, hogy az elektronikus anyagok között gyakran előfordul gyenge minőségű is. Az igazgató megkísérli emellett azt is, hogy munkaerő-felvétellel ellensúlyozza a korábbi évek költségvetésének csökkenése miatti elbocsátásokat. (ref.: MG)


Súlyos deficit az MKE kommunikációjábanFEL

Mennyire hitelesen tájékoztat ill. folytat párbeszédet az MKE? -- volt a múlt heti KIT-kérdés. A nem reprezentatív válaszok:
14 - Csak ha nem kellemetlen a választott vezetői számára.
4 - Minden esetben.
9 - Aligha, bár lehet, hogy előfordul.
9 - Általában igen.
Mindössze 4 szavazó mutat elégetettséget, a szavazók többsége szerint az őszinteségnek nincs sok nyoma (21 szavazat). A voksolók komoly személyi vonatkozásokat is jeleznek. Van tehát mit javítani az egyesületen és kommunikációján. Kulcs és felelősség a választott vezető(k) kezében. (MG)


Olvasásra motiválás -- ha ennyit elolvasol, kapsz egy ilyet (képekkel)FEL

Ekurhuleni városának könyvtára -- Dél-Afrika -- ajándékokkal csábítja olvasásra a fiatalokat. Arra számítanak, hogy a külső motiválás hatására olvasóvá válnak az emberek. Hosszú a felkínált ajándékok sora: bögre, póló, pulóver, nyakba akasztható szalag, léggömb, tollkészlet, szövegkiemelők, kis jegyzetfüzet tollal, kulcstartó-lámpa, üdítős palack, a könyvtár logójával ellátott Rubik-kocka (ld. a link ). Az olvasások tényét olvasónapló-szerű könyvecskében kell jegyezni. Egy bűvös kockáért pl. 10 könyvet kell elolvasni. Dél-Afrikában a fiatalok és idősebbek egyaránt célcsoportjai a literalizációs programoknak. (kép és szöveg: MG)


Felsőoktatási könyvtár e-környezetben -- Tuoro és a New York-i Gyógyszerészeti Főiskola I. FEL

2012. májusában egyesült a New York Medical College és az ortodox zsidó fenntartású Touro College & University. A helyzet sok kihívást hozott a könyvtárnak is. A könyvár hitelességének megalapozásához / fenntartásához egyebek mellett kiszámolták az állomány nettó értékét is: bázis ráfordítás, mínusz amortizáció adja a jelenértéket, ami történetesen 8,3 millió dollár. A jelen lévő eltérő vallások kihatottak a nyitva tartásra is. A nyitva tartás típusai: 1. Normál (teljes szolgáltatás és létszám), 2, Kiterjesztett (csökkentett szolgáltatások és kevesebb szolgáltató hallgató), 3. Órák csak tanuláshoz (vallási események idején). Az egyesüléssel növekedett a szolgáltatási pontok száma, a nagyobb tekintély adhatta azt is, hogy a könyvtárigazgatót meghívták a szenior vezetésbe. Missziójuk: Javítani az oktatást, kutatást és tanulást a New York Medical College közösségének információs igényeit szolgálva, kiváló minőségű forrásokkal, médiával, szolgáltatásokkal és létesítményekkel. (Diana Cunningham előadása, Informatio Medicata -- Informatio Scientofica, 2012. szept. 27., ref.: MG)


Könyvtárakat teszteltünk: hol tanulnak a budapesti egyetemisták?FEL

Messze még a vizsgaidőszak, de a zh-szezon már jó néhány egyetemen elkezdődött. A felkészülést soha nem lehet elég korán elkezdeni, ezért utánajártunk, melyik egyetemi könyvtárban lehet a legjobban tanulni. -- BME, ELTE, Corvinus


Tényleg a felhasználó az úr?FEL

Közhelyszámba menő kijelentés, hogy a vevőnek mindig igaza van. Könyvtárban ezt úgy lehetne lefordítani, hogy az olvasó/felhasználó kívánságát minden esetben, természetesen a lehetőségeknek megfelelően teljesíteni kell. De biztosan így van ez?
Saját tapasztalatom a munkahelyemen, hogy rengeteg speciális kérés esik be még egy szimpla szakkönyvtárhoz is. Nem feltétlenül nehéz, de sok esetben rengeteg fölösleges körrel járó, monoton, unalmas dolog. Akár szkennelés, akár dokumentumok egyenkénti és külön-külön küldése, akár egy millió tételes dokumentumlista összeállítása és elküldése...


Krühner Éva harangozott Nyíregyházán -- a könyvtárat ismertetnékFEL

Igen emlékezetesre sikerült dr. Kührner Éva székfoglalója. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szeptember elsejétől öt évre kinevezett igazgatója olyan rendezvényt harangozott be csütörtökön házigazdaként, amely hosszú napokon át tartalmas elfoglaltságot kínál minden korosztálynak.
Az Őszi Könyvtári Napok ezúttal szeptember 28.-október 8-ig tartanak a Könyvtárak az aktív idősödésért és a Magyar Népmese Napok jegyében.
-- Idestova tizenhét éve, 1995 októberében rendezte meg első alkalommal az Informatikai és Könyvtári Szövetség a többi könyvtáros szakmai szervezettel közösen az Összefogás a könyvtárakért elnevezésű akciót. Azóta komoly hagyomány vált ebből -- kezdte beharangozóját a bibliotéka direktora.
Az Őszi Könyvtári Napok eltökélt célja, hogy minden korosztály megismerhesse a könyvtárakat. A tradicionális rendezvénysorozat idén az idős korosztályra fókuszál, megyeszerte számos színes programot kínálnak péntektől több mint egy héten keresztül.


Gyerekeknek mesélt a polgármester a Wekerlei KönyvtárbanFEL

A vakáció után most indult újra a budapesti Wekerlei Könyvtár Péntek Esti Mesék a Varázsszőnyegen elnevezésű, minden hónap utolsó péntekén jelentkező programsorozata. Az új évadot megnyitó polgármester a kispest.hu-nak elmondta, nagyon szereti a meséket, édesapja is minden nap mesélt neki gyermekkorában, most ő is ugyanezt teszi: rendszeresen mesél mindkét kisgyermekének. Gajda Péter, aki kislányával érkezett a könyvtárba, Bartos Erika népszerű, mindennapokból vett történeteit olvasta fel a köréje gyűlt kicsiknek.


Szolgálunk és fejlesztünk: innováció -- kutatás (konferenciabeszámoló)FEL

2012. szeptember 26-28-án 9. alkalommal rendezte meg az Informatio Scientifica -- Informatio Medicata konferenciát az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma, a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára és a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége. A konferencia fő témája ebben az évben az innováció és kutatásfejlesztés volt -- a résztvevők a könyvtári információszolgáltatás és orvostudomány aktuális innovációit ismerhették meg. Az előadásokon megszólaltak a hazai orvosegyetemek képviselői, a Nemzetgazdasági Minisztérium innováció és K+F főosztályvezetője, neves szakemberek, valamint idén 10 külföldi és 6 magyar kiállító mutatkozott be. A szekcióülések mellett, workshopok, szakmai kiállítás és színvonalas tudományos programok várták a látogatókat. A konferencia weboldalán link a részletes szakmai program mellett hamarosan elérhető lesz az előadások anyaga és a fotógaléria. (Margittai Zsuzsa)


Könyvtári napok: fókuszban a szépkorúak -- Csúnya mesék...FEL

Az Országos Könyvtári Napok alkalmából idén különösen az idősekre számít a szegedi Somogyi-könyvtár. Bár az országos rendezvénysorozat október 1. és 7. között zajlik, Szegeden a korábbi évek hagyományainak megfelelően egészen a hónap végéig várják különféle programokkal az érdeklődőket. (Önkormányzati Sajtószolgálat)
Őszi könyvtári hét Mosonmagyaróváron -- Az őszi könyvtári hét a Huszár Gál Városi Könyvtárban kedden délután 5 órakor Csernik Szende 'Csúnya mesék felnőtteknek' című előadásával kezdődik.


Semmilyen ízlésdiktatúra nem engedhető megFEL

Sipos Anna Magdolna egyetemi docens tíz éve kutatja a második világháború utáni könyvtárselejtezéseket. A betiltott könyvek sok mindent elárulnak a kor kultúrpolitikájáról, annak minden következetlenségével együtt. A kutatót arról kérdeztük, hogyan zajlott a tiltólisták végrehajtása a gyakorlatban, milyen szerzők és művek kerültek indexre, és közülük kik és hogyan térhettek vissza később a nyilvánosságba.
-- Hogy talált rá a betiltott művek témájára, és miért ennek a területnek a kutatásával
kezdett el foglalkozni?
-- Teljesen véletlenül akadt a kezembe egy ilyen jegyzék, és meglepett a vastagsága. De személyes indíttatásom is volt. 1973-ban egy kisváros könyvtárában kezdtem dolgozni könyvtárosként. A főnököm irodájában volt egy kétoldalas polc, aminek az egyik fele be volt fordítva a fal felé. Amikor már néhány éve ott dolgoztam, megmutatta, milyen műveket tart ott: az ötvenes években indexre tett munkák voltak, amiket nem adott le, hanem egyszerűen elrejtett. A hetvenes években is jöttek még olyan levelek, hogy ezt vagy azt a munkát betiltották, és ki kell vonni a könyvtár állományából. Ilyen volt például évről évre a vajdasági humoristák évkönyve. A főnököm ezeket sem engedte visszaküldeni, mentek a megfordított polcra...


Lezárult a klasszikus szerzői jog korszakaFEL

Az Osztrák Médianapok keretében néhány szakember azt mondta, hogy lezárult a klasszikus értelemben vett szerzői jog korszaka, míg mások ezzel nem értettek egyet.
A rendezvény fő mottója az volt, hogy a tartalmakhoz való szabad hozzáférés nem azt jelenti, hogy minden ingyen van. A szabadon elérhető alkotásokra is vonatkozhat ugyanis a szerzői jog, elég például csak a Creative Commons licencre gondolni. Hannes Eder, a Universal Music Austria képviselőjének vélekedése szerint szükség lenne arra, hogy a szerzői jogokat képviselő szervezetek megfelelő tájékoztatást kapjanak, mert csak így léphetnek fel hatékonyan a védett tartalmak online terjesztése ellen. Jelenleg a szükséges adatok (IP-cím) megszerzéséhez bírói engedélyek kellenek, holott 'senki sem akar kémkedni az emberek után'...


IT-cégek a frankfurti könyvvásáronFEL

A fiataloknak szóló média felé fordul a Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyves fesztiválja, ahol az idén olyan cégek is kiállítanak, amelyeknek látszólag nem sok közük van a könyvkiadáshoz.
Az október 10-én nyíló rendezvényen külön standdal jelentkezik például a Nintendo és a Sony. A Nintendo bemutatja a Wii játékkonzol új verzióját, a Wii U-t, a Sony pedig a Wonderbook (Varázskönyv) nevű új készülékét, amelyet a Harry Potter-mesék alapján fejlesztettek.
A frankfurti vásár 'a szakma iránytűje', mindig is arra törekedett, hogy megmutassa a könyvkiadás fejlődésének irányait. A világ legnagyobb könyvvására a társadalmi folyamatok tükre is, 'úgy változik, ahogyan a társadalom'. Éppen ezért az idén 'a gyermek- és ifjúsági média' a rendezvény tartalmi súlypontja, hiszen ezen a területen jelennek meg a leginkább előremutató megoldások, amelyek 'prototípusai mindannak, ami a könyvkiadásban és a társadalomban történik' -- mondta Jürgen Boos, a frankfurti könyvvásár igazgatója Berlinben a rendezvény idei programjának bemutatóján.


Már nem a mamipornó a legnépszerűbbFEL

Az unatkozó háziasszonyok legvadabb vágyait kéjes részletességgel megjelenítő szolink egy krimisorozat legújabb darabja taszította le a listák éléről.
Több mint fél év után lekerült az amerikai bestseller listák éléről az Ötven árnyalat-trilógia első kötete, A szürke ötven árnyalata című erotikus regény.
E.L. James világszerte rekordeladásokat hozó könyvét Lee Child krimije, az A Wanted Man taszította le a nyomtatott és a digitális formátumban eladott példányok összesítésén alapuló sikerlista első helyéről, írja a The New York Times.
A szürke ötven árnyalata március óta vezette a fikciós bestseller listát szinte mindenütt, ahol megjelent. A második és a harmadik helyen gyakran szerepelt a trilógia folytatása, A sötét ötven árnyalata és A szabadság ötven árnyalata. E.L. James művéből már tervezik a filmfeldolgozást, részletek azonban egyelőre nem ismertek, de azt rebesgetik, a rendezői székben Angelina Jolie ül majd.


Semmilyen ízlésdiktatúra nem engedhető meg -- Sipos Anna Magdolna előadásaFEL

Sipos Anna Magdolna egyetemi docens tíz éve kutatja a második világháború utáni könyvtárselejtezéseket. A betiltott könyvek sok mindent elárulnak a kor kultúrpolitikájáról, annak minden következetlenségével együtt. A kutatót arról kérdeztük, hogyan zajlott a tiltólisták végrehajtása a gyakorlatban, milyen szerzők és művek kerültek indexre, és közülük kik és hogyan térhettek vissza később a nyilvánosságba.


Szórólapok -- digitalizálva (aprónyomtatványok -- könyvtári funkció?)FEL

Közel egy évig tartó fejlesztést és tesztüzemet követően elindult az Akciókatalógus.hu. Az oldal az áruházak, kereskedelmi láncok és hipermarketek nyomtatott szórólapjait gyűjti össze digitalizálva.
Az Akció Katalógus nevű cég szeptemberben elindította az Akciókatalógus.hu oldalt, amely digitalizálva és felcímkézve teszi közzé a nagy áruházak, kereskedelmi láncok és hipermarketek prospektusait. A felhasználók a szórólapok mellett lényeges információkat kapnak az egyes üzletekről: térképen jelölt helyüktől kezdve nyitvatartási idejükön át, kuponjaik és akcióik időtartamáig. A látogatók a személyre szabott kezelőfelületen kattintásaikkal alakíthatják preferenciájukat, menthetik kedvenc termékeiket, és kérhetnek érdeklődési körüknek megfelelő ajánlásokat. Az oldalt elindítását egy egyéves fejlesztés és tesztüzem előzte meg.


Magyar torrentezési szokások -- 18-75 éves internethasználók 47 százalékaFEL

A torrentezés általánosan jellemző a magyar internethasználókra. A 30 év alattiak 73 százaléka tölt le filmeket, zenéket és szoftvereket, de az 50 év felettiek 20 százaléka is használja a fájlcserélőket -- derült ki egy felméréséből.
A G Data vírusirtócég megbízásából készült kutatásban ezer magyar internetező válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen gyakran tölt le fájlcserélő hálózatok segítségével.
Az eredmények szerint a 18?75 éves internethasználók 47 százaléka torrentezik, míg 21 százalék azok aránya, akik még nem hallottak a fájlcserélésről. Ha azonban csak a 18?29 évesek szokásait vizsgáljuk, a torrentezők aránya megnő 73 százalékra, mialatt csupán a fiatalok 6 százaléka nem ismeri ezt a módszert.
A magyar felhasználók a leggyakrabban filmeket töltenek le (79 százalék), ezt követi a zene (62 százalék), majd a szoftver (49 százalék) és a dokumentumok (35 százalék) torrentezése. Kiemelkedő emellett, hogy mennyire megbízunk a fájlcserélő rendszerekből származó tartalmakban.


Biztonságos internetezést! -- rendőrség, kismamaklub és könyvtárFEL

Az idén hetedik alkalommal megszervezett bűnmegelőzési hét keretében a Kovászna Megyei Rendőrfelügyelőség, a Kovászna Megyei Tipe Tupa Egyesület kismama-klubjával és a Bod Péter Megyei Könyvtárral közösen, Szülők együtt címmel indított havi rendszerességű programot 2012. szeptember 25-től.
A projekt célja a szülők tájékoztatása a kiskorú bűnözés és a kiskorúak bántalmazásának megelőzéséről. A szülőkkel a rendőrség, a gyermekjogvédelem, a tanfelügyelőség szakemberei, valamint pszichológusok is beszélgetnek a drog- és alkoholfogyasztás, kiskorú bűnözés megelőzéséről és sok egyéb égető kérdésről, mondta el a Székely Hírmondónak Tóth Zsigmond, a megyei rendőrség bűnmegelőzési ügyosztályának vezetője.
A Szülők együtt elnevezésű rendezvénysorozat az elmúlt tanévben a rendőrség által szervezett, sepsiszentgyörgyi iskolákban lezajlott, biztonságos internetezés témájú előadások nyomán valósult meg. Akkor a diákok a kitöltött kérdőíveken igényelték szüleik nagyobb fokú bevonását, tette hozzá Tóth Zsigmond. A szeptember 25-re időzített találkozó témája ennek megfelelően a biztonságos internetezés volt. (via ReMeK-e-Hírlevél)
Praktikus

Gyorsabb lesz a munka: tűzze dokumentumait, mappáit a tálcáraFEL

A Windows-képernyő alján húzódó tálca igazán hasznos, hiszen pillanatok alatt elérjük róla fontos alkalmazásainkat, sőt -- egy ingyenes programnak köszönhetően -- ennél már többet is.
A programok tálcán rögzítése egyszerű: kattintsunk az asztalon lévő ikonjukra a jobb egérgombbal, majd a megjelenő helyi menüben válasszuk a Rögzítés a tálcán lehetőséget. Ettől kezdve már nem kell visszamennünk az asztalra, ha hirtelen szükségünk lenne rá, hiszen azonnal elérjük az -- alapbeállításban -- a Windows-képernyő alján lévő tálcán.
Ám ha egy mappát, képet, doc-ot stb. húzunk az asztalra, már nem tehetjük meg ugyanezt (hiányzik ez a lehetőség a jobb egérgombos menüből), holott időnként igencsak meggyorsíthatná a munkánkat, ha lenne erre lehetőség. Nos, az ingyenes Taskbar Pinnerrel ezt is megoldhatjuk. A program hordozható, azaz egy pendrive-ra is másolhatjuk, nem kell telepíteni és bármilyen számítógépen használhatjuk.
A szoftvert zip fájlba csomagolt formában tölthetjük le [ link ], s a Windows 7-es melletti Windows 8-as mappa mutatja, hogy már a legújabb operációs rendszerre is felkészítették. Lépjünk be az operációs rendszerünknek megfelelő mappába, majd kattintsunk az exe fájlra. Feltűnik a program bonyolultnak igazán nem mondható ablaka, ahol többféle lehetőség közül választhatunk: a tálcára tűzhetünk fájlt, mappát, sőt még olyan virtuális mappát is, mint amilyen a Lomtár...
Kisszínes

Könyvstatisztika, te hazug!FEL

Hányan olvasnak e-könyvet Magyarországon? Ez a kérdés szinte napi gyakorisággal felmerül. Meglep, hogy mindenki azonnal -- talán érthető rutinirozottsággal -- a könyvforgalmazási statisztikákat keresi, abból szeretne kiindulni. Csakhogy ilyeneket nem talál a hazai terepen.
Miért is nem? A helyzet, hogy itthon a könyves számokat a MKKE teszi közzé a tagjai által nyújtott beszámolók alapján. Az MKKE-nek viszont nem tagja egyetlen e-könyvkiadó sem. Ennek oka -- többek közt -- a magas éves tagdíj. Az e-könyves vállalkozások a közel százezer forintos fee-vel nem tudnak megküzdeni.
Vannak persze olyan kiadók, amelyek a nyomtatott világból kirándulnak az e-book mezőkre, de adatot ők sem szolgáltatnak e-könyv vonatkozásban. Egyben szerepeltetik a kiadványaikat a statisztikákban, legyen az e-, vagy p-könyv...


Több szolgáltatását megszünteti a GoogleFEL

Folytatódik a tisztogatás a Google-nél, a cég több olyan szolgáltatását is bezárja, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A változás érinti az AdSense hirdetési megoldásait, a Google Dokumentumokat és a trendfigyelőt is.
A nagytakarítás mögött az áll, hogy a Google nagyobb erőfeszítést szeretne végezni a jövőben, de kevesebb termék mögött -- írja a HWSW. A lap felsorolása szerint megszűnik az RSS feedekbe ágyazható reklámok (AdSense for Feeds) lehetősége, a Trends for Websites forgalombecslő eszköz, valamint a Google Docs-ban már napok óta nem érhető el a hagyományos Office dokumentumok exportálása, csak az XML-alapú Office-formátumok maradtak.
A felhasználók szélesebb rétegét érinti, hogy egységes tárhelyet kap a Goole Drive és a Picasa. Ennek megfelelően a felhasználók egységesen 5 gigabájt ingyenes tárhelyet kapnak mindkét szolgáltatásban, a fizetős tárhelybővítés pedig mindkét termékből kihasználható. További változás, hogy az extraként vásárolt tárhely már az abszolút mennyiséget jelenti -- például a 100 gigabájtos bővítés ezután nem 100+5 gigabájtot, hanem pontosan 100 gigabájtot jelent majd. A változást a következő néhány hónapban vezeti be a Google.


Az RMDSZ és a román kormány ellentétesen értelmezi a strasbourgi döntéstFEL

A román külügyminisztérium szerint nem a tulajdonhoz való jog megsértéséről, hanem a panaszosnak okozott hosszasan elhúzódó bizonytalansági állapotról szól az az ítélet, amelyben az Emberi Jogok Európai Bírósága a gyulafehérvári Batthyáneum visszaszolgáltatása ügyében elmarasztalta Romániát.
A Batthyány Ignác püspök által a római katolikus egyházra és Erdélyre hagyott, ám 1947-ben államosított könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek, ősnyomtatványok háromnegyed részét.


Vílágító könyvek Melbournben -- világszerte kreatív ötleteket szül a poros könyvek kezeléseFEL

Több mint tízezer könyvet használtak fel egy installációhoz Melbourne-ben. Az ausztrál metropolisz terén található kiselejtezett könyveket hazavihették a járókelők.
Egy spanyol művészeti csoport vette birtokba a Szövetségi teret Melbourne belvárosában. A Fény a télben fesztivál (Light in Winter) keretében könyvtárak kiselejtezett példányait szórták szét a területen, és kis lámpákat helyeztek el bennük. Az egyébként rideg tér így barátságos és hívogató területté változott. (via ReMeK-e-Hírlevél)
Információforrások

Eltűnt gyerekek a 404-es oldalonFEL

Évente több ezer gyerek tűnik el az Európai Unióban. Egy új kezdeményezés igazán egyedi módon próbál segíteni abban, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak a 'csellengők'.
Több mint 644 millió weboldal van a világon, és egyre gyakoribb a 404-es vagyis a 'nem található' hibaüzenet. Ilyenkor a kliens ugyan megtalálja a szervert, azonban a böngésző által kért állomány nem kerül elő, erre vonatkozik a jelzés.
Az EU-s kezdeményezés komoly és sajnos szomorú célra használná fel a hibát: minden 404-es oldalon megjelenne egy-egy eltűnt gyerek fotója, igen nagy nyilvánosságot érve el ezzel.
'Az oldal nem található, akárcsak XY' -- valami ilyesmit közöl a felirat, illetve az európai forródrót száma is látható, hogy aki felismerne a kép alapján valakit, azonnal telefonálhasson.
Technikailag egy kis fájlt kell letölteni a notfound.org oldalról, és integrálni kell a kezdeményezéshez kapcsolódni kívánó weboldalba. Az installálás után minden automatikusan történik, az oldalhoz kapcsolódó esetleges 404-es hibaüzenetnél már ott lesz egy kis csellengő képe. A kezdeményezés két napja indult útjára, és már közel 500 weboldal csatlakozott hozzá.


A hét infografikája: az e-olvasás előretöréseFEL

Veszélyeztetett fajjá válhat a papíralapú könyv a Schools.com online oktatási portál legfrissebb infografikája szerint, az e-readerek (Kindle és társai) gyors terjedéséből és a fogyasztói preferenciák változásából következtetnek erre. Az eszközök eladási adatain túl ami érdekes lehet, hogy egy felmérés szerint legtöbben (83%) a különböző kiadványok gyors és egyszerű hozzáférhetőségét tartja az e-olvasók legfőbb előnyének a klasszikus könyvekkel szemben. Életkor szerinti megoszlásban a fő különbség, hogy míg az idősebbek elsősorban olyan készülékeket részesítenek előnyben, amelyek elsősorban e-könyvek olvasására vannak kitalálva, addig a fiatalok inkább a multifunkciós mobileszközöket (vagyis) táblagépeket használják előszeretettel.


Barangold be a fővárost regényhelyszínkéntFEL

Mostantól Budapest is megismerhető regényhelyszínként, a MOME Kreatív Technológia Labor, az MTA SZTAKI és a Petőfi Irodalmi Múzeum által közösen létrehozott alkalmazás, a Hajnali háztetők -- Irodalmi séta című fejlesztésnek köszönhetően. Az okostelefonra feltölthető alkalmazással Ottlik Géza a Hajnali háztetők című kisregénye elevenedik meg egy interaktív irodalmi séta során.


Korallzátonyok víz alatti panorámafelvételeivel bővült a Google Street ViewFEL

Korallzátonyok víz alatti panorámafelvételeivel bővült a Google térképszolgáltatásának utcanézeti alkalmazása, a Street View, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy saját maguk fedezzék fel ezeket a lenyűgöző, ám veszélyeztetett ökoszisztémákat.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról