Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A kutatók megismerése - Adatkutatási módszertan és gyakorlat kell a könyvtárosképzésbe

Azaz: akadémiai könyvtárosok nézőpontjai a kutatási adattámogatás készségeivel és képzésével kapcsolatban Kanadában.
Még ha némileg talányos formában is, a cikk címe arra utal, hogy egy kutató megismeréséhez magunknak is kutatónak kell lennünk, mert csak így tudjuk hatékonyan segíteni őket munkájukban. Szerzője az "adatkönyvtáros" kifejezés helyett a data-related librarian (az adatokkal foglalkozó könyvtáros) kifejezést használja, mivel hangsúlyozni kívánja, hogy akiket általában az adatkönyvtáros megnevezéssel ismerünk, azoknak az adatokkal kapcsolatos, a felsőoktatási könyvtárakban betöltött tájékoztatási és oktatási szerepkörökhöz szükséges tudással és készségekkel kell (kellene) rendelkezniük.

Az álláshirdetésekre alapozó tanulmányokkal szemben inkább tizenkét, valamelyik kanadai könyvtárban dolgozó adatkönyvtárost kérdeztek meg. A velük folytatott, strukturált interjúk eredményei alapján, a szerző arra a következtetésre jutott, hogy az adatokhoz kötődő könyvtár- és információtudományi képzési programok (a metaadatokkal, a dokumentációval és az információk kezelésével kapcsolatos szakértelem fontossága ellenére) egyre kevésbé versenyképesek. Szemben az olyan képzésekkel, amelyek nagyobb súlyt helyeznek
- a kutatási módszertanra
- a gyakorlati tapasztalatszerzésre.
A képet árnyalja az a tény, hogy az adatkönyvtárosoknak munkaidejük egy részében tanszéki kapcsolati könyvtárosi (liaison librarian) és/vagy szakreferensi (subject librarian) feladatokat kell ellátniuk.
A forrás - az Evidence Based Library and Information Practice - kanadai, lektorált, nyílt hozzáférésű folyóirat, amelyben ez az írás megjelent, fórumot kínál könyvtárosok és más információs szakemberek számára olyan kutatások bemutatására, amelyek hozzájárulhatnak a szakmai gyakorlatban történő döntéshozatalhoz. DOI: 10.18438/eblip3029 (ref.: Koltay Tibor)

Régebbi hírforrás(ok): Adatkönyvtárosok - növekszik jelentőségük link Tippek referenszinterjúhoz, adatkönyvtárosok számára link Mit tud az adatkönyvtáros? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról