Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

39 közkönyvtár korlátozza a kiskorúak LMBTQI tartalmakhoz való hozzáférését

Az LMBTQI tartalmakhoz való hozzáférés a könyvtárak számára is kérdéssé vált. A Pest Megyei Kormányhivatalhoz lakossági bejelentés érkezett azzal kapcsolatban, hogy Nagymaros (egy kb. 4800 lakosú észak-magyarországi város) közkönyvtárában a nyitott polcokon elérhető a Meseország mindenkié című könyv. A hatóság úgy döntött, hogy a bejelentés alapján intézkedik, és ellenőrzést tartott a könyvtárban, de a könyv már nem volt elérhető szabadpolcon, így hivatalos eljárás nem indult. Sajtóhírek szerint a város polgármestere volt az, aki a 2021. évi LXXIX. törvényre hivatkozva utasította a könyvtárat a könyv eltávolítására. Ha a könyv elérhető lett volna, a kormányhivatal valószínűleg eljárást indított volna a könyvtár ellen.
A Háttér Társaság közérdekű adatigénylést küldött [ld. a KIT-ben: link ] több ismert e-mail címmel rendelkező magyarországi nyilvános könyvtárnak. 39 könyvtár jelezte, hogy korlátozást vezettek be a kiskorúak LMBTQI tartalmakhoz való hozzáférésére vonatkozóan. Nógrádsáp község közkönyvtára például azt válaszolta, hogy a felnőtteknek szóló könyveket és a "nem gyerekeknek szóló" könyveket (beleértve minden LMBTQI tartalmú könyvet) a könyvtár olvasóterének hátsó részén lévő polcokon helyezik el. E könyvek kategorizálása a könyvborítók tartalma és a könyvről az interneten található kritikák alapján történik.
- A tabdi közkönyvtár link arról számolt be, hogy elutasítja minden olyan kiskorú kiszolgálását, aki LMBTQI-tartalommal kapcsolatban érdeklődik.
- A szentendrei nyilvános könyvtár link két könyvet (Meseország mindenkié és Micsoda család!) levett a szabadpolcokról, kiskorúak nem kölcsönözhetik ki őket.
- Soltvadkerten a könyvtár a 2021. évi LXXIX. törvényt úgy értelmezi, hogy kiskorúak számára nem adható ki LMBTQI személyeket tartalmazó szépirodalmi mű. (ford.: Szabó L. B.)

Régebbi hírforrás(ok): LMBTQI-kérdések a Háttér Társaságtól - várjuk a könyvtári szervezetek nyilatozatát is link A tabusítás növeli az érdeklődést - de a források tervszerűen korlátozottak link Nagy szükség volt a Meseország mindenkié c. könyvre link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról